2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az igazán nagy durranás az lenne, ha betartanák, amit vállaltak

Hirdetés

Az igazán nagy durranás az lenne, ha betartanák, amit vállaltak

A jelenleg is Sarm-es-Sejkben tartózkodó Ürge-Vorsatz Diánát telefonon sikerült elérnünk. Kérdésünkre hangsúlyozta, nehéz megfogalmazni az előzetes várakozásokat, mert tavaly, Glasgow-ban is az utolsó pillanatokban jöttek létre a megállapodások.

Ürge-Vorsatz Diána azt is elmondta, hogy 24 ország jelentett be új célokat, ezek közül egyedül az ausztrál vállalások számítanak ambiciózusabbnak, ami a politikai vezetésben történt változásnak köszönhető.

A klímakutató hangsúlyozta:

nem kell mindig nagy bejelentéseket várni, az igazán nagy durranás az lenne, ha végrehajtanánk az eddigi vállalásokat. Nem biztos, hogy előreviszi az ügyet, ha minden COP-on születik egy olyan egyezség, amit végül nem tartunk be.

Hirdetés

Leszögezte, hogy a klímacsúcsoknak így is van jelentőségük, sok részletes, technikai jellegű tárgyalás is zajlik, az ilyen eseményeken pedig a tudomány jobban rá tud csatlakozni a szakpolitikákra. A COP-ból mára egy sok tízezer fős esemény lett, amelyen mindenki részt vesz, aki igazán számít az éghajlatváltozás ügyében, mindenki ide viszi az új technológiáját, a friss tudományos eredményeket, valamint a jó gyakorlatokat. Ezekkel is próbálnak hatást gyakorolni a döntéshozókra, de Ürge-Vorsatz Diána hozzátette, hogy nehéz őket befolyásolni.

A klímakutató összességében úgy véli, hogy van értelmük a klímacsúcsoknak, viszont már csak a környezeti lábnyomát is figyelembe véve át kellene gondolni, hogy minden évben szükség van-e egy ekkora eseményre. Ráadásul a COP olyan értelemben is jelenséggé vált, hogy a helyszínen sokan próbálnak minél nagyobb anyagi hasznot húzni a rendezésből, minden évben téma a csúcs okozta repülőforgalom, sok anyagot használnak az építéshez, vagy például az egyiptomi helyszínen folyamatosan maximumra vannak járatva a légkondicionálók.

Nem hiszem, hogy ezek harmóniában lennének azzal a céllal, hogy az éghajlatváltozást kezeljük

– jegyezte meg Ürge-Vorsatz Diána.

Mennyire szorította háttérbe a háború és annak következményei a klímaváltozás elleni küzdelmet? – kérdeztük a CEU professzorát, aki úgy gondolja, hogy bár retorikai szinten háttérbe szorította, „de nem is azért kell ezzel foglalkozni, mert szexi, hanem mert más fontos ügyeket megoldva egy kalap alatt az éghajlatváltozás ügyét is előrevisszük”.

A klímakutató hozzátette: az energiaárak emelkedése olyan szempontból jót tesz az ügynek, hogy mindenki az energiafogyasztás csökkentésén, a működés racionalizálásán dolgozik, valamint az energiahatékonysági beruházások megvalósítása és a megújuló energiaforrások használata is felpöröghet, mert sokkal gazdaságosabb és fontosabb lett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/14/klimavaltozas-cop27-klimacsucs-globalis-felemelegedes-kornyezet-bolygo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több magyar szeretné felfrissíteni autóvezetői tudását

Egyre több magyar szeretné felfrissíteni autóvezetői tudását

Az utóbbi időben megfigyelhető tendencia, hogy már meglévő jogosítvánnyal jelentkezik valaki az autósiskolába, mert a …