2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Dornbach Alajos volt a rendszerváltozás ügyvédje

Hirdetés

Dornbach Alajos volt a rendszerváltozás ügyvédje

Akik közel álltak hozzá, nem is ügyvéd úrnak, hanem Lojzinak hívták. Egyáltalán nem sértődött meg ezen, sőt mosolyogva reagált a bizalmas megszólításra. Talpig elegáns, született úriember volt, mégsem érdekelték a külsőségek. Amikor 1993-ban nála jártam a parlamenti irodájában, hogy interjút készítsek az Országgyűlés alelnökével, nem a banklámpás íróasztala mögé ült le, hanem egy barátságos beszélgető sarokba, közel a vendégéhez. Könnyen barátkozott, gyorsan tegeződött. Korántsem jellemezte ez a mentalitás a rögvest magas hivatalba jutott politikusokat.

A rendszerváltozás időszakában ő volt a demokratikus ellenzék ügyvédje, aki egy nem jogállami világban igyekezett jogi támaszt adni. Erről ő így vélekedett:

A demokratikus ellenzék éppen attól volt demokratikus, hogy tudatosan kiindulási alapnak tekintette, hogy a szocialista alkotmányban biztosított, de csak papíron létező emberi és állampolgári jogokkal igenis élni kell, és ezt propagálni kell.

Egy nemzetőr kalandjai

Dornbach Alajos 1936. január 21-én született Ózdon. Ősei a 18. század közepén a Rajna mellől érkeztek Magyarországra, amikor Mária Terézia kilencvennégy szabad költözködési jogú, Köln környéki jobbágycsalád telepítését engedélyezte a Heves megyei Kompoltra és Aldebrőre. A Dornbachok gazdálkodók vagy falusi iparosok voltak, és valamennyien hitbuzgó katolikusok. A kisbirtokos nagyapja mellékfoglalkozásban harangozóként és sekrestyésként is tevékenykedett. Mind az öt gyereküket taníttatták: három kántortanító, egy tanítónő és egy banktisztviselő lett. Édesapja a tanítóképző után zenei tanárképzőt is végzett; az iskolák államosításáig kántortanító, utána általános iskolai tanár volt. Anyai ágon a nagyszülei Borsod megyei vízimolnárok voltak. Nagyanyja hat gyermekkel fiatalon özveggyé vált, de rendületlenül vezette tovább a malmot, és mindegyik gyerekét középiskolába küldte, köztük édesanyját is, aki az angolkisasszonyoknál kitűnő bizonyítványt szerzett.

Hirdetés

Édesapja – családja német származása ellenére – nem tanult meg németül, miközben édesanyja színmagyar családban nőtt fel, de a gimnáziumban jól elsajátította a német nyelvet. Szülei nem kevés áldozatot hoztak három gyermekük taníttatásáért. Ráadásul hűek maradtak elveikhez, hiszen a Rákosi-rendszerben Dornbach Alajos és bátyja is egyházi iskolába járt, nyolc évig internátuslakó ciszterci, illetve piarista diákok lehettek. Mindannyian sokra vitték, hiszen húga egyetemi docens és műfordító, bátyja pedig világot járt, sikeres gépészmérnök lett.

Amikor 1954-ben leérettségizett a piaristáknál, bölcsész szeretett volna lenni. Csakhogy abban az évben túl sokan jelentkeztek bölcsésznek, ezért átirányították a pesti jogi karra. 1956 október elején a Dolgozó Ifjúság Szövetsége (DISZ) jogi kari választásán a hallgatók leszavazták a párt hivatalos jelöltjét, és őt, aki nem is volt DISZ-tag, távollétében megválasztották az évfolyam DISZ-titkárának. Ennek folyományaként október 23-a után bekerült az egyetemi forradalmi bizottságba, majd beállt az első nemzetőr alakulatba, amelynek tagjai Kopácsi Sándor budapesti rendőrfőkapitánytól rendőrigazolványt is kaptak. Bár a forradalom leverése után hosszú ideig fogva tartották, egy Egyetem téri incidensnek köszönhette, hogy nem került börtönbe.

Nemzetőrként szolgálatban voltam az egyetemen, amikor bejöttek az utcáról, hogy a Vén Diák presszó előtt, a jogi karral szemben egy ávóst fogtak el, és meg akarják lincselni. Egy fegyveres társammal, aki csoporttársam és a nemzetőrség parancsnoka volt, kimentünk, bevittük az ávós főtörzsőrmestert az egyetemre, majd később hazakísértük a lakására. 1959-ben, amikor a Gyorskocsi utcában fogva tartottak, mentő vallomást tett az ügyemben. Talán ez is közrejátszott abban, hogy kéthónap vizsgálati fogság után, 1960 januárjában vádemelés nélkül elengedtek.

Mindvégig kapcsolatban maradt a régi 56-osokkal, Donáth Ferenccel, Andorka Rudolffal, Eörsi Istvánnal, Gáli Józseffel, Szabó Miklóssal, Pomogáts Bélával, Lukácsy Sándorral. Ötvenhat végigkísérte az életét.

Kisvárosi ügyvéd politikai hátterű perekben

1958 őszén Gyöngyösön lett ügyvédjelölt. A Heves Megyei Ügyvédi Kamara elnöke közölte vele, hogy a letartóztatása után megindított fegyelmi eljárást felfüggeszti, és megvárja, kap-e bármiféle utasítást. Nem kapott. 

Noha időközben letette az ügyvédi vizsgát is, mivel négy éven át nem kapott feddhetetlenségi bizonyítványt, nem tudták felvenni az ügyvédi kamarába.

Aztán 1964 őszén panaszt tett az MSZMP Központi Bizottságának adminisztratív osztályánál, ami végül is eredményre vezetett.

Az első politikai hátterű per, amelyben védői feladatot vállalt, nyomban ügyvédi bejegyzése után indult a Gyöngyösi Járásbíróságnál Kunszabó Ferenc íróval szemben, akit a forradalom után bebörtönöztek, és kiszabadulása után szociológusként egy nagyüzemben helyezkedett el. Kunszabó a vállalati vezetők visszaéléseiről szociográfiai riportokat tett közzé a Valóság és az Új Írás című folyóiratokban. A cikkek nem maradtak hatástalanok, mert sajtó útján elkövetett rágalmazás miatt eljárást indítottak ellene. A tárgyaláson a vádlott mellett tett tanúvallomást mások mellett Hegedűs András volt miniszterelnök, aki civilben szociológus volt, valamint a korszak híres költője, Baranyi Ferenc is. Vallomásaiknak nem kis szerepük volt abban, hogy felmentő ítélet született.

Dornbach a hetvenes évek elején afféle kisvárosi ügyvédként praktizált. Vagyonjogi perek mellett ingatlanügyekben járt el, és már akkoriban is sokat foglalkozott társasházépítések szervezésével. Mezőgazdasági és ipari szövetkezetek vezetői ellen, a gazdasági reform politikai ellenfelei által kreált perek sorában vállalt védelmet.

<img id="kep_szerkfoto_image_38375549" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/06/dornbach-alajos-a-rendszervaltozas-ugyvedje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem volt védettségije a családnak, ezért a Junkies ment ki hozzájuk

Nem volt védettségije a családnak, ezért a Junkies ment ki hozzájuk

A család a helyszínre érkezve szembesült azzal, hogy védettségi igazolvány hiányában nem engedik be őket. …