2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Átverve érzik magukat a rezidensek

Hirdetés

Átverve érzik magukat a rezidensek

Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a havi 24 ezer forintos juttatást jelentő rezidens pótlék fogalmát, és a hozzá biztosított dedikált állami forrást is – hívta fel a figyelmet a napokban a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ).

Mivel a módosítást márciustól léptetik érvénybe, kezdetben még az is felmerült, hogy a pótlékokat visszamenőleg is kifizettetik a dolgozókkal. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ezt azonban cáfolta lapunknak.

“A jogviszonyváltásokhoz kapcsolódó módosítás a jogszabályok közötti összhang megteremtését célozza, ami nem von maga után visszafizetési kötelezettséget” – közölte kérdésünkre az EMMI, mely felhívta a figyelmet, hogy a 2021. január 1-jei orvosi béremelésnek köszönhetően a rezidensek illetménye is jelentősen növekedett. Év elejétől egy kezdő rezidens korábbi bére közel 40 százalékkal 255 320 Ft-ról 481 486 Ft-ra emelkedett.

Hirdetés

Az MRSZ szerint ugyanakkor példanélküli a közszférában, hogy – akár csak egy jelentős béremelés után pár hónappal – csökkenjenek az alkalmazottak bérei.

Ráadásul így nem lesz különbség egy általános orvosi munkát végző osztályos orvos bére, és egy szakorvos-jelölt bére között, akinek az osztályos orvosi feladatok ellátása mellett a szakorvosi képzésben való részvétel jelentős többlet terhelést jelent

– mutatott rá a szövetség, mely jelenleg egy komromisszumos megoldáson dolgozik a döntéshozókkal.

Egy lapunknak nyilatkozó rezidens is csalódott amiatt, hogy bár a béremelés valóban megtörtént, utólag valahogy mégiscsak lecsíptek belőle, ami nem sokkal a járvány legnehezebb hónapjai után különösen rossz üzenet.

“Ledöbbentem, amikor az interneten arról olvastam, hogy elveszik a pótlékot, átverve érzem magam” – jelentette ki a neve elhallgatását kérő rezidens, aki úgy tűnik, hogy eddig is a szerencsésebbek közé tartozott, az MRSZ ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kórházak eddig is csak saját hatáskörben, opcionálisan fizették ki ezt az összeget, felmérésük szerint körülbelül a szakorvos-jelöltek fele-kétharmada részesült ebben a pótlékban.

“Hivatalos tájékoztatást egyébként még nem kaptunk, azt viszont már tudni lehet, hogy az ügyeleti díjak csökkennek, ami azt jelenti, hogy csak az órabérünk 70 százalékát kaphatjuk meg. Ez számos műszak esetében 30 százalékos bércsökkentést jelent, ami nem kevés” – jelentette ki a rezidens.

Az MRSZ emlékeztettet, hogy a hétköznapi éjjeli ügyeletek díjazása március 1-től csökkent fixen 70 százalékra.

Korábban minimum 70 százalék volt, de a legtöbb kórház a korábbi alacsonyabb alapbérnek jóval magasabb százalékát fizette ki kollektív […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/06/rezidens-potlek-orvosi-beremeles-korhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Letarolt kisbusz, szélvédőbe csapódott gyalogos – gondokat okozott a kánikula

Letarolt kisbusz, szélvédőbe csapódott gyalogos – gondokat okozott a kánikula

Bár a közlekedésmeteorológia előre figyelmeztetett, hogy a kánikulában tompulhatnak reflexeink és megnőhet a reakcióidő, az ország …