2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ellenzék átírná az államfőválasztás szabályait

Hirdetés

Az ellenzék átírná az államfőválasztás szabályait

Áder János ötéves mandátuma 2022. március 13-án jár le, az Alaptörvény szerint utódjáról a megbízatás lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal kell döntenie az Országgyűlésnek. Ez a politikai naptárban 2022-ben pont a tavasszal esedékes választások előtt történne, tehát a mostani összetételű parlament ilyen értelemben megkötné a nem sokkal később megalakuló új Országgyűlés kezét a köztársasági elnök megválasztását illetően. A közvélemény-kutatások alapján pedig senkit nem érne váratlanul, ha átrendeződnének az erőviszonyok, a háromszor kétharmad után szoros küzdelemnek lehetünk a szemtanúi.

Az MSZP-s Molnár Gyula által benyújtott javaslat az Alaptörvény tizedik módosítását kezdeményezi. A politikus szerint az új Országgyűlésnek kell megválasztania az új köztársasági elnököt, hogy a parlament összetételében reprezentálódó népakarat érvényesüljön az államfő személyénél is.

Molnár Gyula a köztársasági elnök mandátumára és megválasztására vonatkozó fejezetet azzal egészítené ki, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkorábban az Országgyűlés alakuló ülését követő harmincadik napon lehet megválasztani.

Indoklásában arra is emlékeztet, hogy az 1989 novemberében tartott „négyigenes” népszavazás egyik kérdése arról szólt, hogy az országgyűlési megmérettetés után kerüljön-e megválasztásra a köztársasági elnök, a referendumon pedig az igenek kerültek többségbe. Ezalól csak Áder János legutóbbi, 2017. márciusi újrázása képez kivételt.

Hirdetés

Molnár Gyula az Index kérdésére elmondta, nem hiszi, hogy a fideszes képviselők közül lennének támogatói a javaslatnak, ezért is szeretné ismét felhívni a figyelmet arra, hogy „a Fidesz 2010 óta minden demokratikus intézményt és tisztséget módszeresen kiüresített”.

Azt is hozzátette, hogy

a kétharmados erőfölényt kihasználva pártkádereket betonoztak be szinte minden pozícióba, akik szigorúan a fideszes pártérdekek szerint járnak el. A szakértelmet, a pártatlanságot, a tisztség iránti elkötelezettséget felülírja a Fideszhez és Orbán Viktorhoz való lojalitás.

A szocialista képviselő támogatja a közvetlen államfőválasztást is, ennek bevezetése mellett azzal érvel, hogy az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök „kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”.

Úgy gondolom, mindezen feltételeknek egy olyan köztársasági elnök tudna leginkább megfelelni, aki közvetlenül a választóktól kapja megbízatását. A közvetlen választás biztosítaná leginkább az államfői tisztség tekintélyét és legitimitását – ez az, amit a Fidesz két pártkatonával gyakorlatilag lenullázott. A köztársaságielnök-választás részletszabályait a jövőre felálló új parlamentnek kell kidolgoznia.

Ezzel együtt az államfői jogkörök bővítését nem tartja szükségesnek, „most is van számos olyan jogköre a köztársasági elnöknek, amellyel élhetne, ha akarna – például törvényt is kezdeményezhet –, és véleményének is hangot adhatna sokakat foglalkoztató fontos politikai-közéleti ügyekben”.

A közvetlen államfőválasztásra is van már javaslat

A jobbikos Brenner Koloman – aki egyben az Országgyűlés alelnöke is – korábban benyújtotta a közvetlen államfőválasztásra vonatkozó javaslatát.

Áder Jánost újraválasztották köztársasági elnöknek 2017. március 13-án

Áder Jánost újraválasztották köztársasági elnöknek 2017. március 13-án

Fotó: Huszti István / Index

Az ellenzéki képviselő az Indexnek kifejtette:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/08/az-ellenzek-atirna-az-allamfovalasztas-szabalyait/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Immár pocsolyameleg a Balaton, majdnem 29 fokos

Immár pocsolyameleg a Balaton, majdnem 29 fokos

Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize – tájékoztatta …