2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az új szakmai irányelv szerint az alternatív dohánytermékek is károsak

Hirdetés

Az új szakmai irányelv szerint az alternatív dohánytermékek is károsak

Az Eurobarométer 2020-as adatai alapján az Európai Unióban a megkérdezettek 23 százaléka dohányzik rendszeresen, ezzel az aránnyal az európai térség a világátlag alatt van.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa, Bogos Krisztina rámutatott: Magyarország a Felnőtt dohányzás felmérés 2019-es adatai szerint az európai középmezőnyben helyezkedik el. A felnőttek mintegy harmada, 29 százaléka dohányzik, ebből a férfiak 34 százalékot, a nők 25 százalékot tettek ki.

Pozitív, hogy a 2000–2019 közötti időszakot tekintve kevesebb magyar férfi gyújtott rá rendszeresen, ezt a kedvező trendet árnyalja a női dohányzók emelkedő száma: sajnos ma már minden negyedik magyar nő dohányzó, a tüdőrák előfordulása is növekszik körükben

– emelte ki a pulmonológus főigazgató. A szakértők arra is rámutattak, hogy a cigaretta drágulása miatt 2010 óta három százalékponttal 21 százalékra csökkent az ezzel összefüggésbe hozható halálesetek száma hazánkban, de még mindig sokan:

Hirdetés

évente 27 ezer ember hal meg dohányzással összefüggő kórállaptok miatt.

A dohányzás a daganatok, a légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz kialakulásában egyik kiemelkedő rizikótényezőjének számít. Bogos Krisztina megemlítette: a 2021-ben megjelent európai rákellenes terv egyik célkitűzése, hogy 2040-re felnőjön egy nem dohányzó generáció, illetve az uniós állampolgárok kevesebb mint 40 százaléka dohányozzon. 

Füstmentes illúziók

A 2024 elején kiadott „Egészségügyi szakmai irányelv – a dohányzásról való leszokás támogatásáról” részletesen foglalkozik a dohányzás hazai helyzetének összes lényeges és aktuális vetületével, köztük az alternatív dohánytermékek gyors terjedésével és ennek veszélyeivel.

„Rendkívül aggasztó tendencia, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárható ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek fogyasztása világszerte, így hazánkban is gyorsan terjed. Hosszú távon nem csökkentik, hanem növelik a dohányzók számát, hiszen bizonyítottan növelik a rászokás kockázatát, függőséget okozó nikotintartalmuk miatt” – mutatott rá Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója.

Kiemelte: a friss evidenciákon alapuló szakmai irányelvben is kitérnek arra, hogy az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek is káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre.

Az e-cigaretta növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet-károsodás veszélyét.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/23/dohanyzas-leszokas-iranyelv-elektromos-cigaretta-hevitett-termekek-nikotinfuggoseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Letartóztatták Zimány Linda zaklatóját, és elmegyógyintézetbe küldték

Mint megírtuk, május végén Zimány Linda zaklatója ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Reddit nevű közösségi oldalon …