2021. január 15., péntekMa Lóránt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.15. Lóránt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Böjte Csaba: A világ bátor próféták után kiált

Hirdetés

Böjte Csaba: A világ bátor próféták után kiált

Eddig is tudtuk, hogy a koronavírus nem válogat, bárki elkaphatja a fertőzést. November közepén ön is kórházba került, ahonnan tíz nap után távozott. Milyen tünetei voltak?

Nagyon fájt a mellkasom, nem tudtam abbahagyni a köhögést, azt hittem, hogy megfulladok. Bevittek a kórházba, ahol kiderült, hogy kétoldali tüdőgyulladásom van. Még időben oxigént kaptam. Hálás vagyok a Szent László kórház dolgozóinak, akik az ellátáson és az orvosságon túl reményt és biztatást is adtak.

Most hogy érzi magát, sikerült visszanyernie az egészségét?

Hála, jobban vagyok, Déván lábadozom. A kórházban imádkoztam, hogy újra béke legyen a testemben és a világban. Számomra a betegség azt jelzi, hogy valami nincs rendben odabent. Negyven éve voltam utoljára kórházban, de most a sejtjeim és a velem élő mikroorganizmusok között nincs meg az összhang, a béke, a harmónia. Az emberi szervezet egy csoda, képes segítséggel magát helyreállítani, és a 37 billió sejtünk újra együtt tud élni egymásra figyelve, szimbiózisban. 

Hirdetés

A KÓRHÁZI ÁGYBAN FEKVE ARRA GONDOLTAM, MI, EMBEREK CSAK NYOLCMILLIÁRDAN VAGYUNK, ÉS HA AZ ÖNTUDATLAN SEJTJEIM TUDNAK EGYMÁSSAL KÖZÖSSÉGBEN DOLGOZNI, AKKOR MI MIÉRT NE TUDNÁNK BÉKÉBEN, EGYÜTT A SZERETET ÉS A BÉKE ORSZÁGÁT ÉPÍTENI?

Nyilván nem én kérdezem először, de mit jelent ferences rendi szerzetesnek lenni?

Ezt tényleg sokszor megkérdezik tőlem. Azt szoktam válaszolni, hogy nem vagyok olyan okos, mint a jezsuiták, nem vagyok olyan jól képzett, mint a piaristák. Én olyan ferences kisebb testvér vagyok, aki szeret énekelni, kacagni, beszélgetni. Például a békesség fontosságáról, a szeretet gyógyító erejéről. Említhetem Jézus példáját, akinek itt a Földön meglehetősen „fapados” volt a fogadtatása, mégis, tanításának központi gondolata a béketűrés, a békesség és a szeretet. Ezt kellene megtanulnunk: józanul, higgadtan, szeretettel szólni a másik emberhez.

Életének egyik fő műve a gyermekmentő szervezet, a Szent Ferenc Alapítvány, amely a sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén élő gyerekeket karolja fel. Hogyan jött létre az alapítvány?

Az alapítványt még 1993-ban hoztuk létre, de valójában a gyerekek hívták életre, mert jöttek, koldultak, és előbb csak egy-egy ebédre, vacsorára fogadtuk őket, de aztán nem is akartak már nagyon elmenni. Ezért szerveztünk nekik egy tábort, aminek a végén, amikor mondtuk, hogy most már haza lehet menni, a gyerekek sírva kérdezték tőlünk, hogy miért nem tartanak egyéves tábort. Innen indulva már a huszonnyolcadik „éves tábornál” tartunk. A legtöbb gyerek szórványból kerül az alapítványi házakba, túlnyomórészt Erdélynek azon vidékeiről, amerre a magyarok kisebbségben élnek.

Mivel foglalkoznak a pandémia szorításában? Gyűlnek a karácsonyi cipősdobozok?

Csendben vagyunk, mint a vetés a hó alatt, várjuk a járvány végét. Most eléggé nehéz mozogni, ajándékokkal útra kelni, és ezt a gyermekeink is megértették. Természetesen azért mindenki szeretettel várja az angyalt.

Akár te is angyallá válhatsz!

Két évvel ezelőtt az egyik üzenetében arról beszélt, hogy legyünk csapatjátékosok, mert Isten is az. Mit értett ezalatt?

Krisztus első munkanapján mibe fogott bele? Ír egy nagy pályázatot a világ megváltásának infrastrukturális fejlesztéséért az Európai Unióhoz? Nem! Felállít egy nagy szószéket, hogy elmondja a tutit mindenkinek? Nem ezzel kezdi a működését. Ő közösséget formál, barátokat, társakat gyűjt. Nyilvános működése a Jordán folyóban való keresztelkedésével kezdődik, feljön a vízből, és két fiatal szóba áll vele. Gyertek, nézzétek meg, hol lakom, mondja, és elviszi őket Názáretbe. Ötvenkét kilométer séta, és ezek a fiatalok aznap és aztán örökké Jézussal maradnak. Jézus semmit nem csinál egyedül, mert igazi csapatjátékos. Az apostolok, a tanítványok sem díszletelemek a Megváltónk mellett, hanem társai, akárcsak Mária a világ megváltásában. 

Az élet egy csapatjáték, amelyben nekünk is bizalommal meg kell fognunk egymás kezét.

Miért gondolja azt, hogy a magányosság a 21. század leprája?

Ahogy a Szentírás mondja:

A mindenséget összetartó erők megrendülnek.

Sajnos ezt látjuk mindenfelé, hogy a családok, a kisebb-nagyobb közösségek, mint oldott kéve, hullnak szét, az emberek elmagányosodnak, elengedtük egymás kezét, hátat fordítunk egymásnak. És ez nem jó! Teréz anya mondta, hogy a 20. század leprája a magányosság, és sajnos ez a vírus a 21. században is gyilkol. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/24/bojte_csaba_a_vilag_bator_profetak_utan_kialt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a hatvanas az elhunytak között

Egyre több a hatvanas az elhunytak között

A legfrissebb adatokból kiderül, hogy 111 embert hunyt el a koronavírus-fertőzés következményeként Magyarországon az elmúlt 24 …