2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Csak semmi pánik, volt már 23 centis is a Balaton

Hirdetés

Csak semmi pánik, volt már 23 centis is a Balaton

Azt hittük, a mögöttük hagyott hétvégén fellélegezhetünk. Végre esett az eső. Olyan híreket is kaptunk, hogy Budapesten egyes utcákat elárasztott a víz. Nálunk, Budafokon, a Sörház utcán is hömpölygött lefelé az áradat a Duna felé.

Pár percig. Aztán hétfőn már csontszáraz volt a kert, a kiégett gyep ugyanolyan fakósárga maradt, mint amilyen pénteken volt. Annyit ért a hétvégi eső, mint halottnak a csók. Vagy a szenteltvíz, hogy stílszerűek maradjunk. 

„Országos átlagban 10 milliméter csapadékot regisztráltunk szombaton és vasárnap, ami alig több a semminél” – mondta az indexnek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi főigazgatóság szóvivője.

Hirdetés

Eközben kéthavi csapadékmennyiség zúdult Tiszakarádra az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint. A hivatalos adatbázisban ezzel új országos napi csapadékrekord született július 30-ára vonatkozóan. Az eddigi csúcs 105,8 milliméter volt, melyet Fertőrákoson mértek 2014-ben. Idén Tiszakarád 123,2 milliméterrel került az örökranglista élére.

Amúgy ez napjaink, a globális felmelegedés időszakának jellemzője. A hihetetlenül rapszodikus csapadékeloszlás, a szélsőséges szárazság és a villámárvizek váltakozása. 

A Balatonnal is ez a gond, hogy az 5174 négyzetkilométeres, Veszprém, Zala, Somogy és részben Tolna megyére kiterjedő vízgyűjtő területre immár másfél éve nem hullott jelentős mennyiségű csapadék. A nyári szezon elején az üzemvízszintet 120 centiméterre emelték, ezt persze nem mindig sikerül elérni, a nyár folyamán a Sió-csatorna zsilipjét már nem nyitják ki, így sikerül valamelyest az elfogadható szinten tartani a tó vízszintjét. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy úszni a déli part előtt lehetetlen, mert egy kilométert nagyon kevesen hajlandók gyalogolni azért, hogy ellepje őket a víz. 

Volt már rosszabb a balatoni helyzet

„Amikor mi beszélgetünk, azaz augusztus 2-án, kedden, 82 cm a Balaton vízszintje – közli Siklós Gabriella. – Tavaly ilyenkor 102 centiméter volt, azaz most 20 centiméterrel alacsonyabb, ami nem jó, sőt, kellemetlen, de korántsem rendkívüli. 1921 és 2021 között, tehát az elmúlt száz évben július-augusztusban kereken ötvenszer fordult elő, hogy ennél alacsonyabb volt a legnagyobb tavunk vízszintje. Hozzáteszem, 2002 és 2004 között előfordult egy tartósan extrém alacsony szintünk, 2003. augusztus 1-jén 39 centimétert, szeptember 1-jén 23 centimétert mértünk Siófoknál, ettől most még nagyon messze vagyunk, és még szeptemberben is messze leszünk, amikorra 74–78 centi közötti szintet jósolunk.”

Idén május 20-án már írtunk egy cikket a témában, és akkor, két és fél hónappal ezelőtt a vízügyes szakember 78–88 centiméter közötti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/03/csak-semmi-panik-volt-mar-23-centis-is-a-balaton-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Úgy fogták el a budapesti rablót, ahogy csak filmekben szokták – videó

A telefonközpontban dolgozó Kriperné Tolmács Edina el tudta mondani a kollégáinak, hogy merre induljanak, és, …