2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ellenzék szerint a kormány legalizálta a választási csalást

Hirdetés

Az ellenzék szerint a kormány legalizálta a választási csalást

Ahogy korábban az Index is megírta, az Országgyűlés kedden salátatörvénybe csomagolva szavazta meg a törvénymódosítást, amely megváltoztatja a lakóhely fogalmát. A változás lényege, hogy a jövőben nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít az ország határain belül.

Arra már a TASZ és a Political Capital közös keddi közleménye hívja fel a figyelmet, hogy a két szervezet szerint a frissen elfogadott módosítás legalizálja a fiktív lakcím létesítését, valamint az eddigieknél is szélesebbre tárja a kaput a voksturizmus előtt.

A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. Márpedig azzal, hogy az állampolgártól nem is várja el az állam, hogy a bejelentett lakcímén éljen, a nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik

– érvel a TASZ és a Political Capital.

Hirdetés

Közös törvényértelmezésük alapján a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) nem lesz többé büntethető, mert a Btk. közokirat-hamisításról szóló része úgy módosul, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül, úgy is, ha már a kezdetektől nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

A TASZ és a Political Capital szerint mindez azért fontos, egyben veszélyes, mert a legutóbbi választásokon több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek tényleges ottélés nélkül lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Például 2018-ben és 2019-ben is.

Legalizálni a 2018-as illegális módszereket?

Fekete-Győr András, a Momentum listavezetője hivatalos Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az új lakcímtörvényről, amelyet egyenesen botrányosnak nevezett. Majd hozzátette, a kormány ezzel minden eddiginél könnyebbé tette a választási csalást.

A 2018-as kipróbált, illegális módszert akarják legalizálni és tömegessé tenni: három éve olyanok is voksoltak – elsősorban az északkeleti, határ menti választókerületekben –, akiknek az állampárt csak azért biztosított lakcímet, hogy aztán leszavaztathassák őket a Fideszre. Most ez vált könnyebbé, így a voksturizmussal párosuló szavazatturizmussal eldönthetik több kiélezett választókerület sorsát

– jelentette ki bejegyzésében a <a href="https://index.hu/belfold/2021/10/10/fekete-gyor-andras-elleni-bizalmi-szavazas-momentum-elovalasztas/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/16/lakcim-torveny-valasztasi-csalas-fidesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Szombat este még csak annyit lehetett tudni, hogy egy ismert fideszes politikus apósa volt a …