2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Átmeneti otthonban abuzáltak egy ötéves kislányt, megszólalt a kirúgott intézményvezető

Hirdetés

Átmeneti otthonban abuzáltak egy ötéves kislányt, megszólalt a kirúgott intézményvezető

A IV. kerületi önkormányzat közleményében azt írta: 2022. december 11-én feltételezett abúzus történt az otthonban élő egyik kislánnyal. Erről a kislány anyja és az akkor ügyeletes gyermekgondozó haladéktalanul tájékoztatta az intézmény szakmai vezetőjét, ugyanakkor az értesítés napján az esetben érdemi lépés nem történt.

Mint írták: a vezető elmulasztotta, hogy szabályszerűen, a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben,

Hirdetés

például értesítse a nyomozó hatóságot, vagy az ilyenkor mindenképpen szükséges szakszerű egészségügyi ellátást biztosítsa a gyermek számára, vagyis értesítse a mentőket. Hozzátették: a nyomozó hatóságot december 12-én délután értesítették, míg orvosi ellátást 22-én kértek. Felmerült annak gyanúja is, hogy a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár 2022 októberétől előfordulhatott.

A közlemény szerint az intézmény szakmai vezetője csak december 22-én, az eset felmerülése után 11 nappal, az ő személyes felelősségét is érintő belső vizsgálat elrendelését követő napon kísérelte meg elvégeztetni a gyermek nőgyógyászati vizsgálatát.

Sérültek a gyermek jogai

Ugyanakkor a kerületi rendőrkapitányság hivatalból rendelt el nyomozást még a bejelentés napján kiskorú gyermek veszélyeztetése bűntett alapos gyanúja miatt. Újpest polgármestere pedig január 10-én belső, önkormányzati vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az önkormányzat független belső ellenőre által készített dokumentum egyértelműen alátámasztja a mulasztást:

Az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljeskörűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermek jogai sérültek, a Módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljeskörűen betartásra

– idézi a dokumentumot az MTI. Ezt követően az önkormányzat szociális intézményének vezetője nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában, minden körülményt mérlegelve döntött úgy, hogy B. Zita szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.

Kitértek arra is: az intézmény dolgozóinak fele, valamint három, az intézményben dolgozó és ezért közvetlen információkkal rendelkező önkormányzati biztonsági őr aláírással vállalva levélben kérte az önkormányzatot: ne hagyja, hogy rajtuk torolják meg azt, hogy nem hunytak szemet „a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett”.

Törölhették a fájlokat

Közölték továbbá, hogy azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva mondta el és állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy az eset kiderülése után az azzal kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumokat töröltek az intézmény […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/01/gyermekotthon-abuzus-kislany-vezetoseg-mulasztas-gyermekvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

A keddi baleset Győr központjához közel történt. Egy szentesi férfi Volkswagen típusú személyautójával az egyik …