2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Cipőkanállal, de így került újra Budapest élére Karácsony Gergely

Hirdetés

Cipőkanállal, de így került újra Budapest élére Karácsony Gergely

A rendszerváltás óta tartott legkiélezettebb főpolgármesteri csatáját vívta meg vasárnap Karácsony Gergely, a baloldali ellenzéki pártok (DK–MSZP–PM) jelöltje és legfőbb kihívója, az LMP–Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért szervezet jelöltje, aki mögé az utolsó napokra Szentkirályi Alexandra visszalépése után beálltak a kormánypártok is támogatóként. Így sikerült összehozni minden idők legkisebb különbségű választását a főpolgármesteri választások történetében: Karácsony Gergely százszázalékos feldolgozottságnál mindössze 324 szavazattal, de nyert. Igaz, még nem jogerősen. 

Képernyőfotó 2024-06-10 - 9.02.55.png

Ugyanis Vitézy Dávid már hétfő hajnalban újraszámlálásról beszélt, ám szakértői vélemények szerint nem valószínű, hogy ennek eredménye neki kedvezne, hiába volt az urnákban több mint 24 ezer érvénytelen szavazat, ezek többsége feltehetően a kihúzott Szentkirályira érkezett, vagyis Vitézy nem szerezhetné meg őket. Portrénkban bemutatjuk, hogyan jutott (juthat) el Karácsony Gergely újra a főpolgármesteri székbe. 

Karácsony Gergely – bár politológiát is tanult – 2009-ben került először a politika közelébe. Ironikus módon az az LMP kereste meg akkor, amely most a legfőbb vetélytársa volt a választáson. Belépése után rögtön az új szervezet kampányfőnöke lett. A Lehet más a Politika párt jól hajrázott és a választásokon 16 mandátumhoz jutottak az akkor még 386 fős parlamentben. Ebből egy Karácsony Gergelynek is jutott, aki az országgyűlésben később a párt frakcióvezető-helyettese lett. Bár több vezető tisztséget is betöltött, ez sem volt elég a maradáshoz, és a belső konfliktusok miatt 2013-ban többedmagával kilépett az LMP-ből és megalakították a Párbeszéd Magyarországért nevű formációt.

Hirdetés


Schiffer András a Lehet Más a Politika országos listavezetője választmányi tag (k), Karácsony Gergely kampányfőnök (b) és Jávor Benedek szóvivő sajtótájékoztatót tart a párt budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában 2010. február 10-én


24

Schiffer András a Lehet Más a Politika országos listavezetője választmányi tag (k), Karácsony Gergely kampányfőnök (b) és Jávor Benedek szóvivő sajtótájékoztatót tart a párt budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában 2010. február 10-énGaléria: Az ellenzéki ikon portréja – Karácsony Gergely(Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Besült zuglói ígéretek

Ennek – az Együtt-tel közösen – jelöltjeként a 2014-es önkormányzati választásokon Zugló polgármesterévé választották az egyébként nyírségi születésű Karácsonyt, aki polgármesterként sem tett le nagyobb ívű ambícióiról. Zuglóban is átfogó szociális programokat, segélyezést és bérlakásprogramot hirdetett meg a kampányában, ám éppen ez utóbbiból nem lett végül semmi. Ami azért is érdekes, mert a téma most sokkal nagyobb léptékben az idei főpolgármesteri kampánya során is előjött.

Ebben a 2019-es cikkünkben foglaltuk össze, hogy pontosan hol is csúszott el Karácsony terve, mint írtuk: a kerület egyetlen önkormányzati bérlakást sem vásárolt vagy épített Karácsony öt éve alatt, mindössze egy 25-30 lakásos társasház előkészítése történt meg. Nem csoda, hogy erről a szociálpolitikáról később már ő maga sem sűrűn nyilatkozott.

Meglepetésgyőzelem a fővárosban

Karácsony amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is Zuglóból, hiszen 2019-ben, egyetlen ciklus után inkább főpolgármesternek állt. A kampány felemásra sikeredett, és bár sokáig úgy tűnt, maradhat Tarlós István, a Fidesz főpolgármestere a székben, meglepetésre Karácsony húzta be a fővárost.

Karácsony Gergely az önkormányzati választások eredményváróján 2019. október 14-én

Karácsony Gergely az önkormányzati választások eredményváróján 2019. október 14-én

Fotó: Huszti István / Index

Ötévnyi kampányüzemmód

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/06/10/karacsony-gergely-szavazas-budapest-fovaros-fopolgarmester-ciklus-kampany-igeretek-jovo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtaláltuk a vállalkozót, akit Magyar Péter megnevezett a törölt posztjában

Kollár Steve, a „magyar Terminátor” egy rakás címet begyűjtött már: volt világbajnok táncos, ingatlanfejlesztő és …