2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Baljós árnyak: 149 magáningatlara jegyzett be elővásárlási jogot a II. kerület

Hirdetés

Baljós árnyak: 149 magáningatlara jegyzett be elővásárlási jogot a II. kerület

Ákos a második kerületi Gyöngyvirág utcában lakik Hűvösvölgyben. Jogvégzett emberként van némi áttekintése a jogalkotási folyamatokról, ám mégis hidegzuhanyként érte a földhivataltól érkező határozat. Ebben arról tájékoztatják, hogy – a meglehetősen misztikusan hangzó – 

intézményhálózat fejlesztési célból a II. kerületi önkormányzat elővásárlási jogot alapított, ezt pedig bejegyeztette a földhivatalnál Ákosék otthonára. 

Hirdetés

Nem ők az egyetlenek, a Gyöngyvirág utca ingatlanai mellett a szomszédos Rezeda utcában élők, és több környező utca lakója is hasonló levelet kapott, összesen 149 telek érintett az ügyben. Hogy mi is pontosan az ügy, arról szokatlan módon semmiféle előzetes tájékoztatást nem adott a városvezetés a helyieknek. Ákosnak azonban baljós előérzete van:

Felháborító, hogy ezt az önkormányzat egyáltalán nem kommunikált felénk semmit, csak a földhivatal elővásárlási jogot bejegyző végleges (nem fellebbezhető) határozatából értesültünk róla. Az a félelmünk, hogy ez az intézkedés csak az első lépés a kisajátítási eljárás előtt.

Az elővásárlási jog alapítását egyébként az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény teszi lehetővé a települési önkormányzatoknak. Ez számára minden más elővásárlási jogosultat megelőzően és extrém hosszú, 60 napos gondolkodási időt ad arra, hogy eldöntse kíván-e élni a jogával. Ez az érintett szerint jelentősen korlátozza a tulajdonhoz való joguk gyakorlását (rendelkezési jog szabadságát).

A hivatkozott törvény vonatkozó előírása ráadásul úgy szól, hogy ha az önkormányzat az elővásárlási joga gyakorlásával kapcsolatos megkereséstől számított 60 napon belül nem nyilatkozik, az ingatlan elidegeníthető. Csakhogy a bejegyzett elővásárlási jogot az elidegenítés nem érinti, tehát csak ezzel terhelten adhatnák el, ami értelemszerűen jelentős mértékben megnehezítheti az ingatlanok eladását.

Az Örsi Gergely vezette önkormányzat érdeklődésünkre azzal magyarázza a kellemetlen helyzetet, hogy a törvényi határidők betartásának kötelezettsége miatt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/13/panik-149-maganingatlara-jegyzett-be-a-ii.-kerulet-elovasarlasi-jogot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Eddig összesen 115 egyéni képviselőjelölt regisztrált az ellenzéki előválasztásra, közülük 91 jelöltet vettek nyilvántartásba − tájékoztatta …