2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Beszólás, deréktörés és együttműködés az MSZP évnyitóján

Hirdetés

Beszólás, deréktörés és együttműködés az MSZP évnyitóján

Az évadnyitó első felszólalója Hiller István volt. A szocialisták választmányi elnöke azzal indította beszédét, hogy több százezer magyar képviseletében szólhat az MSZP, ezt a képviseletet hazafias kötelességüknek tartják. Akarják és vállalják is „a magyarság és európaiság közösségének nagyszerű ügyét”.

Hiller István hangsúlyozta: nem azért akarják Magyarországot az EU tagjának tudni, mert ez kényszer, vagy mert „nem tudunk onnan kimászni”, hanem azért, mert Magyarországot az Európai Unió büszke és értékeit jól képviselő tagjának akarják tudni.

Aki így gondolkodik, az társunk és lehetséges szövetségesünk, aki ellenkezőleg, az politikai ellenfelünk.

Az MSZP meggyőződése, hogy Magyarországnak akkor jó, ha értékeit, hagyományait és érdekeit vállalva a jövőbe lát, a Nyugathoz, az unióhoz tartozónak akarja ezt a hazát.

Hirdetés

Hiller István

Hiller István

Fotó: Magyar Szocialista Párt / Facebook

Hiller István kijelentette, hogy az uniót sok gond gyötri, „de tényleg, van bárki is, aki azt gondolja, hogy Szent István idején tökéletes, vonzó földi paradicsom volt a Nyugat? Hát nem”, és mégis odakötötte hazánkat, „ez a valódi példa”.

Az országgyűlési képviselő beszéde végén külön köszöntötte a jászberényi időközi választáson önkormányzati mandátumot nyerő MSZP-s képviselőket, valamint több szakszervezet vezetőjét, akik részt vettek az eseményen.

Nem jobbról, hanem balról lehet győzni

„Nem akkor nehéz baloldalinak lenni, amikor minden rendben megy egy országban, akkor nehéz, ha semmi sem megy rendben” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes az MSZP évadnyitóján.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy a magyar munkavállalók a harmadik legrosszabbul fizetettek az EU-ban, az infláció Magyarországon a legnagyobb, az Eurostat adatai szerint a fejlettségi rangsorban hátrafelé lépett az ország. Kunhalmi Ágnes szerint minden adat azt mutatja, hogy az elmúlt 10 év elvesztegetett időszak volt Magyarország számára, és ezt „sok honfitársunk könnye kíséri”, de nem kell ennek így lennie, ez az állapot nem eleve elrendeltetett.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: az MSZP-t erősíteni, felemelni kell, hallatnia kell a hangját, hogy demokratikus és jóléti fordulat legyen, ezt pedig az igazi, őszinte, hiteles, baloldali, szociáldemokrata értékek, vagyis az MSZP nélkül nem lehet megcsinálni.

A társelnök arról is beszélt: a 2022-es országgyűlési választás tanulsága az, hogy „a szélsőjobboldali, autoriter, fasiszta úton lépkedő kormányfőt” nem lehet legyőzni jobboldalról; nem jobbról, hanem balról, szociáldemokrata vízióval és miniszterelnök-jelölttel lehet felülkerekedni Orbán Viktoron.

Itt az ideje tárgyalni

Kunhalmi Ágnes szerint ahhoz, hogy valódi fordulat legyen, beszélni kell arról is, hogy mi van az ellenzéki demokratákkal. Leszögezte, hogy a gondolkodáson kell változtatni, vagyis fordulat kell az ellenzéki pártok politikai magatartásában,

a tévhiteket, tévutakat el kell hagyni.

A társelnök kitért rá, hogy vannak olyan ellenzéki pártpolitikusok, akik nem tartják időszerűnek a tárgyalásokat az együttműködésről és a 2024-es önkormányzati választásokról.

Akkor minek van itt az ideje?

– tette fel a kérdést Kunhalmi Ágnes, majd hozzátette: a Fidesz nem fogja ölbe tett kézzel hagyni, hogy újrázhassanak a demokratikusan megválasztott ellenzéki polgármesterek és önkormányzati képviselők. A szocialista politikus szerint a Fidesz célja, hogy kitakarítsa az önkormányzatokból az ellenzéki vezetőket, akik jó példát mutatnak az országban arról, hogy jól is lehet működtetni az önkormányzatokat.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: nagyon is itt van az ideje az ellenzéki tárgyalásoknak, a megegyezés elkerülhetetlen, ezt bizonyítja a jászberényi időközi választás eredménye is. Tanulságként említette, hogy Jászberényben négy MSZP-s, két momentumos, két jobbikos és két Kossuth Kör-ös jelölt hozott létre egy egyesületet, majd „ripityára verték” a Fidesz erőit.

Ugyanakkor van egy másik tanulság is: a jászberényi együttműködésből kimaradt pártok szavazói is felismerték, hogy hova kell húzni a X-et, ezért köszönet jár nekik, „bölcsebbek voltak, mint a pártvezetőik”. Az MSZP szükségesnek tartja, hogy mihamarabb trágyalások kezdődjenek meg a pártok és a helyi civilek között.

Nem démonizálni kell az előválasztást

Kunhalmi Ágnes üzent az ellenzéknek is: vannak, akik a 2022-es kudarcot az együttműködésre és az előválasztásra fogják. A társelnök szerint ha nem fogtak volna össze, még ennyi helyen sem tudtak volna győzni 2022-ben, három-négy egyéni képviselői helynél többet nem tudtak volna megnyerni.

Nem démonizálni kell az előválasztást, nem félni kell tőle, hanem meg kell nyerni

– jelentette ki az MSZP társelnöke. Kifejtette: ez az egyetlen eszköz arra, hogy egy jelölt induljon el a Fidesz jelöltjével szemben.

Ne kezeljék bűnbakként az előválasztást

– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

Kunhalmi Ágnes

Kunhalmi Ágnes

Fotó: Magyar Szocialista Párt / Facebook

Nem mondta ki, hogy a Demokratikus Koalícióra gondol (amelyhez éppen a napokban lépett át két szocialista politikus), de egyértelműen a Gyurcsány Ferenc vezette pártról beszélt Kunhalmi Ágnes, amikor azt mondta: nem fogják hagyni, hogy helyben beágyazott, győztes politikusaikat zsarolják vagy kiszorítsák. Az MSZP társelnöke azt javasolta, hogy „akik ilyet tesznek”, azok inkább vállalják a tisztességes megmérettetést az előválasztáson.

Térjenek vissza a demokratikus útra, tartsák be a demokratikus szabályokat

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/03/mszp-szocialistak-hiller-istvan-kunhalmi-agnes-tutto-kata-komjathi-imre-onkormanyzati-valasztas-ep-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pisztollyal és késsel is rátámadt exe új párjára egy férfi Tatabányán

A férfi március 16-án este Tatabányán sétált az utcán, amikor egy részeg férfiba botlott, aki …