2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Covid a börtönökben: amnesztia helyett hasznos feladatot kapnak a rabok

Hirdetés

Covid a börtönökben: amnesztia helyett hasznos feladatot kapnak a rabok

Szilágyi János szeptember közepén szabadult a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetből. A hivatalos ítélet szerint testi sértés, és kiskorú veszélyeztetése miatt huszonkét hónapot kellett a rácsok mögött töltenie. A bezártságot márciusig  kiegyensúlyozottan állta, de ahogy a külvilág hírei a börtönbe is eljutottak a vírushelyzetről, a rabok egyre nehezebben viselték, hogy keveset tudnak a falakon túl zajló járványról.

Nem magam miatt aggódtam, hanem a családomért. Eleinte mindenki nyugtatta magát, hogy nem lehet baj, és egy-két hét múlva vége lesz.

Számolt be a kezdeti hetek feszültségeiről az egykori rab. De ahogy terjedt a Covid-19 országszerte, úgy megnövekedett a félelem is a pálhalmai intézet fogvatartottjai között.

A feszültség végül már a tettlegességig fokozódott a rabok közt.

Hirdetés

Sokukból előtört az agresszivitás. Aki pedig nem nyugodott le rövid idő alatt, az magánzárkába került.

Járvány a hűvösön is 

Az idős férfi elmondása szerint a zárkában ugyan nem kellett viselni a maszkot, de más közösségi terekben folyamatosan ellenőrizték azt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtön falain belül többféle módon hívta fel a fogvatartottak figyelmét a megelőzésre. Előadásokat tartottak számukra, az aktuális járványügyi helyzetről folyamatosan tájékoztatták az elítélteket. Ismeretterjesztő videofilm, plakát és szóróanyag is készült.

Ennek ellenére a vírus a szegedi, és nagyfai börtönben is felütötte a fejét.  Az akkori adatok szerint a két intézményben 93 főnél igazolták a Covid–19-fertőzést, ahol nemcsak az elítéltek, de több dolgozó tesztje is pozitív lett.

A BVOP legutóbbi, november elején kiadott nyilatkozata szintén azt igazolja, hogy a vírus az előírások betartása ellenére is jelen van a börtönökben. Tájékoztatásuk szerint a magyar büntetés-végrehajtási intézetek egy részében megjelent a fertőzés, azonban a továbbterjedését sikerült megakadályozni a vírus gyors azonosításával, majd a megfelelő megelőző, illetve járványügyi intézkedések alkalmazásával. Válaszadásuk időpontjában

69 fő COVID-19 fertőzött fogvatartott van, akik elkülönítve gyógyulnak, panasz- és tünetmentesek, illetve enyhe tünetekkel rendelkeznek.

A szeptemberben Pálhalmáról szabadult rab legnagyobb problémaként a mosószerek, tisztítószerek hiányát tartotta.

Hetenként tisztálkodásra tíz emberre egy szappan jutott.

– számolt be a higiénés helyzetről Szilágyi János, aki elmondta minden fogvatartott mindössze két darab maszkot kapott, s azok tisztítása sem tűnt higiénikusnak: 

Hetente egyszer egy vödör hipós vízbe moshatta ki tíz ember azt a maszkot, ami nem volt éppen rajtunk.

Mégis a családapa a feleségével, és fiával való találkozás hiányát élte meg legnehezebben.  

Beszélő és amnesztia

Erről a BVOP az Indexnek küldött nyilatkozatában azt írja: kiemelt figyelmet fordítanak a fogvatartottak jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogainak érvényesülésére. A bevezetett járványügyi intézkedések […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/08/a_virus_a_borton_falain_is_atjut/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gulyás Gergely: nem szigorít a kormány, maradnak az eddigi intézkedések

Gulyás Gergely: nem szigorít a kormány, maradnak az eddigi intézkedések

Magyarországon az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban három- és ötezer között volt, a fertőzésszám …