2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Brüsszel fizeti az új HÉV-eket

Brüsszel fizeti az új HÉV-eket

Első körben a csepeli és ráckevei HÉV-kocsikat selejtezik le. A most futó kiöregedett 98 szerelvényt 54 újjal váltják ki. Ezek mindegyike 120 méter hosszú, egyterű, légkondicionált, akadálymentesített lesz, és 700 utast képesek befogadni. Beszerzésükre októberben írják ki a tendert, az árat 200 milliárd forint körülire becsülik. Az 5-ös metró tervének része az is, hogy a déli HÉV-vonalat meghosszabbítják a Kálvin térig, az új metró végállomásáig. Mindezt Fürjes Balázs Budapest és fővárosi agglomerációért felelős államtitkár jelentette be kedden a csepeli HÉV-kocsiszínben. 

Az Index kérdésére Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója elmondta, hogy a csepeli agglomerációból körülbelül 30 ezer ingázó autót válthatnak majd ki az új és gyorsabb szerelvények. Tíz év alatt 100 ezerrel nőtt a Budapest környékéről a városba belépő, majd kilépő járművek száma. Csakis átfogó fejlesztésekkel lehet az agglomerációból érkezők számát szinten tartani.

Ilyen például a két tervezett újabb Duna-híd: az Aquincum-híd Óbuda magasságában, és a Galvani híd Budapest déli részén. Utóbbi naponta 100 ezer autónak segít elkerülni a belsőbb kerületeket naponta. 

Négy napot ülünk dugóban 

Budapesten 2019-ben átlagosan 92 órát vesztegeltek dugókban az autósok. Ez majdnem négy teljes nap. Rosszul hangzik, még akkor is, ha Kolumbia fővárosában, Bogotában 190 órát, Rómában, Párizsban 165-öt, Londonban 150 órát.

Beszédes, hogy öt év alatt mintegy százezerrel nőtt a gépjárművek száma Budapesten, megközelítve a 700 ezres számot. Naponta pedig mintegy 300 ezer jármű érkezik Budapestre, és hagyja el a várost. A dugókat megtöltő járművek közül minden harmadik az agglomerációból érkezik.

Jelentősen lehetne csökkenteni a zsúfoltságot, ha elegendő P+R parkoló lenne, ahol a környező településekről érkezők leparkolhatnának, és tömegközlekedéssel folytathatnák útjukat. Ilyen parkolóból azonban csak elenyészően kevés van (cirka ötezer férőhely). 

Marad a kerékpársáv 

Még szeptemberben átfestik a burkolati jeleket a Nagykörúton az új forgalmi rendnek megfelelően. Egyes szakaszokon újra két sávban haladhatnak majd az autók, ahol velük párhuzamosan kerékpárnyomot, illetve járdán vezetett kerékpárutat alakítanak ki közölte a BKV.

Karácsony Gergely a napokban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/09/lecserelik_az_osszes_hev-kocsit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jön a második évad: szombaton újra élőben jelentkezik az operatív törzs

Jön a második évad: szombaton újra élőben jelentkezik az operatív törzs

Az online sajtótájékoztató meghívóját péntek este kaptuk meg. Kérdést feltenni csak írásban lehet. Müller Cecília …