2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bözsi, a létramászó tehén

Hirdetés

Bözsi, a létramászó tehén

A kanadai–amerikai Samuel Ichiye Hayakawa nem csupán a 20. század egyik jelentős nyelvésze volt, de a gyakorlatban is letesztelte a politikai beszéddel kapcsolatos elméleti meglátásainak érvényességét. Teljesen esélytelen kívülállóként futott neki, 1976-ban mégis simán kaliforniai szenátorrá választották, hat éven át töltötte be e tisztséget.

A japán származású tudós nem kis részben annak köszönhette meglepő közéleti sikereit, hogy kampányában (és ciklusa idején is) készségszinten használta a meggyőző érvelésnek azt a technikáját, amelyet 1939-es alapművében részletezett.

Híres példája szerint: van Bözsi. Ez a neve. Aki történetesen egy szarvasmarha. Továbbá egy haszonállat – ez a gyakorlati funkciója neki. Megint máshogy tekintve rá: Bözsi egy mezőgazdasági termelőeszköz. Sőt, közgazdaságilag értve egy vagyontárgy. Tehát végső soron Bözsi egy nemzetgazdasági tényező, a GDP egyik motorja.

Ezt a (konkréttól a legelvontabb leírásig tartó) sorozatot Hayakawa

Hirdetés

absztrakciós létrának

nevezte el.

Dr. S. I. Hayakawa

Dr. S. I. Hayakawa

Fotó: Bettmann

Tézise szerinte akkor tudunk a legtöbb embert meggyőzni a szavainkkal, ha folyamatosan lépegetünk ezen a megfogalmazási létrán, amikor nyilvánosan beszélünk. Persze nem csupán tehenekről.

  • Például bármely találomra kiválasztott gimnazista egyben a közoktatás résztvevője, egy tipikus mai tinédzser, a nagybetűs élet előtt álló fiatal, vagyis leendő munkavállaló, tehát a jövő országának ígéretes alakítója/a közelgő nemzethalál üzembiztos záloga.
  • Béla, a rendőr pedig egyenruhás, aki emellett a fegyveres szervek tagja, amúgy közalkalmazott, az állami erőszak-monopólium zord megtestesítője/mindnyájunk biztonságának üdvös garanciája.

Így jutunk el a hétköznapi banalitásoktól a filozofikus igényű világképekig és víziókig. E létramászással lesz a kiragadott személyekből, eseményekből összefüggésekkel teli történetmesélés, így születik a pillanatfelvételekből folyamatábra, majd végül morális verdikt és/vagy közéleti jóslat.

Vagy ezerszer mondtam már, hogy ne túlozz!

Vegyük észre, hogy nem egyszerűen kézenfekvő logikai bennfoglalási viszonyokról van itt szó. Ahogy haladunk egyre feljebb a létrán,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/agitpop/2020/12/27/bozsi_a_letramaszo_tehen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dopeman elárulta, mennyit fizet neki a Fidesz

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/16/dopeman_elarulta_mennyit_fizet_neki_a_fidesz/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …