2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bilincs, gumibot és könnygáz is lesz az iskolaőrök eszköztárában

Bilincs, gumibot és könnygáz is lesz az iskolaőrök eszköztárában

A számok szerint a szeptember 1-től munkába állt iskolaőrök toborzásánál és kiválasztásának nem a statisztikának dolgoztak, mert a felvételi során a jelentkezők kétharmadát kirostálták. Ott voltunk a sajtótájékoztatón, ahol kiderült, már 423 iskolaőr vigyázza a rendet a magyar iskolákban, és az intézmények igényei szerint nagy eséllyel egyre többen lesznek. 

Én Budapesten a VIII. kerületi Mándy Iván Szakközépiskolában vagyok iskolaőr, ahol eddig két éven át dolgoztam biztonsági őrként. Nagyon szeretem az oda járó gyerekeket, és általában a gyerekeket, én magam is háromgyermekes édesanya vagyok. Szerintem vagyok annyira határozott, van olyan fellépésem, hogy jó iskolaőr legyek, ahogy a segítségnyújtás sem okoz gondot. Az iskolában eddig is örömmel fordultak hozzám a gyerekek, ahol eddig nem tapasztaltam különösebben nagy volumenű problémákat, például testi sértést. Inkább olyan fordult elő, hogy egymást szidalmazták a gyerekek

– mesélte az Indexnek Pogács Melinda, aki a biztonsági őri minőséghez képest most valamivel több muníciót kapott, köztük kényszertő eszközöket, ám elmondása szerint ezeket sosem szeretné használni.

A kilencedikesek megilletődtek, amikor megláttak szeptember 1-jén az iskolában, amit betudok a környezetváltozással járó természetes szorongásnak. Gyermeklélektanból erről tanultunk is az iskolaőri képzés során, amit egyébként foglalkozástól függetlenül egyszer mindenkinek jó szívvel javasolnék. A nagyobb gyerekek viszont teljesen nyitottan fogadtak, mondhatni, örülnek az egésznek, hogy ott leszek velük az iskolában

– ezt már az 51 éves kétdiplomás Dr Merl József árulta el, aki most szeptemberben azok után állt iskolaőrnek, hogy aktív éveit nagyrészt rendőrként, nyomozóként töltötte, majd leszerelt. Tíz éve nyugdíjas, így kapóra jött a lehetőség, amikor a sajtóból értesült, hogy iskolaőröket keresnek. A XVI. kerületi Csonka János Technikumban szolgálatot teljesítő iskolaőrnek ezzel a bérezés is személyesen megfelel, miután nyugállományú rendőr is egyben.

A kormány azok után állt bele határozottan az iskolaőrség intézményének felállításába, hogy konkrét adatgyűjtés, országos statisztika nem készült arról, hogy pontosan milyen mértékben és minőségben van jelen az erőszak a magyar iskolákban – válaszolta az Index kérdésére Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa az iskolaőrségről szóló szerdai sajtótájékoztatón hozzátette, a képet árnyalja, hogy szerinte sok esetben nehéz bekategorizálni, megragadni, hogy mi minden számít iskolai erőszaknak. Miközben elmondása alapján a minisztériumban folyamatosan kapták, kapják a bejelentéseket az oktatási intézményektől a „rendkívüli eseményekről”.

D  AS20101209004

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Így az általa napi adatszolgáltatásnak nevezett forrásra, illetve az iskolában nincs helye erőszaknak meggyőződésre támaszkodva hozták meg a döntést, hogy szeptember 1-jétől feláll, és megkezdi rendfenntartó munkáját az iskolaőrség. 

Annak ellenére, hogy a rendőrségnek túl sok ideje nem jutott a törvény július 16-i életbe lépésével azonnal elkezdődő, első körben augusztus 3-ig zajló toborzásra, kiderült, hogy egészen pozitív a mérleg, miután a sikeres záróvizsgákat követően 504 vizsgázott, bizonyítvánnyal rendelkező iskolaőr részvételével indult az idei tanév.

A legtöbb jelentkező egészségügyi és pszichológiai alkalmatlansága miatt esett ki. A sajtótájékoztatón bemutatott számok is jelzik, a kiképzést végző ORFK munkatársai nem a statisztikának dolgoztak, miután összesen 1409 jelentkező közül választották ki a már említett létszámú belépő csapatot, az alkalmas egyharmadot. Ők végül pedagógiai-pszichológiai képzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési ismeretekből, illetve rendvédelmi elméletből és gyakorlatból álló iskolai képzésen vettek részt.

Az iskolaőrök toborzása és tevékenysége számokban:

  • 31 helyen zajlott iskolaőr képzés az országban.
  • 131 nő és 373 férfi tett sikeres iskolaőri záróvizsgát.
  • Az iskolaőröknek 5 évente kell kiegészítő vizsgát tenniük.
  • Elsőre 491 képzőhely jelentkezett iskolaőrért, majd a szám 478-ra csökkent.
  • Az iskolaőrök 423 helyen már meg is kezdték a tevékenykedést a tanév első napján. A többiek képzése egyelőre folyamatban van. (Amennyiben egyelőre nem jut kellő számban iskolaőr az iskolákba, jelenlétüket akkor sem pótolják hivatásos rendőrökkel.)
  • Összesen 39 szakképzési centrumban 185 intézmény jelezte, hogy részt venne az iskolaőr programban.
  • 55 intézmény még várja a maga iskolaőrét, főleg Budapesten, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében.
  • Jelenleg kb. 50 ember alkalmassági vizsgálatát kezdik meg, mert maga a képzés nem fejeződött be. A cél, hogy az iskolaőrök szeptember végére mindenütt, ahol igénylik, munkába tudjanak állni. Sőt, szeptember […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/02/iskolaorok_iskolak_tanevkezdes_szeptember_1/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tisztítsuk meg az országot! - Lezárult a MÁV-pilot

Tisztítsuk meg az országot! – Lezárult a MÁV-pilot

A MÁV közreműködőként vesz részt az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” projektjében. …