2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bagdy Emőke az Indexnek: Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs

Hirdetés

Bagdy Emőke az Indexnek: Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs

Kevéssé emlegetett fejezete a koronavírus-járványnak, ugyanakkor valószínűleg mindannyian érezzük, hogy a pandémiás helyzet és a járvány nyomán bevezetett, hónapok óta szünet nélkül tartó korlátozások bizony mentálisan is egyre nagyobb terhet jelentenek számunkra. Ez azért is kellene fokozott figyelmet kapjon, mert hazánkban „békeidőben” is kiemelt problémát jelentenek egyes mentális betegségek és szenvedélybetegségek, mint például a depresszió és az alkoholizmus, amelyek az öngyilkosság vezető rizikófaktorait jelentik. Amellett pedig, hogy ezen a téren is vigyáznunk kell saját magunkra, nem kerülheti el a figyelmünket az sem, hogy embertársaink is ki vannak téve a kockázatoknak. De mit tehetünk magunkért és egymásért? Bagdy Emőke pszichológusprofesszort kérdeztük.

Kérdéseinket egyebek között az a szomorú esemény ihlette, amelyről a Budapesti Autósok portál számolt be a múlt héten. Eszerint egy férfi fényes nappal a Dunába ugrott a Petőfi hídról, ami a híd központi elhelyezkedése ellenére egyetlen járókelőnek tűnt fel, ő értesítette a hatóságokat.

Óriási szerencse, hogy a parti őrség épp a környéken gyakorlatozott, így a férfit sikerült megmenteni. Bár úgy tudni, nem ismerte be a konkrét öngyilkossági szándékot, a beszámoló szerzője is kitér rá, hogy esetleg időközben megbánhatta döntését. Akármi is az igazság, abból a szempontból mindenképp tanulsággal kell szolgáljon az eset, hogy sokkal jobban kell figyeljünk egymásra – egymás lelkiállapotát és a közvetlen környezetünk történéseit is tekintve.

Hazánk sajnos az öngyilkossági statisztikákban is rendre a tragikus „élvonalban” végez, annak ellenére, hogy az 1980-as évek második felétől a statisztikák csökkenő tendenciát jeleznek. 2019-ben 1550 honfitársunk vetett véget saját életének, ami átlagban még mindig 4-5 halálesetet jelent naponta, az öngyilkossági kísérletek száma pedig ennek többszöröse. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tavalyi évre nézve a koronavírus-járvány első és második hullámának vélhető befolyása milyen hatást gyakorolt ezekre a szomorú számadatokra, a harmadik hullámról pedig gyaníthatóan még később fogunk pontos információkkal rendelkezni ezen a téren.

Hirdetés

Megkeresésünkre Bagdy Emőke pszichológusprofesszor megerősítette a mentális problémák jelentőségét az öngyilkosságok alakulásában. Mint ismertette, a súlyosan depressziósok 50-70 százaléka, a kezeletlen depressziósok 30-35 százaléka követ el öngyilkossági kísérletet. A szkizofréniában szenvedők 10 százaléka hal meg önpusztítás következtében. Az életkorbeli tényezőket illetően kiemelte, hogy fokozott figyelmet kell kapjon a serdülő korosztály, mert a biológiai és lelki változások folyamatában a fiatalok lelkiállapota labilisabb, ráadásul zárkózottabbak a felnőttekkel, és így a veszély felismerése nehezebb – tette hozzá.

Bagdy Emőke szerint a bevezetőben említett, a Petőfi hídon történt eset is mutatja, hogy

önszempontúvá váló és felgyorsuló életünkben nehezebb a figyelmet hosszasabban rögzíteni, és létezik az a fajta szelektív figyelmetlenség is, hogy amiről nem akarunk tudni, azt mintegy „nem vesszük észre”.

Bagdy Emőke 2013. szeptember 25-én.

Bagdy Emőke 2013. szeptember 25-én.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az öngyilkossági kísérletek megelőzése tekintetében a szakember leginkább a korábbi, mentális veszélyjelző állapotok három fő jellemzőjének széles körű tudatosítását tartja kulcsfontosságúnak. Ezek a következők:

  1. Dinamikus beszűkülés, azaz a motiváció csökkenése, az érintett személy érzelmi és kapcsolati világának beszűkülése.
  2. Önpusztító késztetések, a felgyülemlett harag önmaga ellen irányítása.
  3. Az érintett a fantázia világába menekül, és képzeletben előrevetíti halála módját, vagy a fantáziában elgondolja, hogyan bünteti ezzel a környezetét.

Az öngyilkossági kísérlet lelki szempontból a végállapot tükre, amikor az egyén már semmiféle kiutat nem talál, bekerül az önpusztító gondolatok örvényébe, és nem képes a környezetének elég észrevehetően jelezni a segítségkérést – ismertette.

A pszichológusprofesszort a pandémiás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/04/bagdy-emoke-az-indexnek-amirol-nem-akarunk-tudni-azt-nem-vesszuk-eszre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Borhy László maradhat az ELTE rektora

Borhy László maradhat az ELTE rektora

A jelenlegi rektor, Borhy László  újraválasztását támogatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szenátusa hétfői, rektorválasztó …