2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Barbárok! Biorobotok” – nem csitulnak az indulatok a pécsi fakivágások ügyében

„Barbárok! Biorobotok” – nem csitulnak az indulatok a pécsi fakivágások ügyében

Lassan egy héttel azután sem csitulnak az indulatok Pécs kertvárosában, hogy a tiltakozás ellenére az önkormányzat engedélyével egy egész fasort kivágtak.

A fapusztítást Péterffy Attila polgármester azzal magyarázta, hogy meg kell újítani a Diána téri piacot, úgy véli, egy zárt tér mindenki számára ideális lenne. A terveket látva a helyiek azonban fellázadtak, a környékbeliek a Pécsi Városvezető és Városvédő Egyesületet (PVVE) keresték meg, hogy kifejezzék elégedetlenségüket.

Felháborító, hogy olyan tervet készítettek, aminek következtében 40-50 éves fákat vágnak ki, egy egész fasort azért, hogy egy zárt épület legyen. Lehetőségük lett volna a meglévő piac befedésével, bővítésével ezt megvalósítani

– nyilatkozta az egyesület elnöke a bama.hu-nak egy nappal azelőtt, hogy a területen megkezdték a fűrészelést.

A PVVE nyílt levelet is írt a városvezetőnek, a tiltakozáshoz idővel a Zöld Fiatalok Egyesület is csatlakozott. A természetvédők a helyszínen láncokkal és transzparensekkel is igyekeztek tolmácsolni a véleményüket, a kérésük úgy szólt, hogy az új piac megépítésekor ökológiai szempontokat is vegyenek figyelembe. A Facebookon „Óvjuk meg a fákat a kivágástól a pécsi Diána téri piacon!” címmel egy csoport is létrejött, az online felületen több százan adtak hangot nemtetszésüknek.

365226659 679320557567290 9203434793474821517 n

Fotó: Párbeszéd-Zöldek / Facebook

Viszlát, fasor!

A civilek próbálkozása ellenére a fákat végül mégis kivágták, ezt pedig már a Párbeszéd – Zöldek pécsi és baranyai alapszervezete sem hagyta szó nélkül, Facebook-oldalán nyilvánosan is odaszúrt az egyébként baloldali városvezetésnek.

Sokszor és sok helyen elmondtuk, hogy a fák mekkora értéket képviselnek. Ezért nem a fákat igazítjuk a beruházásokhoz, hanem a beruházásokat a fákhoz! Azért van a tervező, hogy megoldja ezt a »problémát«, vagy a legkisebb károkozással alkalmazkodjon a környezethez. Pécsett a Diána téren nem ez történt

– írta a zöld párt helyi alapszervezete, hozzátéve, hogy a kivágás csak akkor állja meg a helyét, ha a fák betegek vagy balesetveszélyesek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a piac megújítása mellett a természet védelme is közérdek, amit nem árt szem előtt tartani.

2023-ban ezek nem egymásnak ellentmondó dolgok, mégsem jutottunk el odáig, hogy mindkettő fontos legyen a városvezetésnek

– olvasható a bejegyzésben.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/14/pecs-peterffy-attila-diana-teri-piac-fakivagas-tiltakozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Oklevelet kapott Karácsony Gergelytől a buszsofőr, aki levezetett egy szülést a buszon

Oklevelet kapott Karácsony Gergelytől a buszsofőr, aki levezetett egy szülést a buszon

Korábban mi is megírtuk, hogy a Széll Kálmán téren, a 149-es buszon szülte meg gyermekét Budapesten …