2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Behúzta a féket a kormányzat: egyetlen kegyelmi kérvényt sem bíráltak el idén

Hirdetés

Behúzta a féket a kormányzat: egyetlen kegyelmi kérvényt sem bíráltak el idén

Januártól márciusig egyetlen kegyelmi ügyben sem döntött sem Novák Katalin volt, sem Sulyok Tamás jelenlegi államfő. A HVG megtudta, hogy az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztályának hivatalos statisztikája szerint január 1-től március 31-ig nulla darab államfői kegyelmet osztottak ki, és senkinek nem is utasították el a kérvényét.

A lap azt is megnézte, tavaly ilyenkor hogy állt a statisztika: 2023. április végére időarányosan 110 darab kegyelmi kérvény lett elbírálva az év elejétől. Az elmúlt 20 év átlaga körülbelül évi 800 kegyelmi kérvény volt.

A pedofilbotrányként is emlegetett kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalint kegyelemadási arányban az eddigi magyar köztársasági elnökök közül csak Göncz Árpád előzte meg. Novák 2023-ban a kérvények 8,97 százalékát hagyta jóvá – ez azt jelenti, hogy 446 elítélt kérelméből 40-re bólintott rá.

A korábbi köztársasági elnökök közül a legtöbb kegyelmet Göncz Árpád adta (1245), míg Mádl Ferenc 138, Sólyom László 106, Schmitt Pál 23, Áder János 120, Novák Katalin pedig 48 alkalommal élt ezzel a jogkörével.

Hirdetés

Módosulnak a kegyelemadás szabályai

Az Indexen megírtuk, hogy – mint Gulyás Gergely április 25-én bejelentette – a kormány tárgyalt az Alaptörvény módosításáról, amely kizárja majd annak a lehetőségét, hogy olyan személy kapjon elnöki kegyelmet, aki kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt, vagy ilyen bűncselekményben bármilyen szinten közreműködött.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez kiegészül a Fidesz-frakció által benyújtott gyermekvédelmi törvényjavaslattal, miszerint tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, és nincs reintegrációs őrizet, valamint soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt az elkövetők. Gulyás azt is kiemelte, hogy emellett eltörlik az elnöki kegyelem ellenjegyzését is, azaz a mindenkori igazságügyi miniszternek a jövőben már nem kell ellenjegyeznie az elnöki döntést.

Mi történik a kegyelmi kérvényekkel?

A kegyelmi kérelmet legtöbbször a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/01/kegyelem-dontes-sandor-palota-novak-katalin-sulyok-tamas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

Orbán Viktor azt mondta: a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára …