2024. február 24., szombatMa Mátyás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Mátyás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Csak a halála után derült ki, hogy nyugat-nílusi vírus fertőzte meg”

Hirdetés

„Csak a halála után derült ki, hogy nyugat-nílusi vírus fertőzte meg”

A klímaváltozás következtében, valamint a globális áruforgalmi és turisztikai tevékenység miatt az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új érkezett Európába az elmúlt évtizedekben.

Az egyik ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, amely hordozója lehet a dengue-láz, a sárgaláz, a japán encephalitis, valamint a nyugat-nílusi vírusnak, és akár a Zika-vírusnak is, bár ez utóbbit még európai laborokban nem mutatták ki a faj a kontinensen befogott vizsgált egyedeiben

– fejtette ki Soltész Zoltán. Hozzátette: Magyarországon a nyugat-nílusi vírust egyetlen fajban, az itthon őshonos dalos szúnyogban találtak. Az NNGYK is ezt erősítette meg, a kórokozó elsődleges terjesztői itthon leginkább a Magyarországon honos szúnyogok. 

Évtizedek óta jelen van Európában

Az ázsiai eredetű tigrisszúnyog 1979-ben jelent meg Európában, Albániában fogták a kontinens első példányát, Magyarországon pedig 2014-ben fedezték fel. A régióban Olaszországban fordul elő gyakrabban – tette hozzá a szakember.

Hirdetés

Bár a nyugat-nílusi vírus hordozója lehet a tigrisszúnyog, nem minden invazív szúnyogfaj hordozza a fertőzést, a kórokozót terjesztő csípése esetén az emberek 75 százaléka tünetmentesen, 20-25 százalék pedig enyhébb, 3-6 napig tartó, influenzaszerű panaszokkal esik át a betegségen

– tájékoztatta lapunkat az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, Soltész Zoltán. Az esetek kevesebb mint 1 százalékánál léphet fel a központi idegrendszert érintő vírusos agyvelőgyulladás. 

Duda Ernő virológus közlése szerint a veszélyeztetettek elsősorban az idős, legyengült immunrendszerrel rendelkezők, a transzplantáltak vagy az onkológiai kezelés alatt állók. Az emberek 80 százaléka nem is tud arról, hogy megfertőződött – hangsúlyozta. 

Az időseket betegíti meg

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján idén július 18-án igazolták Magyarországon az első nyugat-nílusi vírusfertőzést és augusztus 29-ig összesen 15 ilyen megbetegedésről érkezett bejelentés, amiből csupán egy importált, azaz külföldről behozott. A fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyében fertőződött meg összesen 14 ember. Többségük 60 év feletti, akiknél idegrendszeri tünetek miatt végeztek a kórokozó kimutatására irányuló vizsgálatokat. 

A nyugat-nílusi vírus egyik idei magyarországi áldozatának hozzátartozója is erről számolt be az Indexnek, aki azzal kereste meg lapunkat, hogy vélhetően édesapja esete miatt korlátozták az egyik érintett területen élők véradását. A nyugdíjas férfi cukorbetegségben szenvedett, kezdeti stádiumú veseelégtelensége volt és leukémia miatt kemoterápiás kezelés alatt állt, mikor megfertőződött. Hozzátartozója elmondása szerint mindennek ellenére augusztus elejéig viszonylag jó fizikai állapotban volt, a kezelésekre jól reagált, aktív életet élt, rendszeresen kirándultak a hegyekben. „Utolsó látogatásomkor, július közepén éppen fát hasogatott a kertben”– számolt be távol élő fia az Indexnek.

Két héttel később édesapja fáradtságra panaszkodott, belázasodott, hányingere volt, zavartság lépett fel nála. Először kezelőorvosai arra gyanakodtak, hogy túlhajtotta magát a pár nappal korábbi biciklizéssel, ami alatt napszúrást kaphatott. Az idegrendszeri tünetek miatt kullancsenchepalitis-vírusra is tesztelték, de az eredmény negatív lett. 

Mivel állapota rohamosan romlott, egy másik kórház infektológiai osztályára szállították, ahol a levett vérmintát trópusi eredetű kórokozóra is bevizsgálták. Az eredmények már a halálát követően érkeztek meg, amelyek igazolták a nyugat-nílusi vírusfertőzést. Kérdésünkre hozzátartozója elmondta: nem emlékszik arra, hogy csíkos testű tigrisszúnyog megcsípte volna őket, azt ugyan tapasztalták, hogy az esős időt követően több a szúnyog a környéken. 

Nem lépik át a kerület határát?

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese, Nagy Sándor nyilatkozataiban kiemelte, hogy a véradásokat illetően nincsen semmiféle korlátozás, néhány olyan budapesti kerületben, illetve egyes vidéki városban, ahonnan jelentettek igazolt nyugat-nílusi vírusfertőzéses esetet, a jelentkezőknek az egészségügyi állapotukat érintő néhány kiegészítő kérdést is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/31/szunyog-csipes-tigrisszunyog-nyugat-nilusi-virus-fertozes-nepegeszsegugy-veradas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …