2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ösztöndíjak ügyében lépne az elnök

Hirdetés

Az ösztöndíjak ügyében lépne az elnök

A hallgatói normatíva 2020 februárja óta 166 600 forint, ezt az összeget azonban nem kapják meg egyben a hallgatók. Az intézmények a jól teljesítő, valamint a rászoruló tanulóik megsegítésére fordíthatják. 

A hallgatói normatíva összegéhez igazodik a tanulmányi ösztöndíj, a szociális támogatás és az elsőéveseknek járó alaptámogatás is.

Hirdetés

A magas kiadások miatt az egyetemisták jelentős része spórolásra kényszerül, az utóbbi időszakban már sokkal kevesebbet költhetnek szórakozásra, étkezésre, ruházatra is. A tanulmányi ösztöndíj alsó összeghatára 2020 óta havi 8300 forint, ám az önköltséges formában tanulók még ennyivel sem számolhatnak.

Az Eduline összesítése szerint egy albérletben élő egyetemista jelenleg fővárosi havi diákbérletre 3450, telefonszámlára és mobilnetre körülbelül 4-5 ezer forintot költ, míg egy átlagos budapesti lakás albérleti díja 145 ezer forint, ehhez hozzáadódnak még a rezsiköltségek is. Ha hárman osztoznak meg egy ilyen lakáson, akkor személyenként 48 ezer forintba kerül egy hónapra.

Hogy lehet így a tanulásra koncentrálni?

A lap azt írja, az ösztöndíj átlagos összege havonta 15–25 ezer forint, a szociális támogatásra is jogosult tanulók havonta 16–32 ezer forintot kapnak még. Hozzáteszik, hogy a rendszeres tanulmányi és szociális egyetemi támogatások összege a hallgatók többségénél körülbelül havi 40-50 ezer forintra tehető. Az Eduline által ismertetett egyik kutatás szerint ezért 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/20/hallgatoi-osztondijak-egyetemistak-tanulok-kiadasok-koltsegek-alberlet-hallgatoi-normativa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon

A tájékoztatás szerint a Szegedről a Nyugati pályaudvarra tartó InterCity elgázolt egy embert Pilis és …