2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az Erdélyi-per: a bolti sorozatgyilkosság

Hirdetés

Az Erdélyi-per: a bolti sorozatgyilkosság

A vajdasági születésű, akkor 22 éves Erdélyi Nándor 1993-ban katonaszökevényként érkezett Magyarországra. Állítólag Kanadába készült, de a vízumra várnia kellett. 1994 májusában a Király utcai presszóban ismerte meg P. Istvánt, aki elmondta, hogy fegyveres rablásokból él. Felajánlotta, legyen a társa. Erdélyi belement. Több fegyveres rablást követtek el kis boltokban és butikokban. Azonban elkapták őket. Erdélyit négy évi fegyházra ítéltek, és kiutasítottak az országból. 1997 karácsonyán feltételesen szabadlábra helyezték, és kiutasításáig a kiskunhalasi közösségi szállásra került. 1998 elején eltávozást kapott, de nem tért vissza a szállásra. A barátnőjével budapesti ismerősöknél húzta meg magát. Elmondása szerint kölcsönökből éltek. Igen ám, de Erdélyi a hatóságoknál tett tizenkilenc (!) későbbi tanúvallomásában mindig mást és mást állított. 

Mondott mindent, de annak ellenkezőjét is.

Hirdetés

Többféle variációt előadott iskolai végzettségéről, családi állapotáról, szülei foglalkozásáról, háborús múltjáról és a bűncselekményekről. Nem is fogadták el a magyarázatát, hogy kölcsönökből élt volna. A vád szerint bűncselekményekből tartotta el magát, méghozzá nyereségvágyból elkövetett emberölésekből.

Nem nyúlt hozzá semmihez

Az első gyilkosság 1998. január 17-én történt a Keleti pályaudvar közelében, a Rákóczi úton, ahol megölték egy társasház belső udvarán található sportüzlet eladóját. Szokatlan volt az ügy. A nyomozók nem értették, hogy mi motiválhatta a tettest. 

Nem tudtak elég információt szerezni a helyszínről. A gyilkos nem hagyott maga után nyomot, mert nem nyúlt hozzá semmihez sem.

Két és fél héttel később jött az újabb gyilkosság. Február 3-án, Csepelen egy ruházati bolt két eladónőjét lőtték le. Majd egy nap múlva ismét lecsapott a tettes, akkor egy villamossági bolt eladójával végzett a ferencvárosi Kinizsi utcában.

Doszpot Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság akkori életvédelmi osztályának vezetője, aki a nyomozást vezette, így emlékezett vissza a történtekre:

A gyilkosságok miatt a boltosok elkezdtek rettegni, zárták az üzleteket és nagyon sok bejelentést kaptunk gyanús alakokról. Ezt a félelmet fokozta Fenyő János lelövése a Margit utcában 1998. február 11-én. Megkaptuk, hogy vadvilág lett Budapesten. Hogy a bolti sorozatgyilkost minél előbb elkapjuk, rendőrtiszti főiskolások segítségét kértük, hogy a bejelentéseket leellenőrizhessük, hiszen egyet sem hagyhattunk figyelmen kívül a nyomnélküli helyszínek miatt.

2002. március 1.: Megkezdték a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor büntetőperét másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon. A képen: Erdélyi Nándor (b3).

2002. március 1.: Megkezdték a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor büntetőperét másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon. A képen: Erdélyi Nándor (b3).

Fotó: Rózsahegyi Tibor / MTI

Munkában az FBI profilalkotói

A gyorsabb siker reményében a rendőrség az elkövető személyiségrajzának megalkotásához az FBI profilalkotóinak segítségét kérte. Doszpot Péter szerint az amerikaiak olyan általánosságok mellett, minthogy a gyilkos harminc-negyven év közötti személy lehet, azt is megadták, hogy

a tettes a személyisége révén fel akarja majd venni a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy minél több információja legyen a nyomozásról, illetve, hogy befolyásolhassa, irányíthassa azt.

A nyomozók nem kis meglepetésére a profilalkotók alaposan beletrafáltak. Az történt ugyanis, hogy jelentkezett a rendőrségen egy bizonyos Ferenc Nándor, aki közölte, hogy információja van a Fenyő-gyilkosságról. Azt állította, hogy Szerbiából származik, részt vett a délszláv háborúban, büntetett előéletű, így nyakig benne van az alvilágban, ezért tud arról, hogy a médiamogul megölését kik beszélték meg és milyen bűnözői körök végezhették el. Ezután Ferenc Nándor szinte állandóan bent volt a BRFK-n, és nézte a nyilvántartásokat, hogy a fotókról beazonosítsa azokat az albán maffiózókat, akikről beszélt.  Az informátor nem volt más, mint Erdélyi Nándor.

Az eljárás során hazugságvizsgálatot is végeztek Erdélyin, aminek eredménye megerősítette a feltételezést, hogy valóban ő ölte meg a négy bolti eladót. Az igazságügyi orvosszakértők pedig agresszív, kiszámíthatatlan természetű, kóros hazudozó, pszichopata, deviáns személyiségként írták le a férfit.

Egy a tízezerhez az esély

Erdélyi Nándort nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás, valamint jogellenes belföldi tartózkodás vádjával állították a bíróság elé.

Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A vádirat szerint 1998. január 17-én egy VII. kerületi üzletben lelőtte az eladót, majd az 1300 forintos bevétellel elmenekült. Február 3-án pedig egy XXI. kerületi textilüzletbe ment, ahol két eladónő volt az áldozata. Ezúttal négyezer forintot vitt el. Február 4-én a IX. kerület egyik üzletében néhány szót váltott az eladóval, amikor az hátat fordított, tarkón lőtte, és ötvenezer forinttal távozott. Mivel anyagi problémái nem oldódtak meg, elhatározta, hogy információt ad el a rendőrségnek. 1998. február 14-én az ötmillió forint nyomravezetői jutalom reményében jelentkezett a Fenyő-gyilkosság ügyében, és hamis néven tanúvallomást tett. Március 4-én Mélykúton igazoltatás közben bukott le, és rögtön őrizetbe is vették.

Az elsőfokú bírósági tárgyaláson a vádlott egy iratköteggel érkezett, és magabiztosan válaszolt a bíró kérdéseire. 

Állítása szerint ezúttal igazat beszélt.

Erdélyit egyébként először csak közokirat-hamisítással gyanúsították a Fenyő-ügyben tett vallomása miatt, aztán már a bolti sorozatgyilkosság […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/12/14/az-erdelyi-per-a-bolti-sorozatgyilkossag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem jogerősen életfogytiglanra ítélték a kaposvári kettős gyilkossággal vádolt izraeli férfit

Nem jogerősen életfogytiglanra ítélték a kaposvári kettős gyilkossággal vádolt izraeli férfit

A Kaposvári Törvényszék nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt az izraeli férfit, aki 2018-ban …