2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Civileknek elegük lett a szaporodó kormányzati ingatlanfejlesztésekből Újbudán

Hirdetés

Civileknek elegük lett a szaporodó kormányzati ingatlanfejlesztésekből Újbudán

A XI. kerület kelenföldi Duna-parti barnamezős területek kifejezetten vonzó célpontok az ingatlanfejlesztők körében. Már eddig is számos irodaház- és lakópark-fejlesztés valósult meg (Budapart, Kondorosi, Walzer, Bolero lakópark), amelyek nagyjából 15 ezerrel növelhetik a kerület lakosságszámát – panaszolja a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű civil szervezet.

A legfőbb problémájuk, hogy a felsorolt fejlesztésekhez nem kapcsolódnak új óvodai, iskolai férőhelyek, orvosi rendelők, és a közparkok, meg a közösségi közlekedés fejlesztése is nagyon lassan halad.

Mindezeket hiába jelezték az önkormányzatnak, mivel már elvonták az építési engedélyek kiadásának jogkörét a helyhatóságoktól. Azok csak akkor szigoríthatnak a beépítési szabályokon, ha jelentős kártalanítást fizetnek az ingatlanfejlesztőknek, így csak településrendezési szerződésekkel tudnak csekély előrelépést elérni.

A nyilvánosság erejében bíznak

Ahol viszont semmilyen ráhatása nincs az önkormányzatnak és a lakosságnak egy beruházásra, az a kiemelt kormányzati beruházás, amelyből Újbudán már most kilenc található, ezzel valószínűleg rekorder a városok között (Budapart, Citadella, Galvani híd, Déli körvasút, Dél-Budai Centrumkórház, Vaba lakópark, BCE Ménesi úti campus, BME Innovációs Központ, Budapest–Varsó vasút).

Hirdetés

A rozsdaövezeti akcióterületek állami kijelölése a KörTér szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, mert ezek a területek automatikusan kiemelt beruházássá válnak, ezáltal pedig még 5 százalékos lakás-áfára is jogosultak.

Az önkormányzathoz az elmúlt hetekben tíz kérvény futott be, ahol a beruházó folyamodott rozsdaövezeti kiemelésért.

A XI. kerületi önkormányzat ugyan minden esetben visszautasította a kérelmeket, azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondja ki a végső szót. Tőle függ tehát, hogy az eddigi 9 kiemelt beruházáson felül lesz-e akár kétszer ennyi projektje Újbudának.

A kerület újonnan megválasztott momentumos országgyűlési képviselője – Újbuda korábbi alpolgármestere –, Orosz Anna az Indexnek azt mondta, kezdeményezni fogja a parlamentben, hogy szüntessék meg a kiemelt kormányzati beruházásokat és a „rozsdaövezeti akcióterületeket” is. 

„Országgyűlési képviselőként azért fogok dolgozni, hogy a helyi építési ügyek visszakerüljenek az önkormányzatokhoz, nekik  ugyanis a kormányhivatalokkal szemben megvan a jártasságuk és a kapacitásuk is, hogy az építésügyekben eljárjanak” – nyilatkozta Orosz Anna az Indexnek.

A momentumos politikus szerint a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe a helyiek igényét, kizárólag a kormányzati akarat érvényesül az építkezések kérdésében. Orosz Anna úgy fogalmazott, a nyilvánosság ereje lesz a legjobb eszköz arra, hogy a fejlesztőket és a kormányt kompromisszumokra késztessék, ha egy tervezett beruházás ütközik a helyi érdekkel.

Tovább pumpálnák a lakosságszámot

A civilek becslése szerint a Fehérvári út és a Duna közötti barnamezős területekre ezek a projektek további 15-20 ezer beköltözőt vonzanának, amely Kelenföld-Albertfalva lakosságát másfélszeresére növelnék.

Ha ezek a beruházások megvalósulnak, krónikus óvodai, iskolai férőhelyhiány, hosszú orvosi várólisták, elviselhetetlen dugók alakulnak ki. A zöldterületek pedig már most is túlterheltek (a Bikás park 15–20 000 ember rekreációját jelenti), és ha a kelenföldi barnamezős terület az eddigi mértékben épül be (egymáshoz nagyon közel 10–20 emeletes lakótömbök, parkok, pihenőhelyek nélkül), teljesen élhetetlen lesz a kerület.

– írják közleményükben, hozzátéve, hogy Újbudán már most 6 négyzetméter az egy főre jutó zöldterületi arány, ami jelentősen elmarad a WHO által ajánlott 9 négyzetméter/főtől. A tervezett fejlesztésekkel ez az arány akár 4 négyzetméter/fő alá romlana, még úgy is, hogy a Budapest Fejlesztési Központ az 1,35 kilométer hosszú kelenföldi Duna-parti zöld sétány fejlesztésére már komoly lépéseket tett.

A tervek szerint az Újbuda Center környékén az ingatlanfejlesztő a bevásárlóközpont felszíni parkolója helyére 300 lakásos épületet szeretne építeni, a parkolót pedig mélygarázzsá alakítaná. A rozsdaövezeti kiemeléssel további korlát tűnne el a fejlesztők elől, a kerületi szabályozási értékeket meghaladó magasságú és beépítési sűrűségű projekteket hozva létre.

A KörTér félelmei szerint a sűrű beépítés jelentősen növelné a hőszigethatást, a magas épületek akadályozzák az átszellőzést, a megnövekedett, kontrollálatlan beépítések az itt lakók életminőségét nagymértékben rontják.

Kerestük a miniszterelnökség építésügyi helyettes államtitkárát, arról érdeklődve, hogy az ingatlanfejlesztések engedélyeztetése során vizsgálták-e a fent vázolt járulékos hatásokat. Arra is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/08/eleguk-lett-a-szaporodo-kormanyzati-ingatlanfejlesztesekbol-ujbudan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

A cég álláspontja szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása jogellenes. A kontraktus szerintük továbbra is …