2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bemutatjuk Gruber Emil magánóvóhelyét

Hirdetés

Bemutatjuk Gruber Emil magánóvóhelyét

Érdekes hírt harangozott be a közelmúltban közösségi oldalán az Erődítés Történeti Egyesület:

Jelenlegi állás szerint június 25–26-án ismét nyílt nap keretén belül látogatható az Ördög-orom bányaóvóhely. Ezúttal hagyományőrzők is részt fognak venni, és híradástechnika-történeti bemutató is megtekinthető lesz terveink szerint. Most már a betonlapok pótlásával és a felszerelt plusz tíz lámpatesttel az egész rendszer bejárható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy amíg a részleteket kidolgozzák, a szervezők nem szolgálhatnak részletes programmal, ezért addig is utánajártunk, mit érdemes tudni erről a különleges, sziklába vájt hegyvidéki óvóhelyről, amelynek erősített acélkapuját nemrég fehérre mázolták, és sárga alapon piros betűkkel pingálták rá az arra járó kirándulók megrökönyödésére, hogy óvóhely.

IMG 20220614 130958

Hirdetés

Fotó: Sánta András / Index

A magánbunker története

A Hegyvidéken számos légoltalmi óvóhelyet alakítottak ki az 1930-as évek közepétől, és mivel ezek építését és fenntartását az állam támogatta, több magánóvóhely is létesült. Ilyen az Edvi Illés utcában található Ördög-orom sziklába vájt bunker is, amely ebben a műfajban kifejezetten nagynak mondható a maga több mint ezer négyzetméteres területével – olvasható a kerületi újság, a Hegyvidék hasábjain.

Az erődítmény keletkezéséről pontos adatok nincsenek, de vélhetően közvetlenül Budapest ostroma előtt készülhetett, ugyanis több 1944-ben írt korabeli újságcikkből ez olvasható ki. A Fővárosi Közlönyben például ezt írták:

„…tömeg-óvóhelyek létesítése ez idő szerint is folyik, különösen olyan helyeken, ahol a természeti adottságok lehetővé teszik barlangokban és más helyeken…” (Fővárosi Közlöny, 1944. 07. 28.)

Ma már furcsán hangzik, de az ehhez hasonló óvóhelyek akkoriban olyannyira csalogatók voltak, hogy még a villák, házak bérbeadási hirdetéseiben is szerepeltek. Példa erre ez az 1944 szeptemberéből származó lakáshirdetés:

„Azonnalra 5 SZOBÁS összkomfortos farkasréti villa, központi fűtéssel, garázzsal, bútorozva, esetleg bútor nélkül, bombabiztos sziklaóvóhelynél ALBÉRBE ADÓ.” (Pester Lloyd, 1944. 09. 21.)

[…]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/18/ovohely-budai-hegyseg-ordogorom-bombazas-haboru-kirandulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hajtóvadászat: egymás után törtek be egy budapesti üzletbe – videó

Két férfi július 1-én hajnalban berúgta egy VI. kerületben lévő üzlet bejárati ajtaját, majd ellopta …