2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Csökken a városaink népessége, ez pedig hatással lesz az önkormányzati választásokra

Hirdetés

Csökken a városaink népessége, ez pedig hatással lesz az önkormányzati választásokra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a Helyi Választási Irodák (HVI) vezetőinek azt, hogy az illetékességükbe tartozó településen módosítani szükséges-e az önkormányzati egyéni választókerületek számát vagy annak határait különböző okokból kifolyólag. A földrajzi szempontból izgalmas részek azonban a tízezer fő feletti településeken kezdődnek, hiszen ezekben a képviselőtestület nagyobb részét egyéni választókerületekben választják meg, míg a kisebbik része kompenzációs listáról jut be a testületbe – hívta fel a figyelmet a változásokra a Választási földrajz elnevezésű Facebook-oldal. 

A legegyszerűbb változás a rendszerben, amikor az adott településen még soha nem volt egyéni választókerületi rendszer, mert még 2019-ben is tízezer fő alatt volt a népessége, 2023 szeptember elsején azonban már átlépte ezt a határt, ezáltal a jegyzőnek teljesen a nulláról új kerületeket kell meghatározni (10 és 25 ezer fő között nyolcat). Ebbe a kategóriába négy település tartozik bele:

  • Tárnok,
  • Csömör, Balatonalmádi
  • és Ócsa.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/20/lakossagszam-varosok-onkormanyzati-valasztasok-mandatum-valasztokeruletek/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …