2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az év leghúzósabb perei: gyilkosok a tárgyalóteremben

Hirdetés

Az év leghúzósabb perei: gyilkosok a tárgyalóteremben

A jó hír az, hogy az elmúlt évtizedben felére csökkent hazánkban a gyilkosságok száma. 2011-ban 142 emberölést követtek el, tavaly viszont „csak” 78-at.

Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberölések nagy része családon belül történik:

A kevésbé fejlett országokban, illetve az Egyesült Államok bizonyos részein a bandaháborúk jelentik a legfőbb veszélyt, míg Európában és a fejlettebb régiókban az emberölések nagy része családon belül történik. A családon belüli erőszak e szélsőséges formája általában a hosszan tartó konfliktusok egyfajta lezárásaként tartható számon. A tipikus elkövetői és a sértetti kör kisebb városokból vagy falvakból származó, átlag alatti vagyoni és jövedelmi viszonyok között élő, aluliskolázott, munkanélküli rétegekből kerül ki, életvitelüket sok esetben krónikus bűnözés és alkoholizmus jellemzi. Ugyanakkor találkozhatunk mindennek az ellenkezőjével is: a jól szituált, társadalmilag megbecsült rétegekhez tartozók között is előfordulnak ölési cselekmények, amelyeket általában még erőteljesebb közfelháborodás kísér.

Harmincöt késszúrás

Régi kriminológiai megfigyelés, hogy az emberölés elkövetőinek kétharmada korábban ismerte áldozatát. A hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekből pedig minden második párkapcsolati jellegű, azaz a bűntettet a volt vagy jelenlegi házastárs, illetve élettárs sérelmére követik el, míg minden harmadik esetben a szülő, a nagyszülő, illetve a gyermek vagy az unoka a sértett.

Hirdetés

A Fővárosi Ítélőtábla egy korábbi ítéletében kimondta:

A rokonok között fennálló állandó súrlódások, veszekedések, verekedések, az alkoholizmus talaján kialakult durva, goromba magatartások hosszú idő elteltével az indulatoknak az összesűrűsödését hozzák létre […] Az egymás ellen kifejlődött és addig elnyomott, lappangó indulat viszonylag jelentéktelennek tűnő kiváltó ok hatására heves indulatkitörést eredményezhet.

A gyilkossági perek egy jelentékeny hányadának tehát a feleség, a jelenlegi vagy volt élettárs a sértettje.

A Debreceni Ítélőtábla március 30-án életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt a szentpéterszegi, többszörösen büntetett előéletű férfit, aki késsel megölte a feleségét. A férj a gyilkosságot megelőzően négy évig folyamatosan hűtlenséggel vádolta feleségét, egy idő után már bántalmazta is őt. 2018. október 8-án aztán az asztalról felkapott húsz centiméteres késsel többször megszúrta nejét, majd még 35-ször (!) szúrta meg a már földön fekvő áldozatot, aki a helyszínen meghalt. A bíróság döntése alapján a férfi leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A Győri Ítélőtábla novemberben jogerősen tizenkét év börtönre ítélte azt a férfit, aki 2019-ben tízhónapos közös gyermekük szeme láttára ölte meg volt élettársát. 

A TETTE UTÁN CSITÍTANI KEZDTE A HANGOSAN SÍRÓ GYERMEKET, VÉGÜL MAGÁRA HAGYTA ÉS ELMENEKÜLT. A NŐ HOLTTESTÉRE ÉS A MELLETTE SÍRÓ, ÉHES ÉS SZOMJAS GYERMEKRE MÁSNAP TALÁLTAK RÁ.

A Pécsi Ítélőtábla március 5-én élettársának különös kegyetlenséggel végrehajtott megöléséért – mint többszörös visszaesőt – tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt jogerősen egy zalaegerszegi férfit, aki 1997-ben kettős emberölésért már egyszer életfogytiglanit kapott, de ebből húsz év után feltételesen szabadulhatott.

Kegyetlen asszonyok

De nemcsak férfiak álltak idén emberölés vádjával a bíróság előtt. A Szegedi Ítélőtábla  szeptember 7-én jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtotta azt a dávodi asszonyt, aki 2019-ben megölte élettársát. A harmonikusnak aligha nevezhető kapcsolatban a felek július 7-én menetrendszerűen összevitatkoztak, a férfi megpofozta a vádlottat, aki ezt követően egy járóbottal nyakon ütötte. A sértett röviddel később egy fájdalomcsillapító hatására eszméletét vesztette. 

Az asszony nem hívott segítséget, hanem az eszméletlen férfi fejére egy nejlonzacskót húzott, és azt szorosan megkötötte a nyakán. A sértett testét egy gödörbe húzta, vegyszerekkel leöntötte, majd a mélyedést betemette.

A Pécsi Ítélőtábla június 14-én kilenc év börtönbüntetésre ítélte azt az asszonyt, aki 2019 végén megölte újszülött csecsemőjét egy baranyai faluban. A tettes kezdetektől tagadta várandósságát, és amikor egészséges, életképes fiúgyermeket szült, azért, hogy a csecsemő létezése ne derüljön ki, egy műanyag galacsint dugott le az újszülött torkán, a gyermek fulladását okozva. A csecsemő testét és a szülésnél használt véres törölközőket szemeteszsákba rakta. Másnap, amikor minden családtag távol volt, az újszülött testét igyekezett elégetni, végül az udvaron egy szekrénybe rejtette. A bíróság az ítélet kiszabásakor

enyhítő körülményként értékelte a szüléssel együtt járó speciális testi, lelki állapotot, amelyben a vádlott a gyilkosságot elkövette,

valamint a szűkebb és tágabb lakókörnyezetének a vádlottal szembeni kifogásolható erkölcsi magatartását, valamint a vádlott büntetlen előéletét és ténybeli beismerését.

A9B43A72-AF92-40D4-8CAD-FF425CAEB20E

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Kóros elmeállapot

Az igazságügyi szakértő szerint a csecsemőgyilkos asszony sem a cselekmény elkövetésekor, sem a terhesség alatt nem szenvedett az elmeműködés […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/28/az-ev-leghuzosabb-perei-birosag-eletfogytig-tarto-szabadsagvesztes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy fekete macska volt az a „párduc”, amelyet Heves megyében, Kerecsend közelében láttak a …