2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az apagyilkos, aki megbuktatta a kádárizmust

Hirdetés

Az apagyilkos, aki megbuktatta a kádárizmust

„Az MSZMP 1988. májusi pártértekezlete után zajlott le a – Kádár János és Grósz Károly közötti – hatalomváltás. Akkor az agg politikus azt mondta az egyik közvetlen munkatársának, hogy a Brutusok megjelentek – idézi fel az Indexnek Medgyesi Konstantin. A történész szerint ezzel Kádár arra utalt, hogy a Grósz Károly, illetve Berecz János által mozgatott pártaapparátus kisöpörte a hatalomból a kádáristákat. Politikatörténeti értelemben véget ért a kádárizmus korszaka. „Az apagyilkosság fogalom, egy jelkép: a legborzasztóbb bűnök megjelenítője – teszi hozzá Medgyesi Konstantin. 

Nehéz örökség

A szegedi Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, aki Apagyilkosság címmel írt könyvet a Kádár–Grósz-küzdelemről, úgy véli, az 1956 és 1988 közötti éveket még igen sokáig emésztenie kell a magyar társadalomnak. Szerinte

borzasztóan nehéz felfogni azt a kettősséget, hogy a Kádár-rendszer vérben fogant, ugyanakkor korábban a magyar történelemben még soha nem zajlott le olyan dinamikus és mélyrétegű jóléti fordulat, mint azokban az években.

Hirdetés

Kádár János politikai örökségét harminc évvel a korszak bukása után sem lehet feldolgozni, mert még közöttünk élnek az egykori üldözöttek. „Sosem szabad elfelejtenünk Kádár bűneit, de társadalomtörténeti szempontból számos pozitív változás is történt ezekben az évtizedekben. Ezt a furcsa életérzést megfelelő módon adja vissza a kommunista Magyarországra használt legvidámabb barakk kifejezés” – vélekedik a könyv szerzője.

Medgyesi Konstantin 2018. június 21-én

Medgyesi Konstantin 2018. június 21-én

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Brutus és az adórendszer

Grósz Károly volt a legmagasabbra jutott kádári kisember. Grósz egy gyors észjárású, jól kommunikáló káder volt, de sok-sok történelmi véletlennek kellett ahhoz történnie, hogy hatalmi pozícióba kerüljön.

Kevesen tudják, hogy a hetvenes években egy vietnámi látogatás során felrobbant a Grósz Károlyt szállító autó – kicsin múlt, hogy egyáltalán túlélte.

A hetvenes évektől sok utódjelöltet tartottak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/16/medgyesi-konstantin-szeged-kadar-janos-grosz-karoly-apagyilkossag-kadar-korszak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Kertész Lajos zongorista

Kertész Lajos 1925-ben született Gyulán, református kántortanító családban. 1943 és 1948 között a Debreceni Teológiai …