2020. szeptember 20., vasárnapMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos” – itt az SZFE diákjainak levele

„Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos” – itt az SZFE diákjainak levele

Magna Charta Universitatum néven készítettek egy dokumentumot  a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai. Ebben fektették le azokat az alapelveket, amelyek mentén hajlandóak tárgyalni az egyetem fenntartójával, és amelyet vasárnap délután kívánnak eljuttatni az Országházba. A diákok stafétaláncot szerveznek a Vas utcai épülettől a Országházig, útközben pedig érinteni szeretnék az SZFE Szentkirály utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet is. Úgy számolnak, hogy ehhez ötezer emberre van szükségük. A teljes Magna Charta Universitatum így szól:

»
A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége az Universitas évezredes eszméjéhez, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatához (1948), a Magna Charta Universitatumhoz (1988) és a 155 éves SZFE hagyományaihoz híven, ünnepélyesen kihirdeti azokat az alapelveket, amelyek jelenleg és a jövőben az egyetem küldetését fenntartani hivatottak.  Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes érték, amely az európai kultúrában gyökerezik; és mint ilyen, a magyar jogállamiság és demokratikus értékrendszer szerves részét képezi. Az „európai egyetem” alighanem a nyugati világ egyik leghosszabb folyamatos történettel rendelkező társadalmi alapintézménye.  

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/06/szfe_magna_charta_universitatum_elolanc_dokumentum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos autóbaleset a 33-as főúton, egy ember meghalt

Súlyos autóbaleset a 33-as főúton, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek szombat délután egy balesetben a 33-as főút hajdú-bihari szakaszán …