2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Dézsi Csaba András: Nem szeretem a Mekk Elek-stílusú munkát

Hirdetés

Dézsi Csaba András: Nem szeretem a Mekk Elek-stílusú munkát

Sorozatunk első részében Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét kérdeztük, a második részben pedig haladunk észak felé, és Győr kardiológus polgármesterével, a nemcsak a gyógyításban, de a hazai politikában is igazi veteránnak számító, fideszes Dézsi Csaba Andrással beszélgettünk. 

Készülnek a negyedik hullámra?

Hogy lesz-e negyedik járványhullám, majd a politikusok eldöntik, ahogy szokás mondani (válaszolja nevetve). Egyébként igen, készülünk, mert Európa-szerte folyamatosan nő a fertőzések száma, egyre több helyen ismét szigorítani fognak.

Az első három hullám egészében mekkora anyagi kiesést jelentett a győri költségvetésnek?

Hirdetés

Borkai Zsolttól a kasszát 2020 januárjában üresen örököltem, így eleve hiányoztak a felélhető tartalékaink. Ráadásul a vízügyi és a lakásalapból is el volt költve egy kis pénz, amit szintén vissza kell majd pótolni. Most összességében egy jelentős összeg, 15-16 milliárd forint mínusz, amivel nem kalkulálhatunk, mert nem folyt be a kasszába, vagy valamilyen jogcímen ki kellett adnunk. Ebből csaknem egymilliárd esett ki az ingyenes parkolással. Ezeknek a bevételeknek egy része a Győr-Szol Kft.-hez futott volna be, akik többek között a győri köztisztaságért felelnek, többek között a fűnyírást és a sarazást végzik.

Mi az a sarazás?

Ezt én is mostanában tanultam meg, hogy micsoda. Leginkább egy visszatérő munkát jelentő, pénzbe kerülő feladat. Odamegy egy ember lapáttal, és az úttestnél, a járdaszegélynél felgyűlt sarat, ami rákúszik a csatornalefolyókra, fogja, majd szépen ellapátolja, hogy a víz megint el tudjon folyni. Ez és a hasonló munkálatok azért is fontosak, mert a Coviddal járó anyagi nehézségek ellenére sem akarok engedni abból, hogy Győr legyen az ország legrendezettebb, legtisztább városa.

P  3623

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Cserébe hol kell majd meghúzni a nadrágszíjat?

Jó kérdés, én is ezen dilemmázok napok, hetek óta, de nem lesz baj, kigazdálkodjuk, legfeljebb lassabban és nehezebben teljesülnek a terveink. Az biztos, hogy nem vagyok hajlandó a kultúrán spórolni, mert orvosként és polgármesterként is azt mondom, ennyi bezártság és a járvány okozta depresszív hatás után hibát követünk el, ha nem adunk az embereknek szórakozási lehetőséget. Pláne, hogy most sem tudjuk, meddig tart a mostani, hirtelen jött szabadságunk, és pontosan meddig védenek a vakcinák a különböző mutációk ellen. Én egyébként kötelezővé tettem volna a koronavírus elleni oltásokat, mert világosan látszik, hogy egy olyan világjárványról van szó, amelyik megöli az embereket, és taccsra vágja a gazdaságot.

Továbbra is töretlen lelkesedéssel használja a közösségi oldalakat. Most épp a legújabb „műsor” a követői számára, hogy szintén a Covid hatására polgármesteri vizitbe kezdett, és végigjárja Győr körzeteit. Kiderült, mi a győriek legnagyobb problémája?

Ahogy várható is volt, a lakossági panaszok 85 százaléka a közlekedéssel, az utak és a járdák állapotával kapcsolatban érkezett, ami 25 év helyi képviselői karrier után egyáltalán nem lepett meg.

Mi az oka, hogy ennyire gyalázatos állapotba kerülhetett a hagyományosan gazdag városként számontartott Győr úthálózata?

Egyfelől azért, mert Győr a maga 600 kilométeres úthálózatával és 450 kilométernyi járdaszakaszával, plusz a kerékpárutak, igencsak speciális helyzetben van. Ez rengeteg. Olyannyira, ha az egészet elkezdenénk felújítani, mire a végére érünk, már kezdhetjük is elölről a teljes folyamatot. Győr ráadásul régiós központként az iparterületeink vonzása, nap mint nap jelentős közúti forgalmat indukál.

Másfelől?

Itt kritikus vagyok, mert amióta polgármester lettem, másfél év alatt körülbelül öt nagy utcát újítottunk fel teljesen. Aztán ebből kettőt minőségi problémák miatt felbontattam és újraaszfaltoztattam. Nem szeretem a Mekk Elek-stílusú munkát. Az utak kérdése egyébként azért is nehéz, mert egy részük állami kezelésben van, ezért már megbeszéltem az országgyűlési képviselőinkkel, hogy velük is nyakunkba vesszük a várost.

P  3654

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Ha már a kritikánál tartunk, újabban azzal támadják ellenzéki oldalról, hogy mi kerül 21 milliárdba a főként állami forrásból megújuló győri fürdőn. Bezzeg Debrecenben kétszer ekkora területen építettek háromszor ekkora fürdőt, feleennyi pénzből. Hogy jön ki a matek?

Nem tudom, hogy Debrecenben például milyen gyakran árad ki a Duna és a Rába. Ahogy azt sem tudom, hogy a hasonló támadások megfogalmazói hallottak-e már árvízvédelemről, és látták-e a közelmúltbeli megrázó képsorokat az emberéleteket követelő holland és a német árvízről. Az árvíz például olyan szinten tette tönkre a strandot és a fürdőt, hogy a legendás győri, szabadtéri Cziráky-medence konkrétan kettétörött, pedig egy masszív betonteknő volt. Ez pedig jelentős mértékben megdrágítja a projektet, mert a felelős építkezés jegyében gondolunk a lakók és annak védelmére is, amit megépítünk, hogy ne akkor kezdjünk el ismét sipákolni, amikor megint jön az árvíz.

Valószínűleg a támadáscunami csak ezután jön, hiszen a tavaszi választásokon ezúttal az egyesült ellenzékkel néz majd szembe a Fidesz. Ön szerint mire lehet képes az ellenzék?

Bármire, mindenre, a legrosszabbra. Főleg, ha összeáll a szélsőjobboldal, vagyis a nemzeti szocialisták az internacionalista szocialistákkal, akik leginkább a mentén próbálják összegyűjteni a maguk bázisát, hogy kit milyen sérelem ért eddig ebben az országban. A sérelempolitizálás viszont egyedül arra jó, hogy az értelmes párbeszédet megakadályozva tovább szítsa az indulatokat, és élet-halál harccá alakítsa a közéletet. Miközben alapkérdésekben minden magyarnak egyet kellene értenie.

Az ön világában melyek ezek az alapkérdések?

Az egyik, hogy a nemzet szuverenitása a legfőbb érdek. Amikor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/26/dezsi-csaba-andras-gyor-polgarmester-valasztasok-ellenzek-fidesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyurcsány Ferencet az őszödi beszéddel fogadták Szolnokon

Utcafórumot tartott csütörtökön Gyurcsány Ferenc Szolnokon, amit azzal zavartak meg, hogy kihangosítva lejátszották az őszödi  …