2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bodrogkeresztúron listázott a polgi, angolul és németül is perfekt a mezőzombori középpályás

Bodrogkeresztúron listázott a polgi, angolul és németül is perfekt a mezőzombori középpályás

Ott tartanak, ahol a mádi zsidó

Sokan ismerik a mondást: Ott tartunk, ahol a mádi zsidó. Vagyis sehová sem jutottunk még el. A szólás eredete a múlt homályába vész, de mádi szőlősgazda ismerősöm, így mesélte: Élt egyszer Mádon egy zsidó fuvaros, derék ember volt, rendszerint szőlőt szállított a közeli településekre. Azon a bizonyos novemberi reggelen is elindult, egyesek szerint Mezőzomborba, mások szerint Rakamazra, de mielőtt a lovak közé csapott volna, ivott egy-két kupica törkölypálinkát, jól beburkolózott a bundájába – csípős volt a reggel –, megszívta a pipáját, és felült a bakra. Aztán egy idő után a kocsi rázkódásától elbóbiskolt, de nyugodtan tehette, mert a lovacskák behunyt szemmel is ismerték az utat. Így értek el a híres-hírhedt mezőzombori csárdához – valaha betyárok tanyája is volt –, ahol a legények akkor értek a hajnalig tartó mulatozás végére. Látják ám az ismerős kocsit és fuvarost, s hirtelen ötlet hatására óvatosan megfordítják a fogatot, megpaskolják a lovacskák nyakát, s útnak indítják a szekeret vissza Mádra, bakján a továbbra is békésen szendergő zsidóval. Hamarosan megérkezett a fogat a fuvaros házához, a lovacskák megörültek, hogy hazaértek, a kocsi nagyot döccenve megállt, a zsidó pedig felébredt. Egy pillanatig boldog volt, hogy ilyen gyorsan elvégezte a fuvart, de aztán rájött, hogy dolgavégezetlenül tért haza, egész Mád nagy mulatságára. Azóta szól a mondás a lassan vagy sehogy sem haladó munkáról: ott tart, ahol a mádi zsidó.

Vasárnap időközi választást tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os körzetben a július 10-én motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő megüresedett helyéért. A pozícióért Koncz lánya, Zsófia, az ellenzéki összefogást képviselő jobbikos Bíró László és a külső körön a Szanyi Tibor pártja, az ISZOM színeiben induló 30 éves fiatalember, Tóth Ádám indul. A legfrissebb fideszes – belső – közvélemény-kutatás 51:49 arányú Koncz-vezetést mutat Bíróval szemben, azaz vasárnap késhegyre menő harc várható a képviselői székért. Amelynek papíron a parlamenti kétharmad a tétje, Bíró győzelme esetén megszűnhet a szimbolikus arány, bár a gyakorlatban ez aligha fenyeget, hiszen a német nemzetiségi képviselő és a papíron független Mi Hazánk-reprezentánsok voksaira bátran számíthat a kormánypárt.

A 6-os körzet legnagyobb lélekszámú, ezért legfontosabb települése a tizenhétezres Tiszaújváros – 1970 előtt Tiszaszederkény, 1970 és 1991 között Leninváros. Talán a névből is kikövetkeztethető, hogy a város szinte bevehetetlen baloldali fellegvár, az SZDSZ-es Farkas Zoltán például négy cikluson keresztül volt itt polgármester – az a Farkas, aki eredetileg kajakedző volt, az ugyancsak tiszaújvárosi olimpiai ezüstérmes, világbajnok Rakusz Éva mestere. Dr. Fülöp György, a jelenlegi polgármester is az MSZP és a Momentum támogatásával győzött tavaly ilyenkor.

A FIDESZ hatalmas erőket összpontosított a városban, ahogy bekanyarodunk a főutcára, öles óriásplakátról mosolyog ránk Koncz Zsófia, felszólítván a tiszaújvárosiakat:

„FOLYTASSUK EGYÜTT A MEGKEZDETT MUNKÁT!”

Bíró László sem akar lemaradni riválisa mögött, az ő poszterei kisebbek, de legalább olyan számosak. Szlogenje kevésbé ambiciózus:

„BONTSUK LE A KÉTHARMADOT!”

Természetesen nem csak úgy bele a vakvilágba indultunk útnak, lekötött interjúink vannak Bíróval, Tóthtal, Koncz Zsófia viszont kategorikusan elzárkózott a találkozótól – lelke rajta. Keresztülsétálunk a tipikusan szocialista város – lakótelep lakótelep hátán – központján, egészen az impozáns, modern katolikus templomig, telefonon felhívjuk a plébános urat, de Pásztor Pascal atya nem akar nyilatkozni – eddig kettőből semmi. Odakint, Isten háza előtt viszont egy kerékpárját toló idősebb hölgy szívesen szóba áll a pesti firkászokkal. Fényképezni nem engedi magát, a nevét sem árulja el, de abban szemmel láthatóan biztos, hogy vasárnap Koncz Zsófiára fog szavazni, leginkább azért, mert a kiszámíthatóságot kedveli. Ez is egy legitim érv.

koncz zsofia-fidesz-tiszaujvarosi plakat-01-BS

Fotó: Bánkúti Sándor / Index

Gyerünk tovább a piacra, mondom magamban, és igazam lesz. A jó hatvanas férfi nem tolja el az orra alól a hangrögzítő telefonomat.

A szomszédos Tiszalúcon lakom, mindig elmegyek szavazni, vasárnap sem maradok otthon, elejitől fogva a Fideszre szavazok. Hatvanegy éves vagyok, ez már nem fog változni. Nem nagyon érzékelem, hogy felfokozott választási hangulat lenne, béke van, bár az tény, hogy általában hatvan százalék felett van a részvétel. Fontos, hogy elmenjünk, végül is a saját életünkről döntünk. Ha nem megyünk el, utólag hiába kiabálunk, hogy ez se jó, az se jó. Azt nem hinném, hogy ennek a helyi szavazásnak az eredménye hatással lenne a 2022-es parlamenti választásra, bár ki tudja? Tiszaújváros nem mérvadó az egész országra nézve. A rengeteg iparűzési adó miatt ez egy gazdag település, nem jellemző az általában koldusszegény Borsodra. Nem tudom… Néha ki vagyok ábrándulva a politikából, kicsit sok, ami rám zúdul, főleg a vírussal együtt. Itt is háromszázhúsz vendégmunkás elkapta a Covidot, a Molnál dolgoznak, az új poliolüzemet építik, még szerencse, hogy nem nagyon látjuk őket. Úgy tudom, románok, szerbek, indiaiak, mindenféle náció van közöttük. Ők sem tehetnek róla. Nem hinném, hogy otthonról hozták magukkal, biztos, hogy itt fertőződtek meg. Nálunk az első hullám észrevehetetlen volt, egyetlen esetet sem regisztráltak Tiszaújvárosban. Most viszont…

Megyünk tovább, amott a padon huncut szemű hölgy üldögél, megszólítom.

Maguk újságírók? Jaj, ne fényképezzenek, torzonborz a frizurám, éppen most készülök fodrászhoz! Várjon, megigazítom. Most jó. Szóval, a helyi szavazatszámláló bizottság tagja vagyok, a Jobbik részéről. Nagy részvételre számítok, de sajnos nem Bíró László az esélyes. De én rá fogok szavazni! Hogy mi a csábító az ő programjában? Talán ő még nem hazudott annyit, mint a többiek! És esélyt kell adni a Jobbiknak is, már meguntuk a Fideszt! Megmondom a nevemet is, nem titok, Bara Ferencnének hívnak.

Barna Győző, Tiszaújváros

Barna Győző, Tiszaújváros

Fotó: Bánkúti Sándor / Index

A buszpályaudvarnál, a Kispéntek söröző előtt néhány atyafi támasztja a pultot. A sörükkel vannak elfoglalva, a közügyek nem igazán érdeklik őket. Nem úgy, mint a buszmegállóban ácsorgó idősebb, fogatlan férfit.

Hetvenhat éves vagyok, Barna Győzőnek hívnak, mitől tartanék? Nekem már nem tud ártani senki. A kesznyéteni buszt várom, ott is lakom, gondolom, hallott már Kesznyétenről.

Hogyne hallottam volna, ott történt, hogy 2008-ban egy Szoboszlai Barna nevű, akkor 68 éves parasztember áramot vezetett az uborkaföldje kerítésébe, mert a cigányok rendszeresen megdézsmálták a termést. Aztán a következő fosztogatásnál az egyik tolvajt agyonütötte az áram.

Ismerem a Barnát, majdhogynem a szomszédom. De nem erre kíváncsiak. Én elmegyek szavazni, mindig Orbán Viktorra szavazok, meg vagyok elégedve velük. Igaz, hogy lehetne több a nyugdíjam, száztízezer forint, nehezen élek meg belőle. Egyedül vagyok, három éve meghalt a feleségem, de sok a rezsi.

A piacon ínycsiklandó illatok csalogatnak a lángossütőhöz, 650 forint a malomkeréknyi sajtos, tejfölös, fokhagymás műremek, készítője, a csinos fiatalasszony beavat a lángossütés rejtelmeibe.

Az a titka, hogy mindent magam csinálok, a tésztáját is kézzel dagasztom. Húsz éve sütöm a lángost az embereknek, még fiatal lányként kezdtem, szeretik az itteniek, de látom, maguk is. A választás? A politika engem teljesen hidegen hagy, még egyszer sem mentem el szavazni, most se fogok.

Na tessék, vannak ilyen apolitikus emberek is…

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/08/bodrogkereszturon_listazott_a_polgi_angolul_es_nemetul_is_perfekt_a_mezozombori_kozeppalyas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy róka boklászott a Széll Kálmán téren

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/28/egy_roka_boklaszott_a_szell_kalman_teren/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …