2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bár az vagyok, én nem akartam tartós beteg ember lenni

Hirdetés

Bár az vagyok, én nem akartam tartós beteg ember lenni

Hihetetlen akaraterő, komolyság és koraérett bölcsesség – leginkább ezek a szavak jutnak az ember eszébe Kováts Laura Rozália Belső tenger – Rozi igaz története című önéletrajzi kötetének olvasása közben. Rozi újszülött kora óta sönttel, egy agyba beépített szerkezettel éli a mindennapjait, hogy az agyvíz megfelelően áramoljon a szervezetében. A kislány azóta felnőtt, 22 éves, érzékeny, ambiciózus, határozott nő lett belőle, komoly tervekkel, és most szót kér, hogy a saját történetét elmesélve segíthessen másokon. Elsősorban sorstársakon, akik tartós betegséggel küzdenek, és mindazokon – családokon, felnőtteken és gyerekeken –, akik bármilyen oknál fogva épp embert próbáló időszakot élnek meg.

Nem akármilyen nehézségek ellenére írta meg a könyvét: ugyan kinőtte a csecsemőkori epilepsziát, a részleges bénulással járó tünetek máig megmaradtak, például a finommotorikus ujjmozgások sokkal nehezebben mennek. Jóval lassabban tanult meg írni, nem ment a ragozás, a helyesírás, a fogalmazás, máig téveszt betűket és nehezebben olvas. Mi adott erőt?

Mindig is nagyot álmodó, bátor karakter voltam, aki hisz magában, és nem a csodát várja, hanem aktívan tesz a céljaiért. Nyilvánvalóan adódtak, adódnak máig rosszabb, válságosabb periódusok, ám szerencsére mindig is rengeteg támogatást kaptam. Folyamatosan voltak, vannak körülöttem olyan emberek, család, barátok, pedagógusok, segítő szakemberek, akikre támaszkodhatok, a szüleimnek hála rengeteg fejlesztő foglalkozáson, terápián vehettem részt babakoromtól kezdve.

Ettől függetlenül nekem egy átlagos, egészséges emberhez képest mindig is jóval többször és intenzívebben kellett bizonygatnom – elsősorban saját magam számára –, hogy mire vagyok képes. Erre jó példa az érettségi, amit végül egyelőre egy tárgy híján már sikerült letennem. Ezzel hatalmasat bizonyítottam saját magam számára, akárcsak a könyvvel, a Belső tengerrel, amelyet 2017 nyarán kezdtem el írni a Balatonon, és tavaly fejeztem be. Ez is hatalmas mérföldkő nekem.

Hirdetés

A könyvében egyebek mellett hosszasan ír betegsége történetéről, amely máig meghatározza a mindennapjait. A vízfejűség, amivel minden kezdődött, egész pontosan micsoda, és milyen problémákat, küzdelmeket okozott az életében?

Mivel az agy az utolsóként kifejlődő szervek egyike, meglehetősen sérülékeny a koraszülöttek idegrendszere, így nagyobb eséllyel lehetnek összenövések az agyban, és támadhatják meg fertőzések. A kevésbé ellenálló immunrendszerről nem is beszélve. Velem is ez történt, miután 32 hetesen, 1350 grammal és 41 centisen születtem 1999-ben, és orvosi hibák, rossz szakmai döntések következtében számos vizsgálatot nem időben és nem kellő alapossággal végeztek el. Ezek eredményeként került a fejembe először még indokolatlanul a sönt. Ahogy nem kaptam megfelelő gyógyszereket sem. 

Mire a megfelelő helyre, illetve szakemberekhez kerültem, hiába próbáltak mindent megtenni, hogy ne kelljen söntöt beültetni, már késő volt. Ha mindez másként alakul, ma nagy eséllyel teljesen egészséges lennék. Például a vízfejűség okozta nálam az epilepsziát, amire nem jó gyógyszert adtak, így egy roham alkalmával részlegesen lebénult a fél oldalam, és az alapbetegség utózöngéi okoztak hormonális problémákat is. A tanulási és szövegértési nehézségeket pedig már korábban említette. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az átlagosnál nagyobb koncentrációt igényel minden mozdulatom.

Ha jól értettem olvasás közben, a vízfejűség az, amikor az agyvíz nem tud megfelelően áramlani, ugye?

Igen, egész pontosan azt jelenti, hogy ilyenkor az agykamrák között az agyvíz agyvérzés vagy fertőzés miatt nem tud kellően áradni. Nálam a hármas és a négyes agykamra között alakult ki egy szövet, amelyik blokkolja az agyvizet. Ezért kellett a sönt, egy speciális szelep, amelyik elvezette az agykamrákban kórosan felgyülemlett vizet. Ha ez nincs, akkor ma nem vagyok életben. Idén januárban volt egy nagyon súlyos kamrai söntelzáródásom, ami miatt konkrétan majdnem meghaltam, csodával határos módon maradtam életben. Idén e miatt összesen ötször kellett műteni.

Pályafutása” során járt többek között Dévény tornára, Frostig-terápiára, Alexander-technikára, hidroterápiára, különböző masszázsokra, képesség-és készségfejlesztésekre, amelyekről szintén mind mesél a könyvben. Szerette volna bemutatni a sokszor láthatatlan munkát végző szakembereket, akikkel hihetetlenül nagy eredményeket lehet elérni?

Igen. Egy-egy fellángolást, világnapot vagy évfordulót leszámítva nagyon kevés szó esik ezekről a segítő szakemberekről és alapítványokról. A könyvet nem véletlenül olyan arányokkal írtam meg, hogy a betegségem története alapvetően ne arról szóljon, hogy ki, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/22/kovats-laura-rozalia-belso-tenger-rozi-igaz-tortenete-konyv-kovats-adel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt az iskoláskorú gyerekekkel a járvány alatt, meg kell vizsgálni, hogy …