2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Budapest vezetése kisegíti Iványi Gáborékat

Hirdetés

Budapest vezetése kisegíti Iványi Gáborékat

Már a budapesti szociális ellátásra is hatással van az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET), illetve a kisegyházhoz tartozó Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyar Állam (adóhatósága) közötti vita, ezért a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével az egyesület segítségére sietett. Amint arról korábban beszámoltunk, az egyház mára 500 millió forint körüli adótartozást halmozott fel, így a csőd szélére sodródott. (Az adótartozás felhalmozásának oka, hogy a Magyar Állam megfosztotta egyházi státuszától a MET-et, így nem jogosult az 1 százalékos adófelajánlások fogadására, intézményeivel az állam nem köt közszolgáltatási szerződést.) Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár álláspontja szerint azonban a szervezetnek ebben a helyzetben is teljesítenie kell fizetési kötelességeit.

A fővárosi szociális ellátás keretében a MET, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület működtet:

  • egy éjjeli menedékhelyet a Dankó utcában, ahol 260 hajléktalan embernek biztosít szállást;
  • az előzőhöz kapcsolódóan egy átmeneti szállást;
  • egy ápolási osztályt (egyfajta kórházi ellátást nyújtva);
  • nappali melegedőket;
  • népkonyhát;
  • utcai szociális szolgálatot;
  • női szállót (egy József nádor téri fővárosi ingatlanban);
  • és egy családok átmeneti otthonát a XVII. kerületben.

Mivel a fennálló pénzügyi helyzetben az egyesület a munkavállalói számára már bért sem tud fizetni, ezért a főváros – a szakemberek elvándorlásának megakadályozása érdekében – arról döntött, hogy november 1-től közel 70 munkavállalót vesz át a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez (BMSZKI). Ezzel lehetőséget teremt számukra, hogy bért kapjanak, és folytathassák szociális munkájukat. Szaniszló Sándor polgármester az Indexnek azt mondta, a baloldali vezetésű kerületi önkormányzatok egyszeri 3 millió forintos támogatást nyújtanak az Oltalom munkatársai októberi béreinek rendezésére.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy 

Hirdetés

a helyzet rendezése a kormányzat feladata, a mostani segítségnyújtásra átmeneti megoldásként tekintenek, így a főváros nem válik a felsorolt szociális intézmények fenntartójává sem.

Éjszakai szállásként Budapesten összesen 1764 férőhely áll rendelkezésre, ebből eddig 260-at működtett az Oltalom, ha ez kiesne, az a fővárosi szociális ellátás számára érzékeny veszteséget jelentene. A Fővárosi Önkormányzatnak nincs hatásköre a MET által fenntartott, hasonló nehézségekkel küzdő oktatási, nevelési intézmények esetében, azonban a szociális területen dolgozók átvétele így is több 10 milliós pluszkiadást jelent havonta Budapest kasszájának.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy a kerületi önkormányzatok üres, lakhatatlan állapotú lakásainak felújításához 50 millió forint keretösszegben támogatást nyújt hajléktalanokat segítő civil szervezetek számára annak érdekében, hogy ezzel is segítse a fedél nélküliek otthonhoz juttatását. Összesen négy civil szervezet adta be pályázatát nyolc lakás felújítására. Az egyik közülük épp az Oltalom Karitatív Egyesület. Mind a négy pályázat megfelelt a kiírásnak, ugyanakkor ez utóbbi esetében problémát jelent, hogy az önkormányzat nem köthet támogatási szerződést köztartozást felhalmozó szervezettel.

A hajléktalanok efféle lakáshoz juttatása még a 2021-es közösségi költségvetés „Gondoskodó Budapest” kategóriában szerepelt, és lakossági ötletként vetődött fel, majd a szavazatok alapján kapott zöld utat a megvalósítása. A pályázatok kiírásáról azonban csak 2023 februárjában hozott döntést a főváros.

<img id="kep_szerkfoto_image_51523651" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5152/51523/515236/51523651_6602edd0146b86868020582fbb2e20d9_wm.jpg" loading="lazy" alt="Iványi Gábor 2023. február 4-én" data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/25/fovarosi-kozgyules-karacsony-premium-koztartozas-ivanyi-gabor-oltalom-karitativ-egyesulet-tutto-kata-vizszolgaltatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …