2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Biztosan nem hallott még ezekről az államokról!

Hirdetés

Biztosan nem hallott még ezekről az államokról!

1918 őszén Magyarországon az eltűnő állami hatalom hordalékos senkiföldjén kérészállamok rövid életű konjunktúrája is következett, bánáti, zsil-völgyi, hucul, kun köztársaságokkal. A köteteben szereplő tanulmányok arra próbálnak választ adni, mi mozgatta a szereplőket, ismerteket és kevésbé ismerteket, milyen szándékok, illúziók érvényesültek, pontosabban nem érvényesülhettek, milyen lokális vagy regionális keretek és lehetőségek határozták meg a cselekvést: egyáltalán elitek pótcselekvése volt vagy tragikomikus társadalmi társasjáték az állam összeomlása közepette?

A válaszadást a kötet szerzői annak reményében teszik, hogy kutatásaik gyakorlati eredményei regionális (közép- és kelet-európai) keretekben is hasznosulhatnak. Ha így lesz, akkor beilleszkedhetnek abba a jelenségvilágba, amelyet Milan Kundera Közép-Európa-nosztalgiája, Szűcs Jenő Közép-Európa-kritikája és persze a 21. század második évtizede Európa-diskurzusainak alternatívájaként/kritikájaként jelentkező új viták tesznek újra meg újra aktuálissá és bizsergetően érdekessé.

1918 őszén Magyarországon az eltűnő állami hatalom senkiföldjén kérészállamok rövid életű konjunktúrája is következett. Ezek voltak a Bánsági/Bánáti Köztársaság, a Hiénc/Heinzenland Köztársaság, a Szepesi Köztársaság, a Kelet-Szlovák/Szlovják Népköztársaság, a Kun Köztársaság, a Hucul Köztársaság, a Kalotaszegi Köztársaság, a Székely Köztársaság, a Magyarországi Tanácsköztársaság, a Mura/Vendvidéki Köztársaság, a Szlovák Tanácsköztársaság, a Carnarói Olasz Kormányzóság, a Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság/Baranyai Szerb-Magyar Köztársaság és a Lajtabánság. Némelyik 24 órát élt, némelyik egy hétig, némelyik pár hónapig.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20221123-biztosan-nemhallott-meg-ezekrol-az-allamokrol.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Teljes a káosz a dollárbaloldalon: összevissza beszélnek a guruló dollárok ügyéről – videó

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20221128-mediaworks-hircentrum-video-dollarbaloldal-amerikai-tamogatas.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …