2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Csak az a biztos, hogy Gyurcsány Ferenc rendíthetetlen

Hirdetés

Csak az a biztos, hogy Gyurcsány Ferenc rendíthetetlen

Az április 3-i választási kudarc után több ellenzéki pártvezető is Márki-Zay Pétert, a közös miniszterelnök-jelöltet hibáztatta az eredményért, és úgy tűnt, hogy a pártelnökök többsége az újabb Fidesz-KDNP-s kétharmad ellenére megőrzi pozícióját. Végül különböző okok miatt, de több pártnál is váltást láthatunk.

Donáth Anna édesanya lesz

Az akkori pártelnök, Fekete-Győr András az ellenzéki előválasztáson 3,39 százalékot ért el a miniszterelnök-jelöltek mezőnyében, ahol a megfelelő számú aláírás hiányában elindulni sem tudó Pálinkás Józsefet leszámítva az utolsó helyen zárt.

Donáth Anna

Donáth Anna

Hirdetés

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Fekete-Győr Andrást ezt követően, 2021 októberében váltották le a párt éléről, Orosz Anna ügyvivőként irányította a Momentumot a tisztújításig. Novemberben Donáth Annát választották a párt elnökének.

A választás utáni tisztújítás előtt Donáth Anna bejelentette: édesanya lesz, ezért nem indul újra az elnöki pozícióért, ami végül Kerpel-Fronius Gábort és Hajnal Miklóst megelőzve Gelencsér Ferencé lett.

A Momentum jelenlegi helyzetéről és a párt előtt álló lehetőségektől korábban elemzőket kérdeztünk.

Karácsony Gergely elhatározta

A Párbeszédet jelenleg társelnöki rendszerben Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezeti. A főpolgármester viszont a hvg.hu-nak adott interjúban elárulta, hogy nem indul újra a pozícióért:

A választástól függetlenül elhatároztam, hogy nem indulok újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért. Ránk fér a vérfrissítés. Ha vállalja, Tordai Bencét fogom támogatni.

A párt tisztújítását valószínűleg a nyár végén, szeptember elején tartják.

A Párbeszéd április végi közleményéből kiderült, hogy Szabó Tímea társelnöki mandátumának lejárta után, a szeptemberi ülésszak megkezdésétől átveszi a frakcióvezetői tisztséget Tordai Bencétől.

Tóth Bertalan nem kíván indulni

A Párbeszédhez hasonlóan az MSZP is társelnöki struktúrában működik, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan irányítják a szocialistákat.

Tóth Bertalan április végén jelentette be, hogy nem indul újra:

A Választmány előtt elmondtam, hogy az őszi tisztújításon nem kívánok indulni a társelnöki tisztségért, így azt követően az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjeként, a csapat tagjaként fogom segíteni a közös munkát.

Kunhalmi Ágnes az Azonnali kérdésére korábban így fogalmazott: „hogy elindulok-e újra társelnöknek, azt nem a nyilvánossággal, hanem a párt tagságával közlöm majd először”. Megkérdeztük Kunhalmi Ágnest, hogy azóta ennél többet elárulhat-e, de nemleges választ kaptunk.

Egy induló már bejelentkezett, Ujhelyi István, a párt EP-képviselője megreformálná az MSZP-t, a vele készült interjúnkat itt olvashatja. Az MSZP tisztújítása október végén lesz.

Jakab Péter kezéből kivették az irányítást

Jakab Péter némi meglepetésre nem jutott be az ellenzéki előválasztás második fordulójába, a miniszterelnök-jelöltek között Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter mögött a negyedik helyen zárt.

A pártelnök már az április 3-i választás estéjén Márki-Zay Pétert, a közös miniszterelnök-jelöltet okolta a kudarcért. A számok egyébként azt mutatták, hogy a Jobbik korábbi szavazói is jelentős számban otthon maradtak, vagy más indulóra adták a voksukat.

Jakab Péter párton belüli pozíciója ennek ellenére stabilnak tűnt, a májusi tisztújító kongresszuson a küldöttek szavazatainak 71,4 százalékával választották újra a Jobbik elnökévé.

Nagyjából pontosan egy hónappal később viszont már azt jelentette be Jakab Péter, hogy lemond az elnöki tisztségről:

Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.

A tisztújításig a pártot Potocskáné Kőrösi Anita, mint ügyvezető elnök, valamint Lukács László György, Kvárik Anita, Ander Balázs, Z. Kárpát Dániel, Dudás Róbert és Magyar Zoltán alelnökök irányítják tovább.

Jakab Péter

Jakab Péter

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Kanász-Nagy Máté még nem döntött

Az LMP társelnökei Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté. A párt frakcióvezetője, Ungár Péter korábban úgy fogalmazott, felmerült benne, hogy elindul a társelnöki posztért, de ezt a többiekkel is meg akarja beszélni. Azt is hozzátette akkor, hogy

nem vagyok a legnagyobb rajongója a társelnöki rendszernek. Szerintem úgy lehet egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/16/csak-az-a-biztos-hogy-gyurcsany-ferenc-rendithetetlen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem nézik Liptai Claudia cukrászműsorát az RTL-n, gyorsan csináltak egy álbotrányt

Az egyértelműen forgatókönyv szerint történő balhé azzal indult, hogy két szereplő összeszólalkozott az egyik feladat …