2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Béremelés nélkül az iskolák a gyermekmegőrzők szintjére süllyedhetnek

Hirdetés

Béremelés nélkül az iskolák a gyermekmegőrzők szintjére süllyedhetnek

A pedagógusok évek óta kongatják a vészharangot, hogy ha nem lesz drasztikus béremelés az oktatásban, hamarosan pedagógus sem lesz, aki tanítaná a gyerekeket. A hazánkra vonatkozó lesújtó adatok nemrég a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikájában is megjelentek, figyelembe véve, hogy a pedagógusok általános vagy középiskolában tanítanak, illetve hogy pályakezdők vagy már tizenöt éves tapasztalattal rendelkeznek.

Szembetűnő, hogy bármely kategóriára keresünk, mindenhol a sereghajtók között vagyunk, még úgy is, hogy ebbe a számításba nemcsak az állami iskolák, hanem az egyházi, nemzetiségi és alapítványi intézmények által nyújtott bérek is beletartoznak, ahol egyébként a pedagógusok jóval magasabb béreket is el tudnak érni.

Így jöhet ki az OECD által közölt adat, miszerint egy pályakezdő általános iskolai tanár havi nettó 268 ezer forintot keres, amivel a közoktatásban sokan boldogok lennének. 

A pedagógusi bértábla szerint itthon egy kezdő pedagógus ugyanis bruttó (!) 230 ezer forintot keres, ami nagyjából nettó 150 ezer forintot jelent.

Hirdetés

Hiába az összességében szebb képet mutató OECD-adat, ebben a kategóriában még így is utolsó előttiek vagyunk, utánunk már csak Brazíliában keresnek kevesebbet, ott a havi nettó bér 237 ezer forint. Szlovákia és Görögország simán megelőzött minket, Törökország pedig egyenesen fényévekre. Az általános iskolában dolgozó pályakezdő pedagógusok ott majdnem kétszer annyit keresnek, mint itthon.

A már tizenöt éves tapasztalatot szerzett általános iskolai pedagógusoknál sem jobb a helyzet, ott is csak egy országot, Szlovákiát sikerült megelőznünk havi 338 ezer forinttal. Szlovénia, Costa Rica és Törökország is lazán maga mögé utasított minket, Németország és Luxemburg pedig stabilan az élen, előbbiben 1 millió 337 ezret, míg utóbbiban 1 millió 723 ezret keresnek a tapasztaltabb tanárok.

A középiskolák felső évfolyamain tanító pályakezdő pedagógusok a bér alapján szintén a sereghajtók között vannak, kizárólag Brazília áll rosszabbul, míg Lettország, Szlovákia és Lengyelország ebben a kategóriában is megelőzött minket.

Szintén jól mutatja a helyzet súlyosságát, ha a középiskola felső évfolyamain már tizenöt éve tanító pedagógusok bérére vetünk egy pillantást. 

Hollandiában három és félszer, Németországban négyszer, Luxemburgban pedig csaknem ötször keresnek többet a tanárok, mint nálunk.

A hatalmas szakadék egyebek közt abból adódik, hogy 2015 januárjától 101 500 forinton rögzítették és azóta sem emelték a vetítési alapot. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusi fizetéseket a 2014-es minimálbéren befagyasztották, elszakították a minimálbértől, amely az utóbbi években viszont folyamatosan nőtt. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egy bérnyomásmérőt is készített, amely megmutatja, hogy a tanárok mekkora bruttó jövedelemtől estek el a fent említett okok miatt.

„A pedagógusok átlagosan bruttó négy-hatmillió forintot vesztettek az elmúlt hat évben, ennyivel kereshettek volna többet, ha a bérük a mindenkori minimálbérhez igazodik, mint ahogyan azt a kormány megígérte. A hatalmas pedagógushiány egyértelműen a kritikusan alacsony bérekre vezethető vissza. Jelenleg tizenkétezer főállású pedagógus, egyéb dolgozó hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkenni. Miért is lenne vonzó nettó 150 ezer forint egy fiatal számára?” – tette fel a kérdést Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, hozzátéve, hogy ebből az összegből még egy budapesti albérlet is csak nehezen jön ki, nem csoda, hogy már a fővárosi elitiskolákban is egyre komolyabb tanárhiány van, a harmincévesnél fiatalabbak száma a pályán pedig mindössze öt százalék.

Amiatt, hogy nem vagyunk elegen, a még kitartó pedagógusokon egyre nagyobb a teher, ez nyilvánvalóan a minőség rovására megy. Ha […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/05/iskola-psz-tanari-fizetes-oktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség …