2020. november 1., vasárnapMa Farkas napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2020.11.01. Farkas Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Brüsszel szerint sérül Magyarországon a jogállamiság

Brüsszel szerint sérül Magyarországon a jogállamiság

Az Európai Bizottság közzétette 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről. Az anyagot két uniós biztos hivatala állította össze: az igazságügyért felelős Didier Reynders és a jogérvényesülésért felelős Vera Jourová. Hasonló jelentést korábban minden évben készítettek a tagállamok gazdasági helyzetéről, de a jogállamról most először készült ilyen. 

A dokumentumban jelzést kíván adni Brüsszel a tagállamoknak arról, hogy milyen hiányosságok, hibák vannak a demokratikus berendezkedés egyes ágaiban.

 Az Európai Bizottság a jelentés alapján párbeszédet kezdeményez az érintett állam vezetésével. Idén négy témakörben végezték el a vizsgálatot: igazságszolgáltatás, média, fékek és ellensúlyok rendszere, illetve korrupció. A magyar kormány folyamatosan kritizálta és feleslegesnek tartotta ezt az eljárást. Budapest szerint a jogállamisági hiányosságok feltárására a – Magyarország ellen is folyó – 7-es cikkelyes eljárás teljesen megfelelő. A magyar kormány megismerhette előzetesen a jelentés tartalmát, azokat észrevételezhette. 

Igazságszolgáltatás

A jelentésben Magyarországgal összefüggésben emlékeztettek: az elmúlt években az uniós intézmények aggodalmukat fejezték ki az igazságszolgáltatás függetlenségével összefüggésben. Az aggodalmak között egyebek mellett a bírák kinevezése, illetve a Kúria elnökének alkalmassági kritériumai szerepelnek. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy  az Európai Bizottság ajánlásait máig nem valósította meg a kormány, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására.

Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke

Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Kúriával összefüggésben aggasztónak találta a jelentés, hogy a Kúria kikezdte az Európai Bíróság egyik ítéletét. Az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételeit és eljárását is kritizálják, de megjegyzik, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.

Korrupció

A jelentés szerint a független ellenőrzési mechanizmusok hiányosságai, valamint a politika és egyes nemzeti vállalatok szoros összekapcsolódása elősegíti a korrupciót. A magas rangú tisztségviselőket vagy közvetlen környezetüket érintő korrupciós ügyek kivizsgálása, az elkövetők felelősségre vonása gyakorta hiányos és  határozatlan.  

A JELENTÉS KIEMELI: AMIKOR FELMERÜLNEK KORRUPCIÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁDAK – FŐLEG MAGAS RANGÚ VEZETŐK SZŰK KÖRÉRŐL -, AKKOR KÉSIK AZ ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA. 

Brüsszel szerint az antikorrupciós keretrendszer  több hatósághoz van szétszórva, és egyre kisebb a független és civil kontroll felette, egyre nehezebb az információkhoz hozzáférni.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/30/elkaszalta_magyarorszagot_a_jogallamisagi_jelentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Erdő Péter: A járvány mindig alkalom a megtérésre

Halottak napján és mindenszentek ünnepén „nemcsak a halál miatti félelmet, hanem az isteni gondviselésbe vetett …