2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete

Hirdetés

Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete

Mádl Dalma (lánykori nevén Némethy Dalma) 1932. november 9-én született Pécsett értelmiségi család késői, harmadik gyermekeként. A Némethy család tősgyökeres pécsinek számított. A háború azonban mindent keresztülírt, ugyanis katonatiszt édesapját Szombathelyre helyezték 1941-ben, ahová a család is követte. Aztán 1945-ben azért mentek vissza Pécsre, mert apját szovjet hadifogságba hurcolták, és a házat, ahol addig laktak, bombatámadás érte. Nagyszüleihez költöztek, egy földszinti lakásba.

Délutánonként, az iskolai feladatok elvégzése után a kertben-udvaron találkoztunk. Úgy emlékszem, legtöbbször kosárlabdáztunk, egy lyukas fenekű fáskosarat használtunk kosárként.

Némethy Dalma 1951-ben érettségizett a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban. Érettségi után a Pécsi Gyermekkórházban dolgozott. Az ötvenes évek elején ismerkedett meg későbbi férjével, Mádl Ferenccel, aki akkor joghallgató volt. Eredetileg Pécsre vették fel, ott két évet járt, de a kar dékánjával történt politikai összetűzése miatt átjelentkezett a budapesti jogi karra. A fiatalember egyetemi tanulmányai alatt fizikai munkásként dolgozott, de katonai szolgálatot is teljesített. Aztán 1954 tavaszán jött a tragikus hír: Némethy Dalma édesapja a hadifogolytáborban elhunyt. Az esküvővel, amelyet egyébként szerény körülmények között tartottak meg 1955 végén, kivárták a gyászév elteltét.

Még az esküvő előtt, 1955-ben Mádl Ferenc kitüntetéssel megszerezte diplomáját az ELTE jogi karán.

Hirdetés

A fiatal házaspár első otthona Pesten, a Ráday utcában volt. 1956 után költöztek Budára. Gyermekük elmesélése szerint édesapja legkedvesebb egyetemi tanára, Nizsalovszky Endre úgy segített tanítványán, hogy az ifjú párt befogadta magához albérletbe. Itt később a részükre leválasztottak egy lakást, ahová 1961-ben a fiúk is született.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/22/dalma-asszony-a-joszolgalat-nagykovete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

A főváros felé vezető főbb útvonalakon már több helyen is élénk a forgalom. Telítettek a …