2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bergamo itthon, avagy túlélők a pokolból

Hirdetés

Bergamo itthon, avagy túlélők a pokolból

Hogy a helyzet súlyos, azt mi sem jelzi jobban, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter személyesen keresi fel a veszélyhelyzet idején helytálló kórházakat. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatása után készült videóban azt mondta: látott egy ifjút életre kelni. Csak remélhetjük, hogy a miniszter eljut Ózdra, az Almási Balogh Pál Kórházba, amelynek főigazgatója egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek. Az Index pár nappal ezelőtt arra kérte olvasóit, hogy írják meg tapasztalataikat a járványról, a betegségükről, feltámadásukról. Sokan ragadtak billentyűzetet, hogy elmondják az elmondhatatlant. 

Kopott ablakkereten pókhálócsipke. Légyláb lötyög a fonálon, csonka test mellette, játszik vele a szél. Élettelen szárnyán áthatoló fénytű szivárványra festi. Egy szép halott. Mindenki szép akar lenni, de senki sem halott. Koronás halott agyonklórozott kórházi lepedőn szemfedéllel.

A 40-es éveiben járó Laura november közepén az egyik éjszaka lett rosszul, párjának ki kellett hívnia a mentőt. A háziorvosa korábban arcüreggyulladással írta ki táppénzre. A mentő stroke-gyanúval a sürgősségire vitte. Ott az első CT-képen az orvosok észrevették a Covid-fertőzés nyomát.

Semmit nem éreztem az egész tüdőgyulladásból. Mintát vettek, hazaengedtek. Pár nap múlva rángások jöttek rám, az idegrendszeremet támadta meg, bekerültem a kórházba, szteroiddal kezeltek infúzión. Lumbálást végeztek, kiderült, hogy agyvelőgyulladást okozott a vírus. Ahogy jobban lettem, csökkenteni kezdték a gyógyszert, visszaestem. Öngyilkos gondolataim támadtak. Később bevettem egy üveg nyugtatót, majd a pszichiátrián tértem magamhoz. Ezután átengedtek a neurológiára, ahol plazmaferezist kaptam. Lényegében a vérplazmát cserélik ki. Ez hozta meg az áttörést a gyógyulásban.

Hirdetés

Laura azóta kontrollokra jár, gyógyszert szed. Hivatalosan már a negyedik hónapja gyógyul, az orvosai szerint még legalább egy hónap kell, mire dolgozhat. 

Feltűrni ingujjat, fertőtleníteni az elmét, mondani: csak egy aprócska szúrás, és szíven döfni. Kivéreztetni a titkokat, köténnyel felfogni, eltüntetni a nyomokat, súrolni, alibit gyártani anyádnak. Apádhoz Jézust hívni, feltámasztani. Sírni az ágy alatt, letagadni, hogy éltél, letagadni a tagadást, hazudni hazug pillanatokat, hibajavítóval eltüntetni minden kis pettyet.

Ivett családjának kálváriája március 2-án, kedden kezdődött, ekkor érezte magát rosszul először a férje. Iszonyatos oldalfájdalmára a diagnózis: bordaközi ideggyulladás. Vasárnapra rosszabbodott az állapota, be kellett vinni az ügyeletes kórházba. Tüdőgyulladása volt, amit a koronavírus okozott. Három nap múlva Ivettnek csaknem 40 fokos láza lett, fájt a háta és a mellkasa, majd nem sokkal később a bőre is:

ez az a fajta, amikor az ember a ruháját is alig bírja ki, hogy hozzáérjen! 3 napig mindenféle vándorfájdalmam volt, de már csak hőemelkedés! Mindenkinek elment az ízlelése és a szaglása, a férjem már a második adag gyógyszert kapta meg. A gyerek annyira fáradt, hogy alig tud felkelni. A férjem oldala még mindig annyira szúr, hogy alig kap levegőt! Így telt el 4-5 nap, aztán engem is meglepett, hogy jobban lettem, felkeltem, tettem-vettem, kivittem a kutyákat! A férjem is kicsit jobban lett, meg a gyerek is!

Ivett és családja azonban korán örült. Két nappal később hirtelen felszökött a láza, ahogy utólag fogalmazott: na innen indult az igazi buli! Azonnal orvost kellett hozzá hívni, aki antibiotikumot adott neki. A négynapos magas láz és az antibiotikumos kúra a refluxos gyomrát órák alatt tönkretette, napokig nem tudott enni, inni is csak nehezen.

Annyi erőm sem volt, hogy megfürödjek, iszonyatos gyengeség és izomfájdalom! Küzdelem az elemekkel, hogy bent maradjon a gyógyszer! Iszonyatos szomjúság és szűnni nem akaró fájdalom és erőtlenség! Íz és szaglás semmi!

Ivett egyetlen vigaszát ezekben az órákban az jelentette, hogy a gyerek állapota kicsit javult végre, bár továbbra is nagyon fáradékony volt.

A férjem oldala még mindig borzasztóan fájt. Folyamatos pulzoximérés, szinte már betegesen… és a rettegés, hogy mikor fog elvinni a mentő! Teljes mentális megzuhanás… soha életemben nem voltam ennyire mélyen! Már 3 kilót fogytam, nem megy az evés, lassan inni sem akarok! De muszáj, túl kell ezt a borzalmat élni! Itt a családom! Teljesen elmeháborodott hangulatom lett, napi szintű pánikrohamok, halálfélelem, majd egy dühkitörés, ami üvöltözésbe és sírógörcsbe fullad! Férjem próbál vigasztalni, de nem nagyon megy…

Ivettnek az első tünetektől számított 13. napon végre lement a láza, már „csak” hőemelkedése van. A gyomra még mindig rossz, de ahogy fogalmaz: végre már tud enni! Igaz, cserébe elkezdődött egy szűnni nem akaró, fullasztó száraz köhögés, amely rohamokban tör rá. A háziorvosa erre viszont nem ad gyógyszert, ezt állítólag ki kell köhögni! 

Férje 25. napja koronavírusos, mennie kell vizsgálatokra, mert az oldalfájdalom még mindig kínozza, de mivel koronás, nem igazán akarják vizsgálgatni! A gyereknél 15 napja vannak tünetek, legutóbb annyira fájt a vádlija, hogy Ivettnek fájdalomcsillapítót kellett adnia rá. A családból senkinek nincs még szaglása, ízlelése.

Túl sok a világban felejtett bánat. Túl sok, túl kevés, túl leszünk ezen is, csak vidd át, vidd át a szerelmet, ha lehet, amíg nem késő, amíg lélegeztetőre nem kapcsolják.

Kriszta és János 15 éve házasok, 20 éve egy gimnáziumi osztályba jártak – igazi diákszerelem az övék. „Jóban-rosszban, vírusban is együtt” – mondja mosolyogva Kriszta, de ez a mosoly most nem az igazi. 

Már hosszabb ideje szeretnénk gyereket, eddig nem jött össze. Épp egy újabb beültetésre készültünk, amelyhez Covid-tesztet kértek. Mindkettőnknek pozitív lett, pedig semmilyen tünetünk nem volt. Azt gondoltuk, hogy mi azon szerencsések közé tartozunk, akiken észrevétlenül átment a vírus. Három napig élt a remény, Jánosnak csütörtök éjszaka 40 fokos láza lett. Levegőt is alig kapott, azonnal mentőt kellett hívnunk. Mivel addig már utánanéztünk a protokollnak, jeleztük a fertőzöttségünket a háziorvosnak, viszonylag gyorsan jött a segítség. A Budakeszi útra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/02/korona-bergamos-tulelok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Korrupcióellenes átalakításokat ígér a kormány Brüsszelnek

Korrupcióellenes átalakításokat ígér a kormány Brüsszelnek

Van az a pénz, amiért Magyarország is jobban odafigyelne a korrupcióellenes harcra – summázta a Népszava …