2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az összevont európai parlamenti és önkormányzati választás veszélyei

Hirdetés

Az összevont európai parlamenti és önkormányzati választás veszélyei

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen közölte, hogy 2024-től egy napon lehet megtartani az európai parlamenti és az önkormányzati választást, az összevont lebonyolítással az állam kilenc-tízmilliárd forintot spórolhat. Az Index értesülése szerint a törvényjavaslatot jövő kedden nyújthatják be az Országgyűlésnek. A frakcióvezető ugyanezen a háttérbeszélgetésen megerősítette, hogy a javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mert

a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart. Májusban arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat.

Választás és népszavazás egy időben

Mint ismeretes, az Országgyűlés még tavaly november 9-én Szabó Tímea ellenzéki képviselő javaslatára egyhangúlag eltörölte azt a korlátozást, amely szerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő negyvenegy napon belüli időpontra. Akkor a Párbeszéd politikusa azzal indokolta törvénymódosítási javaslatát, hogy 

logisztikailag sokkal könnyebb lebonyolítani a szavazásokat egy időben, mint külön-külön, ráadásul jóval költséghatékonyabb is.

Hirdetés

A parlament aznap 134 igen, 49 nem szavazattal elfogadta Volner János módosítási javaslatát is. A független honatya indítványa pedig – amely Szabó Tímea előterjesztéséhez kapcsolódott – biztosította annak gyakorlati és technikai feltételeit, hogy az országgyűlési választással azonos napon az országos referendum is megtartható legyen. A kezdeményezés létrehozta az egyszerre tartott választásokra és népszavazásokra a közös eljárás fogalmát.

Bejött az a várakozás, hogy az egy időben megtartott szavazás növelheti az aktivitást.

A részvételi adatok szerint a névjegyzékben szereplő 7 759 337 választópolgárból 5 448 020 fő (70,21 százalék) jelent meg az országgyűlési választásokon, míg a népszavazáson 5 112 197 fő (64,54 százalék) vett részt. Más kérdés, hogy a referendum végül nem érte el az érvényességi küszöböt, köszönhetően annak, hogy a szavazásra jogosultak ötöde, több mint másfél millió polgár érvénytelenül szavazott.

Ha a mostani részvételt összevetjük a korábbi választásokkal, látható, hogy a 2022-es számok szerint – amelyekkel legfeljebb a 2018-as adatok konkurálhatnak – jelentősen magasabb volt a részvételi arány, mint 2014-ben (61,24 százalék) vagy 2010-ben, amikor az első fordulóban a jogosultak 64,20 százaléka, míg a második fordulóban csupán 46,64 százaléka jelent meg.

Vagyis a választópolgári részvétel szempontjából az április 3-i közös eljárás működött.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/15/az-osszevont-europai-parlamenti-es-onkormanyzati-valasztas-veszelyei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Európai Tanács elnöke: Nincs jogom megmondani a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe

Az Európai Tanács elnöke: Nincs jogom megmondani a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő az Európai Tanács elnökének válaszát saját Twitter-oldalán tette közzé. Charles Michel …