2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ellátás minősége fogja meghatározni a kórházak finanszírozását

Hirdetés

Az ellátás minősége fogja meghatározni a kórházak finanszírozását

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató a rendezvényen elmondta, hogy a betegek általi visszajelzések az ellátás minőségének javítása érdekében kiemelt fontossággal bírnak majd. „Ez fogja meghatározni az intézmények minősítését, ami jobb szolgáltatás nyújtására fogja bírni a kórházakat. Az erről szóló jelentés várhatóan 2024-ben jelenhet meg” – emelte ki. Arra a kérdésre, hogy nem vonzza ez magával a jobb minősítésű kórházak túlterheltségét, azt válaszolta, hogy kezdetben ez ugyan előfordulhat, de ösztönözni fogja ez a többi intézményt, már csak azért is, mert finanszírozásuk is teljesítményalapú lesz. 

Jenei Zoltán

Jenei Zoltán

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója hozzátette, hogy a rendszeren annál is inkább módosítani kell, mivel minden évben nagymértékű adósság keletkezik: ami a szeptemberi 46,2 milliárd forintról 55,1 milliárd forintra nőtt. „Az adósságtöbblet az árfolyammozgásoknak, az inflációs hatásnak tudható be, ugyan minden év végén kiegyenlítjük a hiányt, de arra törekszünk, hogy ne legyen veszteséges az állami alapellátás” – magyarázta.

Hirdetés

Jenei Zoltán erre úgy reflektált, hogy a Pénzügyminisztérium elé terjesztenek egy javaslatcsomagot, ami a kiadások csökkentését és a plusz bevételi források lehetőségét tárja fel. A költségvetési javaslatcsomagban foglaltak megvalósítása 2023-ban várható, véleménye szerint már a rá következő évben meglesz ennek az eredménye. 

A pandémia is megnyújtotta a várólistákat

Kiss Zsolt a közegészségügyben tapasztalt, a vizsgálatokra, műtétekre vonatkozó egyre hosszabb várakozási időről elmondta, hogy célkitűzésük a várólisták csökkentése: „Ugyanakkor tudni kell, mindig is számítani kellett némi várakozási idővel a kórházakban”. A pandémia alatt némileg rövidültek a listák, mivel a betegek inkább halasztották a viziteket, beavatkozásokat, amire a korlátozások idején sokszor nem is volt lehetőség. „Volt egy tízhavi elmaradásunk e tekintetben, míg a járvány előtt 23-24 ezren voltak a rendszerben, most 44-45 ezer körül van az ellátásra várakozók száma. Még 2019-ben heti 4600 műtétet végeztek az országban, most sikerült elérni az ezt megközelítő heti 4480 operációt.” 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/24/digitalis-egeszsegugyi-konferencia-korhaz-finanszirozas-berkorrekcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Lehetséges sérülésveszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 …