2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Benkő Tibor: Mindenki ki akart jutni, az életükért küzdöttek az emberek Afganisztánban

Hirdetés

Benkő Tibor: Mindenki ki akart jutni, az életükért küzdöttek az emberek Afganisztánban

A gyakorlatban olyan kimenekítési feladatot még nem hajtottunk végre, mint Afganisztánban − mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádió műsorában pénteken. A miniszter elmondta, hogy pontos névsor volt arról, kik azok, akiket ki kell hozni az országból. 

A kimenekítési akcióban zömében különleges műveleti katonák vettek részt, a művelet alatt folyamatosan tartották a kapcsolatot azokkal, akik az elmúlt években segítették az ott-tartózkodó magyarokat. 

Akciófilmbe illő jelenetek között dolgoztak a magyar katonák, de nem történt fegyveres konfliktus. Nagy kreativitást igényelt, hogy be tudjuk hozni a kabuli repülőtérre azokat, akiket ki kellett menekíteni

− tette hozzá a miniszter, aki azt is elmondta, hogy a repülőtér egy völgyben van, a helyek kézi fegyverrel is elérhetők, ami miatt ez rendkívül veszélyes környezet.

Hirdetés

Hozzátette: nagyon kevés ideig tudtak csak ott lenni a gépekkel, pillanatok alatt kellett kimenekíteni az embereket, akiket sikerült becsempészni éjszaka, ugyanis a tálibok alkottak egy külső gyűrűt, amelyen át kellett kerülniük azoknak, akik ki akartak jutni  Afganisztánból . A belső gyűrű szövetséges katonákból állt, a menekülőknek igazolniuk kellett, hogy el tudják hagyni a területet.

Miután elérték a gépet, elvitték őket Üzbegisztánba. 24 órán belül el kellett szállítani őket, ez csak ideiglenes állomásként szolgált a kimenekítettek számára. Onnan Frankfurtba érkeztek. A kimenekítés alatt volt olyan, hogy csak hat ember ült a gép fedélzetén, és úgy hagyta el a repteret, de volt olyan is, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/27/benko-tibor-honvedelmi-miniszterium-honvedseg-kabul-afganisztan-talibok-mentoakcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Repülőrajtott vett az ellenzéki előválasztás, legalábbis reggel még azt hittük, hogy így lesz. Az informatikai …