2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az FBI rettegett igazgatója, akinek az elnök is a markában volt

Hirdetés

Az FBI rettegett igazgatója, akinek az elnök is a markában volt

J. Edgar Hoover középosztálybeli protestáns családban nőtt fel, ahol nagyapja, apja és bátyja is tisztviselőként dolgozott. Amikor az első világháború után felvették az igazságügyi minisztériumba, hamarosan a „külső ellenségeket” megfigyelő csoport vezetője lett. Mennyire határozta meg pályafutását a családi örökség?

Erre nehéz választ adni. Számtalan más amerikai származott konzervatív, szigorúan protestáns, középosztálybeli családból, amelynek tagjai nemzedékeken át hivatalnokok voltak – és mégsem lett belőlük oly rettegett hatalmasság, mint Hooverből. Nem hiszem, hogy a családi háttér ennyire meghatározná az életünket. Inkább Lord Acton, a brit történész kijelentése jut eszembe:

A hatalom megrontja, a teljhatalom pedig teljesen megrontja az embert.

Csak annyit mondhatunk, hogy Hoovert 1919-ben, huszonnégy éves korában, a George Washington Egyetem Jogi Iskolájának elvégzése után nevezték ki az igazságügyi minisztérium 1908 óta működő nyomozóirodája általános hírszerző osztályának élére. Két év múlva az iroda igazgatóhelyettesévé, 1924-ben pedig az igazgatójává nevezték ki. Ő keresztelte át 1935-ben a munkahelyét Szövetségi Nyomozó Irodára, amelyet angol neve (Federal Bureau of Investigation) kezdőbetűi alapján azóta FBI néven emleget a világ.

Hirdetés

A harmincas években keményen fellépett az akkoriban egész Amerikát rettegésben tartó gengszterbandák ellen. Nemigen válogatott az eszközök között, a legismertebb gengsztert, John Dillingert is tűzharcban terítették le az FBI emberei. A cél szentesítette az eszközt?

John Dillinger veszedelmes, agresszív bűnöző volt, huszonnégy bankrablás fűződött a nevéhez, kétszer szökött meg a börtönből, és egy rendőrtisztet is lelőtt. Az FBI aligha boldogult volna vele finomabb eszközökkel. Hoover valóban komoly sikereket ért el a gengszterek elleni küzdelemben. Ő hozta létre az iroda tudományos laboratóriumát, ujjlenyomat-nyilvántartó rendszerét, és nagy gondot fordított detektívjei megfelelő képzésére, felszerelésére és utánpótlására. Nyomozói hamarosan népszerűvé váltak, az amerikai szleng „G-man” (Government Man, vagyis a kormány embere) néven emlegette őket. Számtalan híres ügyet oldottak meg, megtalálták a világhírű pilóta, Charles A. Lindbergh másfél éves fiának elrablóját, visszaszorították a Ku-Klux-Klan befolyását, több náci és szovjet kémet is letartóztattak. Az FBI szakértői fontos szerepet játszottak a brit–amerikai, úgynevezett Venona-programban is, amellyel sikerült megfejteni a szovjet hírszerzők kódjait.

Hahner Péter

Hahner Péter

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Hivatalának bebiztosításához rengeteg kompromittáló információt szerzett be politikusokról, közéleti személyiségekről. Mekkora szerepe volt a mániákus adatgyűjtésének a pozíciója megerősítésében?

Az Egyesült Államok elnökei nem nézték jó szemmel Hoover efféle tevékenységét, ugyanakkor szükség esetén mégiscsak hozzá folyamodtak információért. Truman kijelentette:

Nem akarunk sem Gestapót, sem titkos rendőrséget! Az FBI ebbe az irányba halad. Szexuális botrányokkal és nyílt zsarolással foglalkoznak!… Ennek véget kell vetni!

Aztán mégis az FBI-ra bízta a szövetségi alkalmazottak megbízhatósága ellenőrzésének irányítását. Amikor Kennedyt elnökké választották, többen is megkérték befolyásos barátai közül, hogy váltsa le Hoovert. Ő azonban el akarta kerülni, hogy az FBI kellemetlen tényeket szivárogtasson ki a magánéletéről, és Hoovert a helyén hagyta. Lyndon B. Johnson elnök komolyan fontolóra vette Hoover eltávolítását az FBI éléről, hiszen elnöksége idején az igazgató már túl volt a szövetségi alkalmazottak kötelező nyugdíjkorhatárán. De aztán mégis úgy döntött, hogy kevesebbet árthat, ha a helyén marad, s ezt a maga bárdolatlan stílusában így fogalmazta meg: „Jobb, ha bent van a sátorban, és bentről pisál ki, mintha kint marad, és kintről pisál be.” 1964-ben még arra is megkérte, hogy titkos jelentéseket küldjön számára közvetlen felettese, Robert Kennedy igazságügy-miniszter tevékenységéről, aki Johnson riválisa volt a Demokrata Pártban. Richard Nixon 1970-ben úgy vélekedett, hogy a különböző hírszerző ügynökségek túl sok alkalmazottal rendelkeznek, pocsékolják a pénzt, rivalizálnak egymással, és rosszul látják el feladataikat. Át akarta szervezni a tevékenységüket, Hoovernek azonban sikerült rávennie John Mitchell igazságügy-minisztert, hogy beszélje le erről az elnököt. Végül Hoover 1972-ben halt meg, hetvenhét évesen – az FBI igazgatójaként.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI)

A Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation, rövidítve FBI) elődje a Nyomozóiroda (Bureau of Investigation, rövidítve BOI) volt, amelyet 1908-ban Charles Joseph Bonaparte igazságügy-miniszter hozott létre tíz különleges ügynökökkel. 1935-ben nevezték át Szövetségi Nyomozó Irodává. Az FBI az Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve, amelynek mintegy kétszáz szövetségi bűncselekményre van nyomozási hatásköre. Kiemelt feladata az ország védelme a terrorizmussal és a külföldi hírszerzési fenyegetésekkel szemben. A terrorizmus visszaszorítására született Patriot Act jelentősen növelte a hatalmát. A törvény egyik legvitatottabb rendelkezése feljogosítja a nyomozóirodát arra, hogy a lakók távollétében, értesítés nélkül végezzen házkutatásokat, és erről csak több héttel később adjon tájékoztatást. 2012-ben 35 850 alkalmazottat (köztük 13 851 különleges ügynököt) foglalkoztatott. 56 regionális irodája és 380 helyi ügynöksége van az országban, és további hatvan irodája az Egyesült Államokon kívül.

Máig vitatott a szerepe a Kennedy-gyilkosságban. Egyes vélemények szerint az FBI állhatott a dallasi merénylet mögött. Mindenesetre az ügyet kivizsgáló Warren-jelentés szerint […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/02/j.-edgar-hoover-az-fbi-rettegett-igazgatoja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drámai fotókon, ahogy 150-nel csapódott egy energianyelőbe egy autó az M1-esen

Magyar Közút azt írja a Facebook-oldalán, hogy a mozgó tereléshez kapcsolódóan a szokásos módon 100-as, majd …