2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Az ajándék néha visszajár

Hirdetés

Az ajándék néha visszajár

Bármennyire furcsa, főleg ilyenkor, karácsonytájt, de minden ajándékozás egyúttal szerződés is, amely az ajándékozó és a megajándékozott között jön létre. Miután a szerződések nemcsak írásban, hanem szóban vagy ráutaló magatartással is születhetnek, az ajándékozási szerződés sokszor már azzal létrejön, ha valaki az ajándékot elfogadja. Az ingatlan ajándékozását viszont mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári törvénykönyv más esetekben szerencsére nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés írásba foglalását.

Amikor visszakérhető

Az ajándékozás megtörténte után előfordul olyan helyzet, amikor az ajándék visszakérhető. A törvény szerint az alábbi esetekben követelhető vissza:

  1. ha az ajándékozó körülményei időközben olyannyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt szüksége van a korábban adott ajándékra;
  2. ha a megajándékozott (vagy vele együtt élő hozzátartozója) az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el; vagy
  3. ha az ajándékozónak az ajándékozással kapcsolatos feltevése meghiúsult (ilyen például a várható házasságkötés reményében adott ajándék, de az esküvő elmarad).

Néhány esetben azonban még ilyenkor sem követelhető vissza. Így különösen akkor,

  • ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg;
  • ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; vagy
  • ha az ajándék szokásos mértékű.

A szokásos mértékű ajándék megítélése – mint annyi minden a jogban – relatív. Befolyásolja például a felek anyagi helyzete, hiszen más a szokásos mérték egy gazdag és egy szegényebb családban. A bírósági gyakorlat általános zsinórmértékként egy személygépkocsi ajándékozását már nem tekinti szokásos mértékű ajándéknak.

Hirdetés

A szülőknek nem árt tudni, hogy a korlátozottan cselekvőképes (14 évesnél idősebb, de 18-nál fiatalabb) kiskorú is ajándékozhat érvényesen szokásos mértékű ajándékot. Így például, ha a kamasz fiú odaajándékozza barátnőjének a „48 szerelmes vers” című kötetet, akkor azt bátran megteheti, ha viszont a több százezer forintos, legújabb iPhone 12 mobiltelefonját, akkor a szülő ezt tapintatosan megakadályozhatja, tudniillik az ilyen ajándékozás amúgy érvénytelen.

Illetékmentességi szabályok

Elsőre talán az is durván hangzik, hogy ajándékozás esetén a megajándékozottnak – legalábbis fő szabály szerint – illetéket kell fizetnie. Az ajándékozási illeték általános mértéke a tiszta érték 18 százaléka, míg lakástulajdon esetén a 9 százaléka. Szerencsére a fő szabály alól több kivétel is van. Így például illetékmentes:

  • az egyenes ági rokonok és a házastársak közötti ajándékozás;
  • a 150 000 forintnál alacsonyabb forgalmi értékű ingóságok ajándékozása (nem árt tudni, hogy a pénz ingóságnak számít, ezért az ajándékozása is csak 150 000 forintig illetékmentes, feltéve, hogy nem készült róla okirat);
  • a lakóház építésére alkalmas telektulajdon ajándékozása, feltéve, hogy a megajándékozott az ingatlanon 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát.

És mi a helyzet a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások (Szja tv. 70. §) utáni adóval? Ezek közé tartozik többek között az úgynevezett csekély értékű ajándék is, amely évente egyszer adható. Ilyen ajándéknak minősül a minimálbér 10 százalékát (16 100 forintot) meg nem haladó értékű termék vagy szolgáltatás, amely után az adót a kifizetőnek kell megfizetnie.

A Szabadság-szobortól a holland tulipánokig

Nem csak a magánemberek ajándékozzák meg egymást. Az állami szintű ajándékozás például része a diplomáciai protokollnak. A legtöbb országban precízen szabályozzák, hogy mekkora értékű ajándék adható és fogadható el. Az Egyesült Államokban egy 1906-ban hozott törvény szerint az elnök csak olyan ajándékot tarthat meg, amelynek értéke nem haladja meg az ötven dollárt, különben az ajándék az Egyesült Államok tulajdonába kerül.

Egyébként a diplomácia történetének egyik legértékesebb ajándékát, a New York-i Szabadság-szobrot Franciaország adta az Egyesült Államoknak függetlenségének 100 éves évfordulójára.

Norvégia 1947 óta minden évben küld Londonba egy húsz méternél magasabb fenyőfát, amit a Trafalgar téren állítanak fel karácsonykor. A fa a hála kifejezése Nagy-Britanniának, amiért segítséget nyújtottak a náci megszállás idején.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/27/az_ajandek_neha_visszajar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapestnek kell az új dunai híd, de a dugódíj nem

Budapestnek kell az új dunai híd, de a dugódíj nem

A nyilatkozatháború azzal kezdődött, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, négyszáz forintos dugódíjjal …