2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az OTP és Paks II. is megúszhatja a tizennegyedik szankciós csomag következményeit

Hirdetés

Az OTP és Paks II. is megúszhatja a tizennegyedik szankciós csomag következményeit

Az Európai Unió több mint másfél hónap után megállapodott a tizennegyedik szankciós csomagról, amely többek között már az orosz LNG-szállításokat is érinti.

Azután került sor erre, hogy hosszú ideig Magyarország és a saját exportlehetőségeinek leszűkülésétől tartó Németország is hátráltatta annak elfogadását. A Szabad Európa szerint a magyar kormány végül még a németek előtt módosította álláspontját. A lap értesülései szerint azonban a magyar kormánynak bőven megvolt az oka a vétó feladására, ugyanis cserébe „horizontális mentességet járt ki a Paks II. nukleáris projektnek”.

Ez pedig azt jelentheti, hogy a magyar atomprojekt nemcsak most, hanem a jövőben is mentesülhet az oroszellenes szankcióktól. 

Hirdetés

Emlékeztetnek, hogy a kormány a korábbi csomagoknál is kivonatta a Paks II.-t a szankciók köréből, de eddig ez mindig eseti alapon történt. Ehhez képest nagy előrelépést jelent, ha mostantól általános mentesítést fog élvezni a projekt.

A portál forrásai szerint ugyanakkor „ez az engedmény nem változtat a magyar kormány hozzáállásán, miszerint ellenez minden nukleáris kérdéssel kapcsolatos szankciót, így azt is, hogy szankcionálják a Roszatom vezetőit a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalásában és működtetésében játszott szerepük miatt”. A magyar kormány korábban az ellátásbiztonságra hivatkozva kizárta minden, az orosz gázszektort sújtó büntetőintézkedés támogatását.

Ez akkor is figyelemre méltó fejlemény, ha a most elfogadott intézkedések nem érintik az orosz cseppfolyós földgáz Európába történő szállítását, csupán a harmadik országokba újraexportálását tiltják európai (alapvetően belga és francia) kikötőkből. Emellett betiltják a beruházást is az orosz LNG-projektekbe, elsősorban az Északi-tenger környékieket illetően

– hangsúlyozta a cikk szerzője. 

Bár az orosz LNG 2023-ban az EU gázfogyasztásának mindössze 5 százalékát tette ki, mégis mintegy 8 milliárd eurónyi LNG-nyereséget hozott a Kremlnek. Az alku […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/21/europai-unio-szankcios-csomag-oroszorszag-ukrajna-gaz-nemetoerszag-magyarorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …