2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ellenzék szerint a kormány kikényszerített beismerést tett Erasmus-ügyben

Hirdetés

Az ellenzék szerint a kormány kikényszerített beismerést tett Erasmus-ügyben

Távoznak az egyetemi vagyonkezelő alapítványokból a kormánytagok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak a hírre.

A Momentum szerint az első sikert elérték. „De ne felejtsük el, hogy mi a valódi cél: számolják fel az egyetemi alapítványokat, és adják vissza őket az államnak! Legyen újra Erasmus-program!” – olvasható az ellenzéki párt Facebook-oldalán.

Nélkülözhetetlen lépés volt

Az MSZP részéről Hiller István közölte:

A felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba kinevezett politikusok – miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők – visszahívása szükséges és nélkülözhetetlen volt az Európai Unióval folytatott tárgyalok sikeréhez, az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban való magyar részvétel folytatásához.

Hirdetés

Az MSZP szerint a kormány azért tette meg ezt a lépés – kényszerből –, mert az Európai Bizottság nem volt hajlandó elviselni, hogy „uniós forrásokat átláthatatlan és általuk ellenőrizhetetlen módon kezelnek olyan egyetemi kuratóriumok, amelyekben élethossziglanra kinevezett, jelenleg aktív kormánypárti politikusok ülnek”.

Hiller István úgy fogalmazott: „Az ilyen összetételű és ilyen módon kinevezett kuratórium példátlan Európában, ezért ennek megszüntetése nyilvánvaló feltétele volt az unióval történő megegyezésnek.”

Ezzel együtt az MSZP a korábban állami fenntartású egyetemek átszervezését alapítványi formába nem támogatta és nem támogatja, politikai akciónak tartja, „a hatalom részéről a szellemi-intellektuális tér elfoglalására tett kísérletnek”, nem látja benne a felsőoktatás színvonalának emelését. Az ellenzéki párt álláspontja szerint ez különösképpen igaz a vidéki tudományegyetemekre – Pécs, Szeged, Debrecen –, amelyek esetében az MSZP továbbra is azt követeli, hogy az állam fenntartásában és tulajdonában álljanak.

„Ki sem kellett volna nevezni őket”

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője szerint beismerő vallomásként értékelhető Gulyás Gergely bejelentése. „A kormány gyakorlatilag beismerte, hogy eddig politikai nyomást akart helyezni a magyar felsőoktatási intézményekre, de az unió ellenállása miatt gyakorlatilag erről szerencsére lemondanak” – jelentette ki az LMP-s politikus csütörtöki <a href="https://www.facebook.com/lehetmas/videos/616516367049556" id="hyperlink_705eacec8710cabf4bc8c4962949e34e" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/09/ellenzek-kuratorium-alapitvany-egyetemek-miniszterek-kormanytagok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon

A tájékoztatás szerint a Szegedről a Nyugati pályaudvarra tartó InterCity elgázolt egy embert Pilis és …