2021. július 28., szerdaMa Szabolcs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Szabolcs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bejutottunk a palánkok mögé: ilyen most az épülő Magyar Zene Háza

Hirdetés

Bejutottunk a palánkok mögé: ilyen most az épülő Magyar Zene Háza

Közel száz darab, három-négy emeletnyi magas egybefüggő, vízszintes osztás nélküli üveg táblából áll az az impozáns üvegfal, amely a maga nemében a legnagyobb lesz Európában – vág bele rögtön a Magyar Zene Házának bemutatásába Baán László miniszteri biztos, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Nem kell sokat biztatni, szavaiból érződik, hogy minden elemében magáénak érzi e futurisztikus épület fejlesztését. Bár a magyar síküveg gyártás is híres, e monumentális üvegtáblák elkészítéséhez Németországban állt rendelkezésre megfelelő technológia.

Az említett hatalmas üvegfelületek feloldják a bent és a kint határvonalát, a liget fái így a koncertélmény organikus kiegészítőivé válnak.

Hirdetés

A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú tervezői szándéka az volt, hogy a természet és az ember által teremtett kulturális környezet a lehető legteljesebb mértékben szövődjön itt össze. Az ikonikus épületnek nemcsak a hullámzó üvegfala egyedi és különleges, de a teteje sem a szokványos, hiszen az általában tömör tetőszerkezet mintegy száz nyílás töri át, amelyek vagy fénykútként szolgálnak, hogy azokon keresztül is bevezessék a természetes fényt az épület belsejébe, vagy éppen helyet adnak az épület közvetlen közelében lévő fáknak, hogy azokon a nyílásokon keresztül törjenek az égig. 

Az egész épület harmonikusan simul a Ligetbe, legmagasabb pontja is messze a fák koronaszintje alatt marad. Jelen állapotának bemutatását az is indokolja, hogy emiatt az erre járók is alig láthatnak belőle valamit a palánkokon túlról. Az egyetlen kivétel talán a tetőszerkezet és azt alulról díszítő, természetközeliségre utaló, arany színű, stilizált levéltakaró mintázat, amelyet egy egyedileg ide kitalált, hatezer méhsejt formájú elemből álló acélszerkezet rögzít a helyére. Nem látszik (mert minden vezetéket feketére festettek) de e díszborítás felett fut az épület számos gépészeti eleme. 


Baán László


19

Baán LászlóGaléria: Ma még fúró és csiszológépek “muzsikálnak” a Magyar Zene Házában(Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A Zene Háza által elfoglalt alapterület mindössze 3000 négyzetméter. Összevetésként: a Hungexpo-hoz tartozó, korábban itt lévő, lepusztult épületállomány ugyanennyi helyet foglalt el, ráadásul további 7000 négyzetméter zöldfelületet is kihasított és több évtizedre elzárt a Városliget területéből, amelyet megújítva kapnak majd vissza a látogatók. 

A már eddig is számos nemzetközi díjat elnyert épület hármas tagolása már az építkezés jelen fázisában is jól nyomon követhető: legfelül, a tetőszerkezetben az oktatási, zenepedagógiai funkció helyiségei találhatók, a térszinten lesznek a koncertek, különböző zenei rendezvények, legalul pedig, már közel tíz méterrel a földfelszín alatt a kiállítóterek. 

Impozáns zenei beavató intézmény épül

A zene Magyarország egyik legismertebb művészeti védjegye, ezért is meglepő, de tény, hogy  mindezidáig egyetlen olyan múzeum sem létezett idehaza, amely átfogó módon bemutatta volna a magyar zeneművészet történetét. De a Magyar Zene Háza ennél sokkal többre vállalkozik:  ilyen komplex zenei beavató intézmény, ráadásul ilyen ikonikus épületben  sem itthon, sem máshol a világon nem volt eddig. Nem véletlen, hogy a CNN ez év január elején a világ   leginkább várt   nyolc épülete közé sorolta a Magyar Zene Házát. 

A városligeti a létező összes zenei műfajt magába foglalóan működik majd,  egészen a nagy koncertekig terjed a tervezett kínálati skála. A külső szabadtéri színpad (háttérben a Városligeti-tóval) stilizált, aranyló levelekkel díszített mennyezetű veranda alatt, amfiteátrum-szerű nézőtérrel fogadja majd a látogatókat.

A terepszinten lévő, üvegfalakkal határolt fogadótérből nyílik a koncertterem, egy kisebb, intimebb üvegterem, amelyben ültetett előadás esetén 250, állva 400 néző fér majd el.  Esti programokhoz a hátteret, az üvegfalon keresztül, a kivilágított Vajdahunyad vára szolgáltatja majd. A padlózatra ezen a szinten mindenütt úgynevezett terrazzo, vagyis öntött márványőrlemény burkolat kerül, mely az épület geometriai középpontjából kiindulva a hangforrásból szétterjedő hanghullámok vizuális metaforájaként szolgál.

Baán László külön felhívta a figyelmet arra, hogy az épület egyedisége miatt számos esetben nem voltak kész építészeti sablonok, a statikai megoldásoktól kezdve gépészeten át a soknyílású […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/21/bejutottunk-a-palankok-moge-ilyen-most-az-epulo-magyar-zene-haza/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 20 millió forint értékű e-bringával buktak le a szerb-magyar határon

A szerbiai vámhatóság kedden közölte, hogy a vámosok a szerb-magyar határon, a  horgosi határátkelőn hat …