2021. január 23., szombatMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Disznóvágás, kántálás – így ünnepelnek a cigányok

Hirdetés

Disznóvágás, kántálás – így ünnepelnek a cigányok

Ez a karácsonyunk nem olyan lesz, mint az eddigiek. Kevesebben leszünk idén már együtt. 

– válaszol Dimovocs Antal arra a kérdésre, hogy milyen érzésekkel várja az idei Karácsonyt. A baksi cigány családnál az ünnepi készülődés már december elején elkezdődött, de mindössze csak a lelkükbe teszik ezt. A tíz éve megtért cigány férfi régebben nem volt mintaéletű, de ma már a mindennapjai részét képezi a hit. A férfi szavaiból érződik: nehéz évet tudnak maguk mögött, de tisztában van azzal, hogy senki számára nem volt könnyű az esztendő, számukra – ahogy fogalmaz – a hit erőt adott. 

Hirdetés

A december 24-e körüli napok minden évben várakozással tele zajlanak. Mást és mást hordoznak mindenki számára a Szenteste előtti napok. Egyes családoknál ajándékok, vásárlás, fenyő, bejgli. Számunkra ehelyett a csendes beszélgetések, a jótékonykodás, a segítségnyújtás időszaka ez. 

Mennek, ahova hívják őket 

Régi hagyomány a baksi romák körében, hogy karácsony közeledtével nemcsak istentiszteletet tartanak a helyi közösségi házban, de azt követően közösen főznek, vagy karácsonyi díszeket készítenek. A pandémia miatt idén erre nem volt lehetőségük, de bíznak abban, hogy mielőbb tudnak újra rendszeresen gyülekezetbe járni.  A

20-25 főből álló roma gyülekezet tagjai

hosszú évek óta legalább heti egy alkalommal összegyűlnek, és amikor lehetőség adódik rá, kapcsolatépítő programokat szerveznek. Az alkalmakra mindenki hoz valamit: lisztet, cukrot, fűszereket, étolajat, tésztát, amelyet aztán összeírnak. Ez alapján tudják a csomagokat összeállítani.

Egy–egy táskába rakjuk össze és elvisszük településenként a legszegényebb 20-25 családhoz és átadjuk. Volt, olyan eset is, amikor a gyerekek akkor kaptak először ajándékot. Hihetetlen volt ezt megélni

– mondja Dimovics Antal a gyülekezet egyik meghatározó, oszlopos tagja. A férfi szerint a gyülekezetben nem nézik a másik bőrszínét, hiszen a hit nem származás függő, egy cigány ember hite nem tér el semmilyen más ember hitétől. 

Teli asztal a jólét jele  

Majd kétszáz kilométerrel nyugatabbra, Mária egy somogyi zsáktelepülésen él. Mária és a családja számára sem könnyű a karácsony, hiszen a pár éve elhunyt férje után még mindig üresnek érzik a kicsiny házat. 

Itt nőttem fel, a faluban – eleveníti fel emlékeit az asszony. Ahogy visszaemlékszem, anyám, és apám amit lehetett, mindent megadtak nekünk. 

A mosolygós tekintetű, ráncos arcú nő szívesen avat be a cigányok ünnepi napjaiba, mint mondja az ünnepek előtt, akik megtehetik, disznót vágnak, ezzel biztosítják a kamra feltöltését. 

Nálunk, romáknál, szentestétől kezdve mindig valahol ünnepeltünk, ettünk-ittunk karácsony másnapjáig. Az asszonyok nekiálltak főzni mindent, ami a romáknál szokás: töltött káposzta, rántott hús, oldalas… Rengeteg mindent készítettek, és most sincs ez másképp nálunk sem. 

Mária kiemeli, fontos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/25/korkep_a_ciganyok_karacsonyi_szokasairol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hozzászokott az enyhébb időhöz? Rosszul tette

Hozzászokott az enyhébb időhöz? Rosszul tette

Szombat után vasárnap délelőtt vékonyabb, szakadozott lesz a felhőzet, helyenként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. …