2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ÁVH vallatószobájában jártunk, ahol Rajkot kínozták

Hirdetés

Az ÁVH vallatószobájában jártunk, ahol Rajkot kínozták

Nem mindennapi, kezdetben hátborzongató, majd idővel kedélyesre, anekdotázgatóra váltó kétórás sétán vett részt az Index szombaton, a november végét idéző, olykor szemerkélő esőben Budapesten, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Normafa Síház együttműködése szervezésében. 

A sétán Budapest legkedveltebb kirándulóhelyét, annak rejtelmeit, titkos emlékeit mutatta be idegenvezetőnk, Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A már-már ítéletidőben is tucatnyian összegyűltünk, hogy megismerjük a Normafa és környéke megannyi érdekességét, legendáját, és fény derüljön számunkra is az ikonikus helyszín valódi történetére, amiről sokszor csak fél-, vagy nem is pontos információink vannak.

Lehet mondani, in medias res, a dolgok közepébe vágva kezdtük a túrát, méghozzá a normafai látogatóközpontnak otthont adó, négy éve felújított egykori ÁVH-villa, avagy Rajk-villa épületében, amely ma részben múzeumként is funkcionál. Bizarr látványt nyújtott, hogy az épület baljós történetéről mit sem tudó gyerekek éppen görsíversenyt tartottak az egykori vallatóhely közvetlen közelében a Vasas síszakosztályának szervezésében, miközben túravezetőnk belekezdett a rémségek ismertetésébe.

Hirdetés

Merthogy az épület nem véletlenül viselte egykor az ÁVH-villa vagy Rajk-villa nevet. Eredeti tulajdonosa Förster Aurél klasszika-filológia professzor, a kolozsvári egyetem egykori tanára volt, aki 1905 környékén építtette a nem túl mutatós, szecessziós stílusú házat, amelyről ma már talán senki sem tudna, ha az Államvédelmi Hatóság 1945-ben nem kobozza el tulajdonosától, és nem rendez be ott egy titkos börtönt. 

A mindenkori erőszakszervezetek előszeretettel rendezkedtek be a város előkelő, kellemesebb részein, például az Andrássy úton vagy éppen a Gellért Szállóban, ahol történetesen 1909-ben a megszálló román csapatok vagy 1944-ben Edmund Vesenmayer, a Harmadik Birodalom teljhatalmú megbízottja működött, a szomszédos Karthauzi utca 4. szám alatti, egykori Majestic Szállóba pedig a zsidók deportálását koordináló Adolf Eichmann irodája költözött ’44-ben – sorolta Földváry úr, majd rátért az ÁVH-villa borzalmainak ismertetésére.

Az épületbe tehát 1946-ban az Államvédelmi Hatóság költözött be, és a pincében ma is horrorisztikus látványt nyújtó börtöncellákat, az emeleten pedig vallatószobát rendezett be. A cellák – ahogy arról magunk is meggyőződhettünk – valójában nyirkos, penészes lyukak voltak, hogy az ítélet nélkül fogva tartott szerencsétlenek még kiegyenesedni sem tudtak. Elképzelhető, milyen kínokat élt át itt 1949-ben a közel kétméteres Rajk László, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/19/avh-vallatoszoba-kadar-janos-normafa-budastep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Az Ikarus gyár nyolcvan autóbusza – köztük számos oldtimer jármű és ritkaság – mutatkozik be …