2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ellenzék nagy innovációjának indult, most már kérdéses a sorsa

Hirdetés

Az ellenzék nagy innovációjának indult, most már kérdéses a sorsa

Az ellenzéki előválasztások története 2019-ig nyúlik vissza. Az önkormányzati választás előtt Karácsony Gergely először az MSZP-n belüli főpolgármester-jelölti előválasztáson győzte le Horváth Csabát, hogy aztán a DK-s Kálmán Olgát, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábort is megelőzve legyen főpolgármester-jelölt. Karácsony Gergely végül az éles választást is sikerrel vette.

A hatpárti ellenzéki szövetség hosszú egyeztetések után a 2022-es országgyűlési választások előtt is az előválasztás formuláját hívta segítségül, hogy döntsenek az egyéni jelöltekről, valamint a miniszterelnök-jelöltről. Az egyéni jelöltekre egyfordulós rendszerben, a miniszterelnök-jelöltekre két körben lehetett voksolni. A második fordulóba az elsőben a három legtöbb szavazatot kapó jelölt jutott: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. A két forduló között a főpolgármester visszalépett a hódmezővásárhelyi városvezető javára, aki meg is nyerte az előválasztást, de 2022 áprilisában a Fidesz–KDNP újra kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Legyen, ne legyen, hogyan legyen?

Lukács László György keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a Jobbik azt javasolja: ahol a helyi közösségek nem tudnak dönteni a helyi jelöltekről, ott legyen előválasztás akár a polgármesteri pozícióra, akár a képviselői székekre pályázók között.

Ez annyiban térjen el a korábbitól, hogy pártlogómentes legyen az előválasztás. Ne pártlogók mentén szerveződjön a kampány, hanem személyek, üzenetek és programok alapján

Hirdetés

– közölte a Jobbik frakcióvezetője.

A párt új típusú előválasztásról szóló javaslata összhangban van azzal az elképzelésükkel, hogy pártérdekektől mentessé tegyék az önkormányzati politizálást, erről itt írtunk bővebben.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke még egy szeptemberi háttérbeszélgetésen aláhúzta: „az eredmények ismeretében kudarcos projekt az előválasztás”, mert az így kiválasztott legesélyesebb jelöltek közül is sokan veszítettek az egyéni választókerületükben a 2022-es országgyűlési voksoláson. Az EP-képviselő azt is elmondta, hogy ilyen formában nem támogatnának egy újabb előválasztást.

2023 elején az MSZP kérdésünkre elárulta: „A párt választmánya úgy döntött, hogy elkezdjük felépíteni a 2024-es önkormányzati előválasztás kereteit, és elkezdjük az egyeztetéseket az indulásokról és a jelöltekről a többi párttal.”

Az LMP a választás óta a technikai kérdések helyett a tartalmi politizálás fontosságát hangsúlyozza, korábban lapunk kérdésére annyit leszögeztek az önkormányzati választással összefüggésben, hogy „általános gyakorlat aligha lesz, hiszen ahány település, annyi helyzet”.

A Momentum ugyanebben a cikkben azt válaszolta lapunknak, hogy nem szabad elvetni az előválasztás lehetőségét az önkormányzati választás előtt. Donáth Anna, a párt EP-képviselője jövőértékelő

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/16/ellenzek-valasztas-elovalasztas-osszefogas-onkormanyzati-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tavasz érkezésének ünnepe – Tulipánszüret a Kincsek Völgyében a Balaton mellett

A tulipánmezők inspiráló szépsége nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megragadja, és a tulipánünnep …