2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az elnök, aki „elhagyta az asszonyt, hogy harcoljon azért a szajháért”, és mindent elveszített

Hirdetés

Az elnök, aki „elhagyta az asszonyt, hogy harcoljon azért a szajháért”, és mindent elveszített

Lyndon B. Johnson a John Fitzgerald Kennedy elleni dallasi merénylet után lett az Egyesült Államok 36. elnöke.

Nem állt mögötte befolyásos család, nem örökölt vagyont, nem járt tekintélyes egyetemre. Kisebbrendűségi komplexusát elképesztő munkabírással kompenzálta. Már szenátorként is képes volt napi tizenöt órát tölteni a Szenátusban. Elnökként 1963. november 23-a és december 19-e között csaknem hétszáz személyt fogadott irodájában: politikusokat, üzletembereket, szakszervezeti vezetőket és külföldieket. Rendkívül hosszú munkanapot írt elő magának, megelégedett éjszakánként három-négy óra alvással, s ha volt öt perc szünete, elintézett négy-öt telefonos megbeszélést. Este órákig olvasott az ágyban. Amikor a Kongresszus 1964 januárjában összeült, senki sem gyaníthatta, hogy az elnök egy éven belül nem kevesebb mint 201 nagyobb törvény elfogadását kényszeríti ki.

Háború a szegénység ellen

Meghirdette a mindenki számára elérhető bőségen és szabadságon alapuló Nagy Társadalom programját. Egy adócsökkentési törvénnyel felgyorsította a gazdaság fejlődését. A szegénység elleni háború jegyében létrehozatta a gazdasági lehetőségek hivatalát, amely szakképzési lehetőségeket biztosított a hátrányos helyzetű fiataloknak, önkéntes oktatókat küldött a nagyvárosi gettókba, a munka–tanulás programmal kereseti lehetőséget nyújtott a szegényebb egyetemistáknak, támogatást biztosított a szegényebb családfőknek, iskolai felkészítést kínált a hátrányos helyzetű gyerekeknek, idős önkénteseket mozgósított az intézetekbe zárt fiatalok emocionális támogatására, és jogi segélyszolgálatot létesített a legszegényebbeknek. A Medicare nevű program egészségügyi biztosítást nyújtott a hatvanöt évnél idősebbeknek, a Medicaid nevű pedig orvosi ellátásban részesítette a szegényeket.

A vízminőségi, a víztisztaság helyreállítását előíró, az autók gázkibocsátását szabályozó légtisztasági és légminőségi törvénnyel jelentős előrelépés történt a környezetvédelem területén.

Hirdetés

A megfelelő csomagolás és címkézés törvényével, valamint a hústörvénnyel a fogyasztókat védelmezték, a nemzeti közlekedésbiztonsági és az autósztráda-biztonsági törvénnyel pedig a közlekedőket. Megreformálták a bevándorlást szabályozó kvótarendszert is.

Az elemi és középiskolai oktatási törvényét 1965-ben írta alá egy texasi egyszobás iskola udvarán, egykori tanárnője, Kate Deadrich Loney társaságában. 1,6 milliárd dollárt biztosított az alacsony jövedelműek kerületeiben működő iskolák fejlesztésére. A felsőoktatási törvénnyel (1965) 50 millió dollárt különített el a helyi közösségeknek nyújtott szolgáltató programokra, melyeket az egyetemek biztosítottak, 50 millió dollárt könyvtárfejlesztésre, 15 milliót a könyvtárosok képzésére, 30 milliót pedig a nehézségekkel küszködő főiskolák támogatására.

A faji diszkrimináció tilalma

De mi volt az a bizonyos „Johnson-kezelés”?

„Képviselőként (1937–1949), szenátorként (1949–1961), majd alelnökként (1961–1963) a parlamenti taktika mesterévé vált. Rendkívüli rábeszélőképességről tett tanúbizonyságot. Elsöprő erővel ragadta karon, hajolt az arcába, veregette hátba, akit meg akart győzni. Kért, ígért, alkudozott, fenyegetett, tréfált, adatokat sorolt, és addig tornyosult partnere fölé 191 centiméteres magasságával, amíg az illető el nem fogadta álláspontját, vagy ki nem egyeztek egy kompromisszumban. Ezt nevezték »Johnson-kezelésnek«” – mondja Hahner Péter, aki arról is beszélt, hogy Johnson elnöki időszakában fogadták el a polgárjogi törvényt, ráadásul tősgyökeres texasiként sokat tett a faji diszkrimináció felszámolásáért.

Az ő elnöksége idején lépett életbe a XXIV. alkotmánykiegészítés (1964), […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/22/johnson-amerikai-egyesult-allamok-vietnami-haboru-hahner-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Baleset az M1-esen, óriási a torlódás

Baleset az M1-esen, óriási a torlódás

Azt írták: a balesetben a kamion sofőrje megsérült, a mentők kórházba vitték. A helyszíni szemle …